PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dodatni sobni termostat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lightbulb 
Pozdravljeni!
Potrebujem eno pomoč. Živim v pritličju hiše s tremi nadstropji. Za ogrevanje imamo radiatorje in samo en ogrevalni krog. Ker sem v pritličju smo sobni termostat montirali v pritličje, v višjih nadstropjih pa temperaturo regulirajo s termostatskimi glavami. Ker smo si vmislili kaminsko peč na drva je nastal nov problem. Namreč ko zakurim kamin, temperatura v prostoru hitro naraste in posledično termostat ne vidi potrebe po ogrevanju, zato so zgoraj v mrazu. Lahko bi termostat prestavil v višje nadstropje, ampak potem bi bil pa prisiljen redno kurit kamin, da ne bi bil jaz v mrazu.
Ideja je, da bi dal dodatni termostat v višje nadstropje, kateri bi vklopil črpalko. Zanima me, ali je to v praksi mogoče izvesti, ker me skrbi, da uničim obstoječi regulator promatic wdc20? Črpalka je sedaj priklopljena na R6. 
Upam, da sem napisal razumljivo in hvala za pomoč.
Jani5,ja potem pa menjajte termostat v 1 štuk tebi pa termostatcke glave na radiatorje pa bo, bosta samo menjala vloge pa nebo tvoj kamin na nobenega vplival....
tona gas, problem je potem, da imam jaz brez kurjenja kamina hladno. Pred leti je bil termostat v prvem nadstropju in ko sem v pritličju naredi stanovanje se je izkazalo, da je to najhladnejši prostor v hiši, zato smo ga takrat prestavili dol.
Mene samo zanima, če lahko dva sobna termostata vklapljata isto črpalko?
Jani5, ne če jo eden izklopi prekine dotok elektrike ,zato je drugi ne vklopi.
Kaj pa če daš naprimer višjo temperaturo na termostatu( 30 stopinj) in ko zakuriš
kamin ne dosežeš te temperature in ostalim lepo laufa pumpa in ste vsi na toplem...
Najbolje, daljinski termostat na S firma jih ima iin je potem, tam, kjer je najhladneje...... da sistem dela, ali pa tam, kjer je nastavi na 30 st C , da dela vseskozi, potem pa povsod termostatske glave ......
Sistem ogrevanja s sobnim termostatom je zasilna rešitev regulacije le v eno gospodinjskih sistemih ogrevanja. Že, če želimo višje bivalno udobje v enodružinskem sistemu, če pa so v enodružinski hiši dve gospodinjstvi, v več stanovanjskih stavbah pa sploh, je edino primeren sistem z regulacijo glede na zunanjo temperaturo, termostatskimi ventili na vseh radiatorjih in hidravlična uravnava ogrevalnega kroga. Ob takšni regulaciji lahko kuri kamine kdo hoče, zrači kolikor hoče... pa to ne bo vplivalo na bivalno temperaturo ostalih gospodinjstev.

PS Glede stroškov ogrevanja ob "čudnih navadah"pa so zdravilo kalorimetri.
Lahko daš v vsako nadstropje svoj termostat, kontakte za vklop črpalke pa povežeš vzporedno. Tako bo črpalka delala, dokler bo v kateremkoli stanovanju temperatura prenizka. Seveda je potem tudi dobro, da imate na vseh radiatorjih ventile s termostatskimi glavami. Ko boš ti svoje stanovanje ogrel s kaminom, bo tvoj termostat izklopil, vključena pa bosta še ostala dva. Če pa bo v vseh stanovanjih dovolj visoka temperatura, bodo izklopili vsi termostati in črpalka se bo ustavila.
Vprašanje pa se postavja, kako bo z delitvijo skupnih stroškov ogrevanja?
Termostatske glave na svojih radiatorjih verjetno imaš vgrajene. Če jih nimaš ti bodo tudi tvoji radiatorji greli, kljub kurjenju kamina.

Nisi napisal kak sobni termostat imaš, verjetno kakega seltronovega glede na regulacijo wdc. Kot je že Mirator napisal lahko dodaš še dodatni termostat v višje nadstropje, ki naj bo priključen na enaki vhod na regulaciji. Lahko si pa umisliš brezžični termostat, katerega lahko prenašaš in mu tako najdeš najbolj primeren prostor.

Najlažje je pa na obstoječem dvigniti temperaturo na max, tako ti nebo nikoli ugasnil črpalke. Ogrevanje je tako ali tako najboljše če črpalka deluje 24/7 v tednu. Tako imaš tudi najmanjšo temperaturo dvižnega voda, s katero uspeš držati bivalno temperaturo konstantno.
Hvala vsem za možne variante. Termostatske glave imamo na vseh radiatorjih, samo problem je, da folku težko dopovem čemu so namenjene. Pridem do svaka ima vse pomešano, ena na 3 druga na 5 tretja na 0 Angry. Grem k tašči vse na 5, pa kaj vam ni jasno...
Skratka, zmontiral sem dodatni termostat EMOS P56060T in zadeva dela točno tako kot sem hotel. Ko jaz zakurim Kamin, moj termostat ne vklopi več črpalke, vklopi jo pa zgornji termostat, problem rešen. Zgoraj je manjša potreba po ogrevanju, kot v pritličju, vsaj pri nas. Hvala še 1X.
Kakor praviš že imaš wdc 20. Izkoristi ga. Nastavi vremensko krivuljo na najhladnejši prostor, temperaturo po posameznih prostorih pa regulirajte s termo glavami na radiatorjih.
Noben termostat ni v tem primeru dobra rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zdravo, imam sledečo situacijo. 3 sobno stanovanje, glavni prostor po večini ogrevam s klimo. Težava je v tem, da je blizu notranje enote tudi termostat za plinsko peč. Da lahko spalnico in otroško sobo segrejem moram nabivat temperaturo na 23 ali več na termostatu, da se sploh vklopi. Ker bi rad 2x dnevno sobi malo segrel zaradi otrok in fajhta, sem razmišljal, da kupim dodatni daljinski termostat, ki ga med sobama premikam. Prav tako na radiatorjih ni termostatskih glav ampak samo tisti rjavi čepi, s katerimi težko reguliram toploto.

Se pravi, glavni prostor bi še vedno ogreval s klimo kolikor se le da, na vse radiatorje bi dal termostatske glave, in jih naštimal tam nekje na 3 oz 21 stopinj c, dodatno bi za spalnico in otroško sobo dokupil 1 daljinski termostat, da se peč vklopi takrat kot v teh sobah temperatura pade pod 21 stopinj. Ker se na te stvari zastopim kot zajc na boben, me zanima, če to pije vodo?
Katera peč, model? Potem boš videl, če sploh lahko priklopiš navaden on off termostat, ali potrebuješ namenskega?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Gre za Immergas zeus maior peč.
Iskanje po temi