PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katera TČ se resnično izplača

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V zadnjem mesecu sem imel nekaj punudnikov na objektu, z nekaterimi pa smo se dogovarjali po telefonu. Tukajle je nekaj okvirnih ponudb na ključ:

1. LG thermia V, monoblock 14kw cca.6.000€
  2. Fujitsu waterstage high power 14kw cca. 9.000
  3. Thermia Atec 14kw cca. 13.000€
Okvirno bi lahko rekli, da so to predstavniki TČ v vsakem od razredov (nižji, srednji, višji). Ob upoštevanju subvencije s strani eko sklada so te cene, 3700€, 7700€ in 10.700€. Vprašanja ponudnikom, kaj je tisto, kar dela njihovo TČ boljšo od cenejših modelov. Odgovori so si bili zanimivo podobni: različna tehnologija oz. način delovanja, kakovost delov, življenska doba, dizajn in glasnost. Pri srednjem razredu, odgovori enaki, le da nihče več ni omenjal glasnosti.

Tehnologija oz. način delovanja? Grejejo vse ali ne? Razlika na položnici na letni ravni je zanemarljiva v primerjavi z začetno investicijo. Nekje je še celo v prid cenejšim modelom.
Če predpostavimo, da nihče ne kupje TČ za 20 ali 15 let, zaradi zastarelosti teh modelov, čez tako dolgo dobo. In če predpostavimo, da imamo dovolj prostora, da črpalko umaknemo nekoliko od hiše zaradi glasnosti in da bo črpalka delovala vsaj 5 let, kar je res nek minimum, ki ga dosegajo tudi najcenejši modeli,

ali ni potemtakem črpalka nižjega razreda edin smotr in logičen nakup? Če črpalka dela 5 let  in se pokvari nasledji dan, ne verjamem, da se bi se kdo pretirano vznemirjal. 

Vaše misli?
Moje mnenje je, da če hočeš res trajno, tiho, varčno in nobel rešitev, vgradiš TČ zemlja-voda, zato mi premium naprave zrak-voda niso najbolj smiselne.
Vse je odvisno od hiše in same velikosti ter potrebne moči. Če je hiša varčna, dobro izolirana in "normalnih" kvadratur in ne potrebuje veliko moči, jo lahko obdela skoraj vsaka tč in tudi račun ne bo bistveno manjši/večji v primeru večje investicije v nek premium razred. O življenjski dobi bi lahko debatirali in je težko reči, da bo sedaj investicija v premium razred x2 podaljšala življenjsko dobo.

Če je hiša velika in potratna na radiatorjih potem kake cenejše variante hitro odpadejo, ker že nimajo v ponudbi dovolj močnih modelov in v takih primerih je investicija v višji razred smotrna. Nekako zaupam, da je višji razred tehnično boljše izdelave in bi življenjska doba morala biti daljša. Že po kilaži zunanjih enot se vidi razlika v materialih. Seveda pa tudi mercedezi crknejo in potrebujejo servis.

Največ je dejansko odvisno od hiše.

Thermia Atec je On-OFF. To je bila svoj časa ena najboljših tč na trgu. Ampak, če imaš radiatorje bi gledal inverter naprave ala Nibe F2120, CTC 600M, Kronoterm Adapt, Bosch Compress.
Ena taka malenkost. Vse te naprave mislim, da omogočajo priklop tokovnih senzorjev. Vem, da Nibe in CTC jih za Kronoterm in Bosch ne vem. V mojem primeru se je to izkazalo kot top zadeva, ker drugače bi to zimo že pancerke pobiral tako kot jih je sosed menjal že 3x, ki ima Daikina 3 H HT. Ko laufa v -10 tč, pralni stroj, sušilni stroj, pečica, hladilnik, tv, računalniki je tudi 3x20 hitro premalo Smile. In če zna tč v takih primerih zmanjšati moč za tisto uro z varovalkami ni problema. Žene poavadi ne računajo koliko amperov je še na voljo, ko pečejo in perejo Smile

Drugače nimam pa nič proti Daikin, Fujistsu, LG, in japonci. Če je vse dobr narejeno in preštudirano, da ne bo problemov je glede na investicijo top izbira. Sam sem tudi izbiral med Fujitsu. Malo mi je glasna enota in imam sosede dokaj blizu ter nima izbire tokovnih senzorjev. Pristal sem na CTC.

