Pravkar sem renoiviral kurilnico.
Zanimale so me dejanske izgube v zalogovniku in sem naredil test.
Na zalogovnik pod plašč sem montiral 4 temperaturne senzorje na nivojih priključkov.
Zakuril peč in ogrel zalogovnik na 78 stopinj. Črpalko peči sem teral na polni moči tako da je bila voda v zalogovniku premešana in so vsa tipala kazala 78 stopinj.
Nato sem vse ventile iz zalogovnika zaprl tako da ni kakega uhajanja.
Proizvajalec pravi da so izgube 3.4kw/24h, moja meritev pa kaže občutno več.
Prilagam datoteko zalogovnika (imam tip 5/1000 l), in rezultate logerja.
Ima kdo idejo kje je napaka? (zalogovnik res ni najboljši ampak to sem uspel spraviti v klet).
Predvidevam, da je senzor 4 bolj pri dnu zalogovnika.
Iz tega bi rekel, da je odjem toplote preko dna velik, saj je padec temperature tam največji. Dno zalogovnika nima dovolj izolacije.
Pod zalogovnik dodaj 10 cm izolacije xps potem pa naredi nov test.
Spodnji senzor je popolnma nerelevanten ker se je voda potem ko si ugasnil črpalko sama razporedila tako da je šla vroča gor, ker celotnega nisi mogel ogreti na 78 stopnij, vedno je ostal tist minimum nivo ki ima manj.
Gledati moraš neko povprečje in pri tebi je padlo recimo za 4 stopinje v 16 urah, kar je 4.6 kW, to je idealno, kot receno pri tebi je bilo realno padca za neke 3 stopinje, so pa izgube odvisne od temp okolice, seveda pa tudi izolacija tal nekaj šteje..
tako da je kar uredu, ne moreš pričakovati da ob zalogovniku ne boš imel izgub, potem bi si raje nabavil nekaj za direktno ogrevanje pa te to nebi toliko skrbelo
2.6.2022 ob 11:39 (*Zadnja sprememba objave: 2.6.2022 ob 12:37 uporabnik Fantocci2.)
Naš bojler je hkrati tudi odlagališče starih dek Na vrhu jih je ene par, na 20cm debelo. Tako je še najlažje izolirat vsaj del volumna. In če dam roko pod njih, je tam zelo toplo, torej toploto zadržijo in to na vrhu, kjer je temperatura bojlerja najvišja.
Pozimi niti ni tako pomembno, saj se strojnica nahaja znotraj toplotnega ovoja, pač eden od prostorov. Torej to niti niso izgube ampak gre za ogrevanje hiše z malo slabšim Copom za nas na TČ, če pa ti kuriš na drva ti je lahko pa še malce bolj vseeno. Prej ali slej pride toplota skozi stene v ostale prostore, bolj kot ven skozi stiropor fasade. Predvidevam seveda, da izolacijsko fasado imaš.
Mene načeloma bolj moti segrevanje strojnice poleti (od izgub bojlerja, zalogovnika nimamo), kar si pa res ne želim, če je treba bajto sicer hladiti.
2.6.2022 ob 15:30 (*Zadnja sprememba objave: 2.6.2022 ob 15:41 uporabnik bonny.)
Razmišljam če ima smisel vse skupaj še dodatno izolirati?
Na tleh ne morem nič dodat ker je tam samo 5cm placa in je že original izolacija. Na vrhu imam cca 10 cm placa potem je plata. Največ bi dobil na plašču.
Varianta bi bila da bi dal za plašč stirodur ali stiropor. Narezal na cca 5cm "kline/kajle" in to zložil okoli. (tako je narejena originalna izolacija iz črnega stiropora).
Ali pa terrvol z alu folijo. Me pa tukaj skrbi ker bi bila alu folija zunaj, kaj bi se dogajalo z vlago v plašču.
Podatki po 22 urah: Padec temperature na zgornjih 3 tipalih -8 stopinj, na spodnjem tipaju -21 stopinj.
Temperatura v kurilnici pod stropom (nad zalogovnikom) je 32 stopinj.
Če že hočeš dodatno izolirati in da bo to učinkovito in še nekako izgledalo nabavi samolepilni armafleks debeline, ki ti jo dopušča denarnica in oblepi preko obstoječe izolacije. Še sexy bo izgledalo, tako črno
Ampak glede na to, kar sem ti prej napisal in ceno armafleksa se ti bo investicija morda povrnila čez 10 let, od oka.
Za izolacijo hranilnika lahko uporabiš 'odslužene' ležalne blazine za na plažo, po možnosti tiste dvojne (debele). Če pa jih nimaš, pa kar v trgovino, dokler je še sezona, sedaj so v akciji. Da bo zalogovnik za videti, pa ga ovij še s srebrno/zlato folijo z pretečene prve pomoči iz avta (menjava vsakih 5 let). Zlato stran daš na zunanjo stran, saj tako dodatno preprečuje uhajanje toplote Zalogovnik v kurilnici, bo nato videti, kot kakšen Nasin satelit
Kot si že sam ugotovil z meritvami, na vrhu je najtoplejša voda, zato izoliraj do stropa.
It sounds like you've done some thorough testing with your storage tank. I’ve had my own experiences with unexpected results in home projects, much like the insights I gained from the rice purity test. It’s interesting how sometimes our expectations don't match reality. Have you considered checking the calibration of your sensors or the insulation of the tank?
19.6.2025 ob 18:39 (*Zadnja sprememba objave: 19.6.2025 ob 18:46 uporabnik Tone.)
Jst imam 6m³ s 3 x 18cm steklene volne v roli Ursa, če se prav spomnim. Plašč folija za sekundarno kritino z zadrgami na m, folija se lepo šiva z običnim šivalnim strojem. Izgube so mislimda 0,5°C na dan. Cisterna je zunaj, v drvarnici.
Skratka ovij s st.volno v roli.
Spodaj se ti hladi, ker se voda ob plašču ohlaja in pada na dno. Zapomni si, voda je dober izolator.
Pri nas smo dali 10 cm pene, ki se lepo ovije. To smo potem zaprli s skaj prevleko. Sedaj poleti sonce vsak dan dogreje vsaj 3°C 2000l na vrhu in ponoči ter skozi jutro pade za 1-2°C, ko ogreva radiator in talno v kopalnici in segrevanje SV, ko se porabi spodnja polovica SV. V kurilnici je seveda bolj toplo, tako da se skladiščena drva dodatno sušijo. Tudi pozimi, ko se zakuri in je redna poraba za 2 dni, se po 24 h ne vidi veliki padec, ki je bolj posledica odvzema toplote kot pa izgub (1-2°C).
Imam v teh vročih dneh 2000l 80°C vroče vode za prodati. Menjam za 10°C hladno vodo. Dostavo in prečrpavanje krijete sami. Voda mora biti demi ali kapnica.
Pozdravljen! Zelo zanimivo, da si se lotil merjenja izgub v zalogovniku. Morda bi bilo koristno preveriti izolacijo in morebitne toplotne mostove, ki bi lahko vplivali na rezultate. Ko sem se ukvarjal s podobnimi izzivi, sem se tudi spraševal o svojih sposobnostih analize, kar me je pripeljalo do iq test free – včasih je dobro preveriti svoje razumevanje. Upam, da boš našel rešitve za svoje težave!