PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri način ogrevanja n-tič

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej:

...cca 20 let staro enostanovanjsko hišo se bo "predelalo" v dvostanovanjsko z dvema ločenima regulacijskima krogoma ogrevanja.
Pod stanovane 1 recimo spadata pritičje(kurilnica, garaža,...) in 1nadst., pod stanovanje 2 pa 2 nadst. + na novo zgrajena mansarda."Nadgradnja" bo tudi bolje izolirana + vsa okna bodo nova.

Trenutno se uporablja ogrevanje na olje, vendar bo peč kmalo potrebna zamenjave....ker sem še v fazi ko lahko izbiram......kaj priporočate:
- ko bo potrebno zamenjavo peči, predelave in dodelave kar je pač potrebno (stanovanje 2),
- nekaj drugega

....v bistvu v kaj se "najbolj splača" investirati za naslednjig 20-30 let.

PS: skoraj 100% se bo montirala tudi multisplit klima(hlajenje+ogrevanje), vendar samo to ne zadošča za kvalitetno vzdrževanje klime/temp v vseh prostorih čez celo leto.
predvidevam da bo peč ena?
Torej se boste mogli nekako zmeniti še s ta spodnjimi.....in pri neizoliranih hišah na koncu še vedno ostane nekako alai olje ali pa plin (Če imate priključek)...če tega ni bo daleč najmanjša investicija v novo oljno peč.

Tvoja poraba pa ob dejstvu da boš imel nova okna, dodano izolacijo ter uporabljal klimo (Upam da čm več) bo dobesedno zanemarljiva.

Plin (vsaj peči) res da dosegajo nekaj večje izkoristke, ampka suma sumarum vsak nakoncu prizna da mu prehod in olja na plin ne prinaša praktično nikakršnih prihrankov....le investicija v plin je konkretno dražja od olja.
Da, peč bo ena, priključka za plin ni in ga v bližnji prihodnosti tudi še nekaj časa ne bo.
Na posamezne veje (1 in 2) ogrevanja pa bi montirali števce porabljene energije(kalorimetre al kaj so že...), tako da bi se poraba/stroški posameznega stanovanja lahko "pravično" razdelili.

Kaj pa glede tipa peči: verjetno kondenzacijska?

Pa še nekaj: v "zgornjem" stanovanju bo napeljava za ogrevanje takorekoč nova(nova napeljava, zaradi ločenega sistema).....sedaj pa slišim od različnih ljudi različne nasvete...nekateri pravijo naj dam radiatorje, drugi naj dam v celoti talno............
kondenzacijska peč pride v poštev pri plinu...za olje je še nisem zasledil.

Predvem glejte da ima čim boljši izkoristek ter čim manjšo moč (kolikor je to mogoče pri oljnih peček)...seveda za nek razumen denar...da ne boste npr. dali 1.000 EUR več samo zato da bo izkoristek namesto 85 % recimo 87%.

Glede vrste ogreval....malček se pozanimaj pri kakem centralnarju kako se da izvesti kombinacijo radiatorko - talno ogrevanje (mislim da načeloma ni težav). Na vsak način je boljše talno (pa tudi dražje) se je pa treba vprašati kjeje potrebno in kje ne..kopalnica na vsak način, spalnica za moje pojmme ne (ker je na tleh postelja, poleg ega temp. ni tako pomembna). dnevna soba je fino - zaradi otrok, kuhinja...spte vpršanje...tako da, malo je treba potelovadtiti in razmisliti kje ja in kje ne.

Talno rabi nižje temprature kot radiatorsko ogrevanje....ker pa predvidevam d a bodo spodaj radiatorji...boste peč kurili na vsaj 50- 60 stopinj....torej bo vedno dovolj toplote še za radiator.

