PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vkopana cisterna za olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prišla je faza pri moji hiški ko je potrebno začeti razmišljati kako se bomo ogrevali. Pravzaprav je ta odločitev že padla, to bo kurilno olje. Zdaj pa me nekaj zanima.

Cisterno bi rada vkopala v zemljo ob hiši pa ne vem kakšno cisterno moram kupiti (železno, plastično, polivretansko, dvokomorno ...) oz. kako moram pripraviti teren (zabetonirati, samo skopati pa zasuti s peskom ...). Velika naj bi bila za 2000L olja. Priporočala bi se še za kakšno informacijo kje take cisterne imajo.

hvala
mislim da za take zadeve obstojajo pravilniki/zakoni kako in pod kakimi pogoji je treba izvesti zadeve, če želiš imeti cisterno zunaj.

tako da najprej poišči te stvari.
karantanka Napisal:Cisterno bi rada vkopala v zemljo ob hiši pa ne vem kakšno cisterno moram kupiti (železno, plastično, polivretansko, dvokomorno ...) oz. kako moram pripraviti teren (zabetonirati, samo skopati pa zasuti s peskom ...). Velika naj bi bila za 2000L olja. Priporočala bi se še za kakšno informacijo kje take cisterne imajo.
hvala
...obstaja pravilnik: "Pravilnik o shranjevanju kurilnega olja...", katerega si snami s kakšne spletne strani. Cisterna za vkop mora biti dvoplaščna, z sistemom javljanja morebitnega puščanja. Eden izmed cenejših izdelovalcev cistern je Popit s.p., <!-- e --><a href="mailto:info@popit-sp.si">info@popit-sp.si</a><!-- e -->.

Žal ti moram povedati, da so cene astronomske. Približno koliko litrov drži, toliko je tudi evrov... Confusedhock: Pri drugih proizvajalcih sem jih tudi našel, ampak tam je bilo razmerje še slabše: 2:1 za eure. Smile

Enoplaščne cisterne, ki jih lahko po zgornjem pravilniku postaviš v poseben, zato pripravljen prostor stanejo pa okoli 300÷400 eurov.

Sam sem zato šel pripravljati prostor za tovrstno cisterno...
Po črki zakona greš na občino in poveš, da bi rad imel cisterno pod dvoriščem. Za cisterne do 5000 litrov zadošča lokacijska informacija. Tam točno piše, kakšnim zahtevam mora ustrezati.
Na kratko: mora biti dvoplaščna, oziroma navadna cisterna v betonskem (neprepustnem) bunkerju. Žal je oboje kar drago.
Živjo!

Poglej;

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/viewtopicunichr("46")php?t=4041&highlight=[/url]

[url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Publikacijeunichr("46")URE/URE1-15unichr("46")htm[/url]
Lp! e.
o hvala za link in info

Z betoniranjem primernega prostora sploh ni težav, to imam že v malem palcu, pa tudi velik strošek ni s tem. Malo peska pa cementa in nekaj dobre volje.

Mi je pa zadnjič moj centralničar rekel, da naj nikar ne dajem cisterne v hišo, saj menda prihaja nov pravilnik/zakon, ki bo to prepovedoval. Kaj je res pa ne vem.
Vgradnjo določajo podzakonski akti Zakona o graditvi objektov.
Pri tem vprašanju pa se ponovno srečujemo s ceno investicije v toplotno črpalko.
Tukaj vidiš, da takšnega izdatka pri toplotni črpalki ne potrebuješ in tudi dimnika ne rabiš.

Toliko samo v razmišljanje.

termal

ps

in poglej cene energentov v bodoče !!
čista energija
Mi smo imeli do pred nekaj leti za hišo vkopano cisterno.
Betonski bunker cca 2m globok, pokrito z zemljo.
Noter pa 4000l cisterno.

Zadeva je bila zgrajena cca 30 let nazaj.
In vsako jesen ob večjem deževju so se pojavile težave s podtalnico.
Enkrat je cisterna zaplavala, pa se okoli obrnila,
drugič jo je dvignilo in prestavilo z nosilcev.
Od takrat je bila vedno noter potopna črpalka.

Zdaj smo na plinu.
Cisterno prodali in luknjp zasipali.
@termal
Dimnik, kolikor jaz vem moraš sezidati neglede na to ali ga rabiš ali ne, če že gledamo kako je po črki zakona.

Toplotna črpalka ne pride v upoštev iz več razlogov ...

Javnega plinovoda pri nas ni in ga verjetno še zelooo dolgo ne bo. Tako nama je ostala izbira med oljem in drvmi in odločila sva se za olje. Tudi imava več razlogov zakaj.

@jurek
Moja hiša problemov z podtalnico nima, zato ne pričakujem večjih težav z zidanjem bunkerja za cisterno in kasnejšim obračanjem in dvigovanjem le te.
Bunker bi itak moral biti zatesnjen, torej tudi proti vdoru podtalnice.
V kolikor je podtalnica vseeno vdirala, potem ta bunker ni primeren za cisterno z EL-KO.
in če imaš kolesarnico ali vrtno uto ne vidim razloga za to, da je ne postaviš noter...
Ne vidiš?

4.1 Skladiščenje do 1000 litrov
Izven stanovanjskih hiš je v skladiščih z ločenimi prostori mogoče skladiščiti do 1000 litrov ELKO na eno stanovanje, in sicer v sodih do 200 l ali v cisternah iz najmanj 2 mm debele pločevine. Ti prostori pa morajo biti minimalno 5 m oddaljeni od vseh drugih objektov. Prostor mora biti ograjen s stenami iz ognjevzdržnega materiala, tla in stene morajo biti izdelane tako, da so za olje nepropustna.

(navedek iz prej objavljenega linka)
Iskanje po temi