PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevalna TČ in posebej TČ za SV

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Zanima me ali je postavitev TC za SV posebej boljsa izbira v neizolirani hisi ali je bolje v sistemu ogrevalne TC? 
Namrec ko ogreva SV, seveda temp.DV pade in potem hoce cimprej ogreti nazaj.
Pred tem smo imeli 32 let staro Gorenjevo TC za SV ki ni nikoli imela servisa in do sedaj smo jo normalno uporabljali, porabila pa je nekih 15 eur mesecno, kar se mi ne zdi veliko. 285 L, nastavljena na minimum, menda 50 stopinj. 

Se sprasujem ali ni manjko toplote zaradi ogrevanja vode visji strosek, kot bi ga naredila posebej vgrajena crpalka za SV?

Kaj menite?
Ne, ni. STČ bi kurila toploto (nekje 2/3), ki jo je pred tem proizvedla ogrevalna TČ. Da ne omenjam precej višje investicije, skratka nesmisel.
Če je problem ogrevanje hiše v tisti uri, ko greje SV, potem je pač potrebno vgraditi ogrevalno TČ ustrezne moči in/ali zalogovnik ogrevalne vode, ki pokriva čas med ogrevanjem SV.
Morda je v tem primeru še najboljša rešitev nek zalogovnik z več kot 500L, SV pa se pripravlja pretočno preko prigrajenega izmenjevalca.
Da bi trenutno STČ, ki je v okvari uporabil za zalogovnik SV je verjetno izvedljivo, torej rabiš zgolj ogrevalno tč, ki ti pokriva oboje (hišo in sv), niti investicije v drug zalogovnik za SV ne rabiš.
Če je ta STČ normalno delujoča, jo uporabljaj naprej.
Jaz jo kljub TČ še vedno uporabljam naprej poleti in pozimi (19 let in upam da še naprej)

Če pa je samo še TČ, pač moraš vzeti v zakup, da ko ogreva sanitarno vodo, ne ogreva hiše. Poskusi to reševati z urniki, da bo čim manj moteče....

Če je ta STČ normalno delujoča, jo uporabljaj naprej.
Jaz jo kljub TČ še vedno uporabljam naprej poleti in pozimi (19 let in upam da še naprej)

Če pa je samo še TČ, pač moraš vzeti v zakup, da ko ogreva  sanitarno vodo, ne ogreva hiše. Poskusi to reševati z urniki, da bo čim manj moteče....
(24.1.2020 ob 09:20)Blue30 Napisal: Zdravo,

Zanima me ali je postavitev TC za SV posebej boljsa izbira v neizolirani hisi ali je bolje v sistemu ogrevalne TC? 
Namrec ko ogreva SV, seveda temp.DV pade in potem hoce cimprej ogreti nazaj.
Pred tem smo imeli 32 let staro Gorenjevo TC za SV ki ni nikoli imela servisa in do sedaj smo jo normalno uporabljali, porabila pa je nekih 15 eur mesecno, kar se mi ne zdi veliko. 285 L, nastavljena na minimum, menda 50 stopinj. 

Se sprasujem ali ni manjko toplote zaradi ogrevanja vode visji strosek, kot bi ga naredila posebej vgrajena crpalka za SV?

Kaj menite?

Če imaš kletno etažo, ki je zgolj pasivno ogrevana od okoliške zemljine in ima dokaj stalno temperaturo (večina zunanjih zidov zasuta), ti bo STČ čisto fajn funkcionirala.
Potrebno se je zavedati, da STČ za svoje delovanje potrebuje toplotno energijo zraka. Če ima ta nizko temp. npr. 10°C je izkoristek že precej kilav, izgube cevovodov in skozi plašč bojlerja so zaradi nizke okoliške temp. večje... V vsakem primeru (tudi če je to vkopana klet pod bivalnim delom) hišo s takšnim početjem ohlajamo, kar pomeni, da moramo to toploto z nečim nadomestiti.
STČ v ogrevalni sezoni (razen zelo redkih izjem) je večinoma slaba pogruntavčina
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Aha hvala vsem za komentarje, pac laicno razmisljanje, pa se zgodi tak post Tongue
Stc je bila zraven hladilnikov, ampak pozimi temp. verjetno ni velikokrat presegala 8 stopinj. Neunicljiva zadeva.

