PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Ali kdo uporablja IR panele za ogrevanje celega stanovanja in bi bil pripravljen deliti mnenje o temu? Zanima me, kakšno površino imate, kakšni so okvirni stroški in če bi jih na splošno priporočali.

Od različnih ljudi slišim različna mnenja in bi rad iz prve roke slišal izkušnjo nekoga, ki IR panele dejansko uporablja.

Zanima me, ker prenavljam mansardno stanovanje v montažni hiši 60m2, ki bo srednje dobro izolirana. Hiša bo verjetno v uporabi še kakšnih 15-20 let, zato se mi toplotna črpalka verjetno ne splača.
Talno gretje (zaradi obtežitve estriha) ne pride v poštev, tako so mi edine možnosti peleti + radiatorji, kurilno olje + radiatorji, ali pa IR paneli.
Za 15 do 20 let se ti najbolj splača tisto, za kar trdiš da se ne splača...

Papir in svinčnik v roko, pa računaj: investicija (amortizacija), energent, vzdrževanje, morebitni dimniki, dimnikarji, kontrole...
Samo teh IR panelov ne, je znanec vse ven zmetal, v glavo ti nabija, v noge, ko si za mizo, te zebe , kot psa, recept za resno bolezen......
IR paneli so uporabni za občasno in hitro dogrevanje, recimo kopalnice in le za čas, ko je kopalnica zasedena. 

Približen izračun (brez upoštevanja izkoristka kurilne naprave in brez investicijskega vložka): 

Toplota iz IR panela stane enako kot toplota iz kaloriferčka, elektro radiatorja ali elektro-kotla, to je trenutno ca. 0,16 €/kWh (odvisno od distributerja in sklenjenega paketa).

Toplota iz toplotne črpalke zrak/voda s COP 3 bo stala dobrih 0,05 €/kWh  

Toplota iz peletov bo stala slabih  0.06 €/kWh (cena peletov 270 €/tono in kurilnost 4,5 kWh/kg)
@Dreber: štrom ni 16c/kWh, ampak bo cca. 10c, če imaš gretje vklopljeno 24/7 in 2-tarifno merjenje. Razen če si ti pri kakšnem oderuškem ponudniku.

OP si bo pa sam moral izračunat, kaj se mu splača. "Srednje izolirano" lahko pomeni karkoli. Za izračun se potrebuje tudi kvadratura zunanjih površin in oken.
Kakšno je trenutno ogrevanje spodaj, se ne da priklopiti tja?
Pri ogrevanju z IR paneli je čisto drugačen občutek toplote, kot pri radiatorskem ali talnem ogrevanju.
Kot je že zgoraj napisano, nekaterim "nabija" vročina v glavo, v noge te pa zebe.
Jaz za občasno uporabo ne vidim zadržka, za redno ogrevanje pa ne. Je potem že neprimerno boljša klima za ogrevanje + boljši izkoristek.
Če je to v mansardi, kjer so tla itak topla od spodaj, vse drugo pa odlično izolirano, v noge ne bo zeblo, v glavo pa tudi ne preveč nabijalo. Je pa res, da ni nobene prednosti pred navadnimi cenejšimi el. radiatorji, ki se jih našraufa na stene.
Generalno gledano so IR paneli totalni fail, tisto malo "IR sevalnega" učinka je praktično zanemarljivega glede na brezvezno pregrevanje stropov in višin v prostoru, kjer se tudi ustvarjajo največje izgube, tako toplota katera daje občutek ogretega prostora zelo slabo ali nič kroži. Zagotovo so pasivni konvektorji z natančnim termostatom(nizka histereza) montirani čisto pri tleh mnogo bolj učinkovita in predvsem cenejša rešitev, to je tudi dokazal nekdo v neki drugi temi...na koncu so pač el. grelna telesa po porabi enaka, kot sem dejal pomembna je postavitev in pa izolacija objekta, pač eni bojo imeli ogreto sobo, nekateri pa samo strope in glave Big Grin
Namesto da isces pisna mnenja o IR panelov, predlagam da najdeš lastnika ki te bo povabil na kavo pod panel, ali pa pojdi na počitnice v objekt kjer ogrevajo s paneli. Če imaš pocivavskove bone imaš "zastonj" test.
Nekateri hvalijo
Nekateri kritizirajo.
Jih nimam, reklami pa ne verjamem vse. Sploh ker se kdaj pa kdaj opogumi kak lastbik ki jih popljuva.
Sonce naj sveti vsak dan!
60 kvadratov ni majhno stanovanje.
To je majhno stanovanje po kriterijih razvitih držav.
Multi split po možnosti talno klimo, pa kakšno el. lojtro v kopalnico.
Pozudravljeni forumaši,
ne najdem najobširnejše teme o IR panelih. Nekje je bila!!
Eto, sem izvedel, da IR paneli zadnje generacije delajo na podlagi inverteske tehnike - krmiljenja.
Komentar : ne trošijo polnih 230V ampak samo toliko kolikor V rabijo, ne trošijo polno 800W ampak invertersko prilagajao porabo. Delujejo na elektronsko krmiljenje, ki zaznava 0,5°C razlike v zahtevani T prostora in dopolnjujej potrebo po energiji.
Po vsem tem, je IR panel dosti bolj učinkovit kot TČ, bilo katere izvedba. Tako!!

Mate , sem zidar, pa ne razumem takšnega komentraja in navodil. Mi lahko kdo od električarjev to obrazloži.
Fantje, da ne bo kgo mislil, da nabijam!! Tako so  sem bil podučen.
Lep pozdrav
Saj imaš v par postih višje opisano kako pa kaj je z IR paneli. Da imajo pa večji izkoristek kot TČ je pa lepa cvetka....
Prodajalci IR panelov vedno najdejo nekaj novega za prepričevanje naivnih ljudi. Sedaj so to inverterji.
1 2 3
Iskanje po temi