Spet druga reč glede talnega.....potrebuje nekje 15 cm višine...kar je vprašanje če jih imaš na razpolago. Ker pri prenovah si omejene s satnjem kakršno je (jaz recimo sem ga lahko gladko odmislil - je bilo komaj dovolj prostora za za silo dostojno izolacijo...pa še to na račun povesa hiše).
Kondenzacijska peč na olje obstaja. Vendar pozor. Sem glede tega čisto slučajno govoril z Buderusovim serviserjem, ki pravi, da jih pri nas ne ponujajo. Pravi, da so problemi, ker nimamo dovolj čistega kurilnega olja. Problematična naj bi bila vsebnost žvepla, ki se baje pri nas ne kontrolira. Poleg tega je taka peč dražja od kake toplotne črpalke ali peči na biomaso. Prenašam zgolj kar mi je bilo povedano. Glede kurjave na olje se nisem poglabljal, ker sem to varianto že na začetku izločil.

lp
sandi
Jaz bi sploh ne bil za števec. Pri nas imamo podobno situacijo, živim v spodnjem stanovanju in mi gre na živce razmišljanje, kdo porabi več. Navsezadnje v veliki meri moja toploto sili gor, plačeval naj bi jo pa jaz? In ko razmišljam o toplotni izolaciji stropa, mi že govorijo, to je pa zate res brezvezen strošek....
vulkan Napisal:Jaz bi sploh ne bil za števec. Pri nas imamo podobno situacijo, živim v spodnjem stanovanju in mi gre na živce razmišljanje, kdo porabi več. Navsezadnje v veliki meri moja toploto sili gor, plačeval naj bi jo pa jaz? In ko razmišljam o toplotni izolaciji stropa, mi že govorijo, to je pa zate res brezvezen strošek....

hm ja...vidim da imaš toploto naštudirano v nulo!

toplota sili navzgor???

torej so potem vse izgube ki pri vas nastajajo med prvi in drugo etažo????

da te potolažim...med etažami (ob predpostavki da se v obeh nadstropjih kuri) zaradi enakim temperatur NI toplotnih izgub! Oz. so le te tako zanemarljive da če dvakrat pošteno stisneš po obilni porciji pasulja, jih prineseš notri.

Aj aj aj!

Ločeno ogrevanje je z mojega vidika zelo pametna stvar..ker v neizoliranih hišan stroški nisomajhni in je pošteno da vsak plača svoje! In če si investiral v nova okna ter dodatno izolacijo - naj se ti to tudi na koncu nekaj pozna.
Ok Vincent, maš prav. Nisem napisal dosti natančno. Tvoje zdrži, če ta zgornji tudi ogrevajo vse prostore, če pa imajo prostore, ki jih zelo malo ogrevajo ali pridejo do tega, le zakaj bi jih, ko mi jih ta spodnji, je stvar malo drugačna. Pa tudi pri imamo precej staro hišo, kjer so stropi leseni (tako da nisem niti kupil radio, ker ga imajo ta zgornji (malo za šalo)).
V eni izmed sob imam tudi še staro krušno peč, nad njo je soba, ki je sploh ne ogrevajo, pa so se pohvalili, je pa prav prijetno, ko si zakuril.
vincent Napisal:da te potolažim...med etažami (ob predpostavki da se v obeh nadstropjih kuri) zaradi enakim temperatur NI toplotnih izgub! Oz. so le te tako zanemarljive da če dvakrat pošteno stisneš po obilni porciji pasulja, jih prineseš notri.

Kako bi bilo lepo, ce bi bilo to res...

V predprejsnem stanovanju so me greli od spodaj, v prejsnem sem jih jaz, tiste nad menoj. Zato mi je jasno kako to izgleda. Ce izmeris temperaturo zraka ob stropu in ob tleh, pa vidis, da je 5 stopinj razlike. In ker pri nas zivimo pozimi na 25 stopinjah, so imeli zgornji zastonj talno gretje. Ko je bila situacija obrnjena, smo tocno vedeli kdaj je gospa spodaj zdoma... In mislim, da je redko kdo v situaciji, da lahko gornjemu sosedu ukaze kdaj in koliko naj se greje. In seveda, >70% toplote zbezi vertikalno.

Jaz bi locil centralni in izoliral strope. Je tudi manj "vremena" v stanovanju.

LP

Jest
Iskanje po temi