Zemlja voda je pa itak top. V mojem primeru bi bila geosonda 28.000 - 5000 subvencije. Bilo mi je preveč. Seveda pa nisem hotel šparati na vrtinah. (v ponudbi je bilo 2x150m)

Upam, da ne kupuješ tč samo za 5 let. Višji/srednji razred bi moral delovati preko 10 let. Tehnologija pri zrak/voda vsaj za enkrat ne napreduje tako hitro, da so starejši modeli kar za na odpad ali da so novejši toliko bolj varčni. Obstajajo tudi zrak/voda on-off, ki delujejo že preko 15 let. Pri inverterjih se splača vzeti predimenzionirane, da ne laufa preveč časa na 100%, ko pade pod 0. Tudi poceni variante spet niso tako poceni, da bi jih rad menjaval na 5 let. Še pralni stroj, kjer je investicija pod 1000 euru nebi rad menjal na 5 let. Subvencije pri drugem nakupu ne bo več Smile

Ravno danes sem našel kako je en rus razstavil Nibe F2120
https://www.youtube.com/watch?v=Tw-ZERQQVVM

Probej najti, če kdo razstavi Fujitsu, Daikin, Toshibo in morda boš dobil občutek razlike.
Tukaj nas je veliko z inverterji, ki nam delajo že več kot 5 let. Tak da malo ustavi konje Wink
Če imaš dovolj prostora na parceli, se splača preveriti možnost horizontalnega zemeljskega kolektorja. Cenovno bi naj bila TŽ zemlja-voda z zemeljskim kolektorjem blizu premium zrak-voda TČ, to drži?
Hiša, lokacija, tvoje želje in zahteve... Potem izbira ustrezne TČ v tvojem cenovnem razredu.
Če si pripravljen vložiti več, potem bi na tvojem mestu pogledoval po sistemu zemlja voda. Začetni vložek je res višji, je pa to bolj ali manj rešitev za celo življenje in dolgoročno najcenejša rešitev.
Ps. v vsakem primeru pa tisto kar potrebuješ, je primerno tvoji hiši, lokaciji in željam. Ne pa nekaj kar ima sosed, ali si videl v reklami.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sisekmisek Napisal:Ena taka malenkost. Vse te naprave mislim, da omogočajo priklop tokovnih senzorjev. Vem, da Nibe in CTC jih za Kronoterm in Bosch ne vem. V mojem primeru se je to izkazalo kot top zadeva, ker drugače bi to zimo že pancerke pobiral tako kot jih je sosed menjal že 3x, ki ima Daikina 3 H HT. Ko laufa v -10 tč, pralni stroj, sušilni stroj, pečica, hladilnik, tv, računalniki je tudi 3x20 hitro premalo.
Kdo pa je vezal elektriko? Vodovodar? Eni smo na neumnih enofaznih TČ, pa nam nič ne meče ven pri minus 12.
Da bi šel bremzati TČ? Zakaj le? Ker drugi slabo naredijo?

Enako povej sosedu. Menja naj štromarja, ne pancerke. Razumem, da ti jo enkrat skuri, da ti jo 3x, pa ni normalno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja stara bajta in je štrom čudno razpeljan. Ni se vedelo pred montažo tč. Decembra ni bilo problemov, januarja pa in bo potrebno preurejati razdelilce.

