PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nilan Compact P, Vaillant recoCompact, Stiebel eltron LWZ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, 

Mi lahko kdo pomaga z nasvetom ... kater Compact sistem( TČ + rekuperacija ) od spodnjih bi izbrali ? Gre za novogradnjo-pasivna hiša ...Načeloma imajo vsi dobre reference kar sem raziskoval do sedaj kar samo oteži izbor Smile  Hvala vsem za mnenje  Rolleyes    Je kakšna negativna stran compact sistemov ? 

Nilan Compact P
Vaillant recoCompact
Stiebel eltron LWZ
Kupi najcenejšo, ker vse ti bo delalo. Če imaš možnost zemlja voda toliko boljše. Pri pasivnih hišah je poraba za sanitarno vodo večja od ogrevanja.
Če prav razumem prospekte sta Vaillant in Stiebel podobna, oba vlečeta večjo količino zraka in potem del tega zraka gre v prezračevalni sistem, ko pa se vrne kot odpadni zrak pa se nazaj združi s preostankom zraka in gre še čez toplotno črpalko. Tako sistem uporabi tudi tisto toploto, ki za rekuperatorjem ostane v odpadnem zraku, obenem pa imaš na fasadi samo eno rešetko za zajem zraka in eno za odvod, ki sta skupni za prezračevanje in toplotno črpalko.

Nilan je drugačen, tu je v osnovni enoti samo prezračevanje in gretje sanitarne vode, dodatne vire toplote za ogrevanje hiše pa je potrebno posebej dodati. Slabost tega je, da v primeru toplotne črpalke zrak-voda ta ni v celoti integrirana v napravo, ampak potrebuje dodatno zunanjo enoto. Prednost tega sistema pa je, da ni omejen na zrak-voda, ampak omogoča tudi uporabo toplotne črpalke zemlja-voda, česar pri drugih dveh napravah nisem zasledil. V tem primeru je toplotna črpalka v celoti v osnovnem ohišju, dodatne zunanje enote niso potrebne.

Slabost kompaktnih sistemov je, da jih proizvajajo le "dražji" proizvajalci, tako da na trgu ni nekih cenovno ugodnih variant. Bo pa kompaktna naprava najbrž cenejša kot ločene naprave istega proizvajalca.
Lahko pa pridobiš predračun za ločen sistem (dosti več opcij nabave), odpadni zrak od rekuperacije pa napelješ v rit od toplotne črpalke. Glede na potratnost hiše se bo le ta vrtela na zelo nizkih obratih, tako, da kakšne potrebe po visokem pretoku zraka ravno ne bo.
Pa subvencije je treba seveda preverit.
Glede na to, da ima kvaliteten rekuperator na realnih pretokih izkoristek ranga 80% potem si lahko vsak izračuna, da neke velike koristi od tega (filanja TČ z izrabljenim zrakom) ni. Pa še pretoki se ravno ne ujemajo (pridobiš 20% od 20% pretoka, torej 4% celote, na hitro in od oka izračunano).
Če pa (namenoma ali ne) v tako kompaktno kišto vgradiš rekuperator s slabšim izkoristkom, pa lahko zadevo navidezno olepšaš.

V glavnem, lastniki St-El LWZ se nič kaj ne pohvalijo z nekim zelo dobrim izkoristkom, mašina je precej draga, pa če si ti pokvari, ostaneš naekrat brez vsega (ogrevanja, SV in prezračevanja), dokler zadevo ne zrihtaš. Poleg tega imaš več hrupa znotraj hiše.

Tudi jaz sem v začetku nekaj razmišljal o tej zadevi, ko pa sem zadevo malce bolj preučil me je minilo. Edini plus je manjša zasedba prostora, če je to komu življenskega pomena. V vsakem drugem primeru so posamezne naprave boljša rešitev.

P.S: morda je kompaktna škatla bolj zanimiva za Nemce in ostale zapadnjake iz razloga, ker imajo precej strožje zahteve glede zunanjega hrupa kot pri nas, ko v bistvu ne moreš nič, če ti sosed inštalira ropotuljo na 2m od okna tvoje spalnice....
Pa še lažje jo plačajo, seveda.
Še to, da manj prostora zasede, ni nujno res, ker gre za precej velike škatle, ki morajo spredaj imeti še dovolj prostora za servisiranje. Smo že imeli primer mini kurilnice 1,0x2,5m z vrati na sredini daljše stranice, kamor takšne naprave ne bi spravili, ločene naprave pa so šle lepo notri, TČ/rekuperator vsak na svojo stran prostora, pa še pod rekuperatorjem je prostor ostal za pralni stroj ali kaj podobnega.
All three compact systems are efficient and well-suited for passive houses, but Nilan Compact P is most popular—just note limited heating in very cold climates, so backup may be needed.
bloodmoney
Iskanje po temi