Objave: 2
Teme: 2
Ocena:
0
27.9.2020 ob 10:18
(*Zadnja sprememba objave: 27.9.2020 ob 10:19 uporabnik miheopc.)
Pozdravljeni,
Mi lahko svetujete glede izbire ogrevanja.
Novogradnja poroterm, 110m2, 2 etaže, 15cm bo fasade, 3slojna okna, 20 + izolacija strehe, talno gretje.
Izbiram med toplotno crpalko 6kw mitsubishi ali vaillantovo ele. Pecko 9kw + elektrana na strehi.
Zanima me konkretna poraba pri obeh ogrevanjih? Koliko bi potreboval mocno elektrarno da se pokrijem? Kako ogreva sama ele.
Cenovno je toplotna 5k z subvencijo, elektrarna pa ele. Pec nekje 10k ce imam prav?
Prosim za izkusnje in priporocila.
Lp
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
27.9.2020 ob 11:20
(*Zadnja sprememba objave: 27.9.2020 ob 11:23 uporabnik Sebek.)
Koliko imaš naračunane letne izgube hiše? Približno toliko boš potreboval elektrike za direktno ogrevanje z grelci. Pri toplotni črpalki pa približno za 1/3 manj elektrike za ogrevanje.
Jaz bi na tvojem mestu dal na streho elektrarno, maxsimalno veliko, ki jo lahko postaviš. V kurilnico pa en 300l zalogovnik vode in vanj za 6kW grelcev.
Ko boš živel v hiši in videl kakšna bo poraba elektrike, ter ko/če boš imel primanjkljaj elektrike od sončne elektrarne vgradiš eno primerno toplotno črpalko, s katero boš zmanjšal porabo elektrike. Zalogovnik in grelci potem lahko ostanejo za kakšne hude čase.
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Za začetek bi bil moj predlog vsaj za tretjino več izolacije na fasado in streho, pa še potem o Elo bloku sploh ne bi razmišljal. Kvečjemu bi premislil o toplotni črpalki zemlja-voda. Glede na to da gre za novogradnjo, bo bager itak že na parceli za osnovni izkop, in je najmanjši strošek narediti še tisti jarek za kolektor (razen če gradite na skali). Za dobro izolirano hišo je lahko kolektor dokaj enostaven, ena sama zanka direktno do TČ, brez razdelilnih jaškov in podobne šare. Sama TČ pa bi morala biti cenejša od zrak voda.
Objave: 1198
Teme: 14
Ocena:
6
Sončnice so novodobna bedarija "zelenih" neumnežev, ki jo podpirajo kratkovidni politiki z opranimi možgani. Če delaš novo pasivno bajto, je nesmiselno vgraditi neko drago toplotno črpalko, ker bo itak najšibkejša zrak-voda več kot dovolj dobro opravljala svoje delo.
Objave: 60
Teme: 0
Ocena:
1
A so tu kakšne omejitve glede dolžine cevi pri zemeljskem kolektorju? Nekje sem bral da 1 col alkaten do max 120m, alkaten 5/4 pa do 220m. Kar je več bi morali biti razvodi. Sam nameravam položiti 200-300m 5/4 alkaten, pa me zanima, če je lahko samo ena zanka direktno do TČ?
Hvala
Ocena:
6
Primerjaš hruške in jabolka. Kakšno vezo ima nošenje mask s smiselnostjo obnovljivih virov energije?
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Jezosmarija, spet bozgo-izmi. Pa te ravno covid-maske ven vlečeš, kjer je samo to jasno, da nič ni jasno?
Ocena:
6
30.9.2020 ob 12:06
(*Zadnja sprememba objave: 30.9.2020 ob 12:09 uporabnik trance0.)
No, bozgom je zdaj že čisto zašel s teme. Če pa vseeno odgovorim na njegova namigovanja: sem proti nestalnim (obnovljivim) neekonomičnim virom energije, ne verjamem, da antropogeni CO2 bistveno vpliva na podnebne spremembe, saj računalniški model, ki naj bi to potrjeval z veliko verjetnostjo NE deluje, podpiram zmerne izvedljive ukrepe za upočasnitev širjenja COVID-19 vključno z nošenjem mask, kjer je to smiselno, imam putiko in jem hrano, ki je primerna za moj metabolizem, sicer pa podpiram raznoliko prehrano, ki mora biti v določenih primerih prilagojena posameznikom, podpiram GMO oz. nisem apriori proti. Pri čem od omenjenega sem zdaj pameten oz. neumen?