Pri meni je pa dobro razpeljano je pa sama tč pač toliko močna (max 16 A), da bi brez tokovnih senzorjev tudi kdaj ven vrglo, ko dela vse v bajti. Metanje varovalk pri bajtah z tč niti ni tko redek pojav. Tudi pri novih bajtah sem že slišal. Pri starejših, kjer so potrebne višje moči je pa nevarnost še večja.
Pa saj ti pred pancarkami odleti odklopnik za TČ, če je vsaj minimalno po pameti zvezano.
Drugače pa dober video. Rus je malo razkadil famo o Nibe. Kitajski sestavni deli, tehnološko pa nič takega, kar bi opravičilo tako visoko ceno.
rus je napisal:
4-way valve, pressure switch, I won't talk about electronics, almost all of it is made in China. I do not have a task to charm this device in any way, all that I expressed is my personal opinion and to a greater extent it concerns the price !, there is nothing that could end up costing so much !, simply not, neither in innovations nor in electronics , the Chinese have been churning out equivalent devices for a long time for lower prices, and it is possible that the price for this device is formed by the oversized appetite of our dealers.
Odgovor na vprasanje
Katera TČ se resnično izplača ni vnaprej nikoli mogoč.
Meni se je odločitev in nakup že izplačal ob 8 letnem delovanju brez okvar.
Črpalka KRONOTERM.
Od letošnje sezone naprej delam dobiček glede na predhodno ogrevanje z oljem.
Pa ne povejte davčni, da ne pristavi lončka.
Citat:
  1. LG thermia V, monoblock 14kw cca.6.000€
  2. Fujitsu waterstage high power 14kw cca. 9.000
  3. Thermia Atec 14kw cca. 13.000€
    Vaše misli?
Grejejo menda vse, če so primerne zahtevam...!? 
Forum piše o glasnosti FW...(razen ''Polda'', ki jo (je) največ propagira(l), hkrati negira lastne izjave o prešibki staršev...)
Kar poznam lastnikov Atec so povečini zadovoljni. Je pa TČ daleč od tistega..., kar oglašujejo še dandanes (po desetletju ''laži'') : med najtišjimi na trgu (da varčnosti ne omenjam).
Res je veliko odvisno od umestitve TČ v ''prostor''. 
Nedaleč (od mene) enako močen Atec... je glasnejši od ''zgolj TT'' spred desetletja ! 
 Dandanašnje (novejše) TČ so precej tišje, ter boljše po izkoristku, če iščeš oboje...? Idea
Če ne zaupaš domačemu eko skladu , mogoče ogled Bafa?  Teh. podatkov TČ  prek googla!

Je bilo brati, da LG nudi ''največ'' za najmanjši vložek! 
 Če le zadostuje po moči-velikosti... velja za vse ''pasme'' Idea Očitno tudi ata Krono. ve... s kom se je ženil, za ''cenejšo izvedbo'' TČ!
 Vlak ''FeryTČ'' je odpeljal..., pa zgolj 9kW. 
Največ težav (poleg ex. zim) ob napačni izbiri..., povzoči lahko tistih lepih +-3 zun.temp., ob precejšnji vlagi, kar lahko (glede na lokacijo) predstavlja večji del og. sezone...
 Morda zato podani cop ob A2/35 niso vzeti tko na pamet?
 So pa lahko zelo zavajajoči tisti ob A7, ter padcu moči TČ zgolj pri A2... Exclamation
Ne piše zaman Sassapo: o izbiri glede na potrebe-lokacijo, ter ''pisne'' kW, ki v resnici pomenijo lahko tudi precejšnje razočaranje...-ob napačni = zgolj (po)ceni odločitvi! Idea Wink
Me prav zanima, kje so razlike med ata Crownovo ali Dimplexovo izvedbo LG-ja in originalom? Razen v ceni in škatli?
Pa saj LG ni slab za svojo ceno. Kdor želi pa lahko kupi značko.
Se mi zdi, da je tukaj enaka razlika kot med Twingom in Smartom.
Oba avta sta praktično mehansko popolnoma enaka, razlika je samo vizualna, pa cena je precej različna.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:Me prav zanima, kje so razlike med ata Crownovo ali Dimplexovo izvedbo LG-ja in originalom? Razen v ceni in škatli?
Za Dimplex nisem vedel ...?!
Vem pa, da je Sonnenkraft pritaknil zgolj ime in ceno, napram Crownu, ki je TČ dal dodatno vrednost...   https://www.varcevanje-energije.si/toplo...kraft.html sega že v daljno leto 2016.  
Klikni  Crowna -produkti in ti bo jasno..., čeravno dežuje Wink
1 2
Iskanje po temi