PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri klime poleti- koliko znižajo vlago v prostoru

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za tiste, ki intenzivno uporabljate klime ;

na kakšen nivo vlage vam spravijo notranje prostore ?
30%/40%
zunaj je v zadnjem obdobju namreč preko 70%
Te vode je res neverjetno veliko. V kolikor toliko zasenčeni hiši, ki jo čez noč prezračuješ in imaš vsaj nekaj akumulacije v zidovih, se klima uporablja predvsem za zniževanje vlage. Ko prideš na 30% je lahko v stanovanju tudi 28° ali več, pa ni vroče, tako da je tvoje vprašanje v bistvu napačno.
tone,
hočeš povedat, da se vam hiša pregreje na 28 stopinj, pa jo naredite vzdržno z klimo, ki jo uporabite za razvlaževanje, da pot od švicanja lažje "izpareva" :wink: :wink:

no, glede na to, da si se promptno odzval na moja zadnja povezana vprašanja
- glede stropnega hlajenja in
- nižanja vlage z običajno klimo

boš lahko hitro naredil povezavo med njima :wink: :wink:
nekako je postraviš v okvirje 'nromale' tja med 40 in 60 % - kar spet zavisi od velikosti prostorov ter njihove zrakotesnosti....ker če na zračnik prihaja noter svež zrak je učinek tolik manjši.

mi jo imamo prižgano cel dan (ter zaprta vrata, kjer so zračniki) pa se meni pogosto dogaja da zvečer dobiš obučtek suhega zraka (podobno kot pozuimi, ko se pretirano kuri).

količinsko pa se 'nakaplja' nekje 20 litrov na 5 do 7 dni (kvadratura hlajenih prostorov nekje 45 kvadratov).
vprašanje je povezano z stropnim/stenskim hlajenjem

to pa zato, ker omenjena hlajenja funkcionirajo pod pogojem da na površini le teh ne prihaja do kondenzacije

strokovna literatura v tujini za stropno hlajenje navaja kot glavni problem veliko vlažnost v prostoru in potrebno zrakotesnost objekta

vlažnost seveda poleti ostaja problem

ker pa sovražim uporabo klime v prostorih, kjer se zadržujem dlje časa, vse bolj razmišljam o tovrstnem hlajenju
le to seveda ne povzroča pihanja + "ubija" vročino tam, kjer jo je največ. na stropu

teoretično gledano se mi sicer hiša ne bi smela pregrevati, a če bo šlo glede klimatskih sprememb tako naprej tudi to ni izključeno

z uporabo klime na stopnišču bi se prostori sušili in predohladili, glavno hlajenje pa bi se izvajalo preko ploščatega hlajenja

le - to ima še precej drugih zelo pomembnih prednosti, tako da je dilema precejšnja
aha...v tem je štos. Ne vem...moram priznati da se sam rahlo bojim teh zadev...ker imam občutek da bi se na površini teh hladilnih teles pojavljala vlaga oz. kondenz (isto, kot če si daš pivo iz hladilnika)....kaj se potem dogaja s tem kondenzom mi je neznanka..predvem tudi kje se bo pojavljala (na steni?).

osebno bi ti svetoval klimo....najcenejša, najbolj učinkovita pa veliko možnost regulacije (plus grel se boš z njo...in to najceneje).

Ob izolirani hiši pregrevanje ne sme biti problem - torej klimo uporabljaš striktno takrat ko te ni doma oz. spiš....to pa je v praktično 16 ur dnevno. V tem času pa bo klima tudi toliko ohladila prostor, da boš v času ko boš doma brez težav shajal z izklopljeno.

Ker ljudje imajo zmotno mišljenje o klimi....in jo prižgejo takrat ko so noter....pa jim potem piha v glavo in v trenutku ko jo izklopijo (Ker je zgolj ohladila zrak) se začne rapidno povečevati vlaga in dobiš nasproten fefekt - začen te oblivati pot (in to po možnosti ponoči)....pač stene so še tople/vroče.

Smisel pa je, da mora klima ohladiti stene, te pa potem skrbijo da se zrak ne segreva ...da pa ohladiš (oz. vzdržuješ) stene pa mora klima delati čim dlje časa (seveda bo inverter delovanje prilagodil na minimum)...idealno za 'klimatizaijo' pa je da dela klima 24 ur /dnevno.

Pri nas je tako..zdaj ko e najboj pasje:

dela od 7-ih zjutraj do pribl 4-ih popoldne...ko pridemo domov jo izklopimo (pač zaradi otrok), potem se v roku ene ure odpravimo dalje, in jo spet vklopimo da dela nekje do 8-ih zvečer ko pridemo domov. Takrat izklopimo dokler mala ne gre spat (za eno uro)...ter nato spet vklopimo in dela nekje do 2-eh oz. 3-eh ponoči (ker je ljubljana pač pregreta in zunajnji zrak ni ohlajen) nato pa se jo izklopi in do zjutraj odpre okna na prepih (naravno hlajenje)....in to je to. Zdaj blok ni izoliran in klima kar švica....ob neki pametni izolaciji bi bile zadeve še toliko bolj elegantne.

V hiši pa jo pač montiraš na hodnik, kjer v povprečju ne moti tudi ko si doma (razen ko greš mimo)...na vsak način pa lahko mirne duše dela v času šihta (ponoči zračite) pa bo hiša celo poletje imela željenih 22 - 23 stopinj, brez motečega pihanja v glavo če jo boste izklapljali.
Naša 50 let stara bajta je povprečno izolirana in klima obratuje manj kot uro na dan in to samo za razvlaževanje, ko začutimo potrebo, to je ponavadi po ali pred kosilom. Ponoči pa seveda prepih kar se le da. Samo lani, ko je bilo tudi ponoči toplo (cca 20°C), je morala klima hladiti, ampak še zmeram v režimu razvlaževanja, ko - kot jaz razumem, deluje v režimu največjega razvlaževanja kar pa seveda tudi hladi. Temperatura tudi lani ni prešla 26°C.

Itak pa moje kenijske izkušnje govorijo, da je pri 30°C zelo prijetno živeti, samo vlaga mora biti zadosti nizka. Teh razmer v Sloveniji ni lahko ustvariti, razen če bi istočasno razvlaževal in grel s kakim radiatorjem.
Iskanje po temi