PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Krčenje Kurilnega Olja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav.
Imam eno vprašanje glede kurilnega olja...
V cisterno so mi natočili 1000l nafte.
Ob cisterni imam odprto cevčico, katera kaže nivo nafte.
Glede na dimenzije cisterne (nafta je bila pred in po točenju v kvadratnem delu cisterne) sem naračunal 938 litrov. (Š x V x G - upoštevajoč debelino pločevine).

Ker mi zadeva ni dala miru sem poklical človeka, ki mi je nafto pripeljal.
Zatrdil mi je, da je to normalno, ker gre za volumetrične litre... In da je bila nafta pripeljana pri 10 °C....
Prav tako mi je razložil, da cevčice za prikaz višine nafte lažejo (očitno pri nafti fizika ne deluje).

Zadeva mi malo smrdi (pa ne po nafti).

Ali ima kdo s tem kake izkušnje, saj se mi navkljub možnim pogreškom pri meritvi cisterne in raztezki nafte zdi razlika 62 lirov prevelika.

Gre za nateg?

LP.
https://www.alter.si/tema/treba-bo-natan...o.2670070/
PVC cisterna, 1500l. Na prozorni cistrenrni so oznake koliko je oljav njej . 
V njej je bilo skoraj 300l olja. Natočijo ga 1000l. Ko ga je natocil, jo je bilo dobrih 1200l. Vsaj 70 litrov je nekje napake. Bom videl ob naslednjem točenju.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ampak, a to pomeni, da ko se bo olje segrelo na temperaturo kleti, boš imel v cisterni potem tolko, kot si plačal (npr. dodatnih 1.000 litrov)? Ker navsezadnje, olje se kupuje na litre in ne na kile...
Nikol ga ni bilo več.
kolega je "nekoč" vozil KO po hišah, kjer je iztakal vsaj 1.000l je lahko dokaj "neopazno" ogoljufal nekje 50l, spomnim se da je čakal nepozorne lastnike, da so odšli stran od števca, vmes je ustavil, preklopil na prazen prekat in spustil zrak čez števec, to so po njegovih besedah delali prav vsi, sploh če so iztakali na črpalkah večje količine, tam so ukradli tudi po 300l....očitno je to praksa še danes Confused
(5.2.2020 ob 16:57)FAE Napisal: kolega je "nekoč" vozil KO po hišah, kjer je iztakal vsaj 1.000l je lahko dokaj "neopazno" ogoljufal nekje 50l, spomnim se da je čakal nepozorne lastnike, da so odšli stran od števca, vmes je ustavil, preklopil na prazen prekat in spustil zrak čez števec, to so po njegovih besedah delali prav vsi, sploh če so iztakali na črpalkah večje količine, tam so ukradli tudi po 300l....očitno je to praksa še danes Confused

Gamad, vse jasno. Seveda ne ti, leti na te 'pripiralce prekatov' oz. dobesedno lopove.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Heh, pol pa je treba popravit kalkulacijo kolko potratne so naše bajte, ker so dejansko pokurle manj kot smo mislili, da so (in tudi plačali).
Gremo nazaj na olje. Poraba bo sicer manjša, strošek pa bo ostal isti.
Logično je, da kradejo, zato je boljše imeti kovinsko cisterno, da tega sploh ne veš.
Narobe. Poraba bo ista, strošek bo manjši.
A ne @xavi, če ne veš, ne boli. Wink

Sem pozabil pripisat: po ta novem, odkar se ne krade več, manj pa tud ne. Big Grin
Našga skladišnika je vodstvo gnjavlo , da manjka nafte (sicer za stroje). Kje je manjko? Oz. če se strinja , da gre na ravanš krčenja , kar naj bi tudi podpisal.... 
Tip vzame list , na katerem so bili podatki o količini, ki naj bi bila, ter katera manjka. Gre s pisarne ven, pod milo hladno nebo in zunaj gleda list. Direktor začuden, kaj počne za njim z vprašanjem, kaj dela ?  Pravi , da se njemu na listu papirja ne dogajajo nič... od tega (ne krčenja, ne raztezki...). Potem vse tiho je bilo, brez teženja za podpisom...
Sicer je res tko , kot je zapisal xavi. Men je blo pomembno , da je cisterna polna, kolk so me ''raztegnil'' nisem razmišljal. Edinole od cisterne do kamiona je blo cca 20 metrov, ter ''neugodna'' klančina, da šofer ni tekal (od-do) dokler ni povsem napolnil. Torej od nule, do števila polnitve se ni sprehajal ter karkoli preklapljal. Lohk sem glup, al pa zgolj srečko?
Sicer eni tud pravjo, da avto tankajo zmeraj za enak denar..., le kolk prevozijo ob tem zamolčijo... Idea Big Grin
Pri prejšnji firmi, se spomnim , da je (cca 8let nazaj) šofer pravil, kako so nekdaj lepo ''služili''; ''dandanes'' pa (vključno omenjana leta) nikomur, kdor hoče službo obdržat, na misel ne pride kaj podobnega!?
 So pa povsod izjeme... Prej bi rekel , da na strani izvajalca-firme, ne dotično zaposlenega (kar se točenja ''dodatkov nesnag''vode ipd. tiče). 
Težko je soditi , spoh na daljavo... Wink
 Vemo pa, da se dandanes ''tiste male'' zmeraj lovi, ter  hitro (ob)sodi...
Miljone se ''dobrohotno'' odpiše... Pa smo ''vsi tiho''..., čeprav je... in še gre iz naših žepov...
Hvala za odgovore, vendar še nisem nikjer zasledil odgovora na vprašanje:
- Je 62 litrska razlika pri 1000L preveč ali je OK?
- Kolikšna bi morala biti temperaturna razlika, da "IZGUBIM" 62 lit nafte?

Me pa mika, da bi tipa poklical poleti in pogledal ali bi od naročenih 1000 litrov dobil 1062 litrov.. :-)

Hvala za konkreten odgovor.

LP.
Meni zgornji odgovor Hanzija pove veliko...
Se mi je pa enkrat zgodilo pri avtu, bencin. 
Tankam poln rezervoar,odpeljem 15km, parkiram v klancu, na soncu, poleti. Čez kake pol ure mi povejo, da mi teče bencin iz avta. WTF
Ima morda kdo konkreten odgovor podkrepljen z kako tabelico ali izračunom?
Zadevi bi rad prišel do konca in če je pripeljane nafte premalo, pokličem šoferja in zahtevam manjko nafte.
Za to pa potrebujem KONKRETEN odgovor / dokaz.

Pa prosil bi, da se ne lepi linkov do tisočev grafov, ker nisem strokovnjak na področju fizikalnih lastnosti tekočin. Če bi bil, ne bi na tem forumu trošil vašega časa :-).

LP.
1 2
Iskanje po temi