Imamo pa zdaj 280 l veliko posodo za SV in ko se en clovek stusira, po dobrih 5 min zacne vedno hladnejsa voda tect. Potem pa se zacne ogrevanje SV. Pride sicer monter, da malo razlozi.
Pri 280L ti začne hladnejša tečt po 1 tuširanju?? Kakšne temperature pa imaš notri?

Tudi naš bojler je 285L, spodaj ogret na 42, zgoraj 45°, komot si 1 natoči pol banje, pa še 2 stuširata, pa bo še vedno treba mešat vodo na pipi.
Ravno to se mi cudno zdi. Na 45 je bilo, pa sem dal na 50 zdaj. Prej pri STC nikoli problema pri 5 osebah, zdaj pa smo 3je.
Verjetno imaš temperaturno tipalo previsoko nameščeno.
Zato ti ogreva zgolj zgornjih nekaj deset litrov vode, ki pa jih hitro porabiš
Kateri bojler imaš? Da bi kdo tako zaj…. vezavo se mi pa ne zdi normalno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Vem, da je takšna postavitev zgrešena, samo kot "zanimivost", sam imam od prej (kurjenje na drva/olje) TČ za sanitarno vodo 200l in sedaj za ogrevanje samo IVT TČ. Namenoma sem jo pustil v kurilnici in je prižgana 365. dni, ker nisem želel IVT obremenjevati še s sanitarno vodo, ker je že za ogrevanje kar obremenjena. Sanitarna TČ mi poleti ob največji vročini-okno na kip povprečno porabi 1,8KWh/dan, sedaj Januarja ob najhujšem mrazu 2,8KWh/dan, stalna temp v kurilnici je nekje od 16-20C, 5.oseb, 2x. gospodinjstvo, kdaj ob večerih (3x na leto) se zgodi problem mlačne vode, imamo pa tihi dogovor glede ure, kdaj se "tamladi" in "tastari" tuširamo...še vedno opraviči svojo ekonomičnost napram bojlerju, sploh, od konca in začetka kurilne sezone, kjer sem zagotovo v plusu.

Sanitarna TČ je super zadeva ob zavedanju, da toplo vodo segreva precej več časa kot bojler, kar je logično, nazivna moč je nekje okoli 800W, vsaka ima pa seveda tudi električno pomagalo 2KW, ki lahko potem, deluje kot klasični bojler, najbolje se obnese v spregi z starimi pečmi na drva, pelete, olje, kjer počrpa toplotne izgube v koristno energijo...
... in posuši zrak, zlasti če se v istem prostoru suši perilo...
(24.1.2020 ob 11:54)sassapo Napisal: Kateri bojler imaš? Da bi kdo tako zaj….  vezavo se mi pa ne zdi normalno.

WPS 304 TT-13
(24.1.2020 ob 09:20)Blue30 Napisal: Se sprasujem ali ni manjko toplote zaradi ogrevanja vode visji strosek, kot bi ga naredila posebej vgrajena crpalka za SV?

Kaj menite?

Odvisno od primera do primera. 
Pri nas je bila STČ nekaj let pred ogrevalno. Pravzaprav je le ta botrovala odločitvi za ogrevalno- po videnem padcu stroška pri kurilcu zgolj zaradi sanit. vode. Tko , da je ostala vključena v sistem.
 Kljub mnenjem , da je boljše če pozimi stoji, se ne strinjam povsem... Ravno z vidika večje obremenitve-ogrevanja . Prej je delala za 9 os., zdaj 7 . 
Dela celo leto cca 16 let,  pred dvema menjan komp.. Sicer sem og. vzel večjo z vidika , če crkne STČ, da bo pokrivala še sanit. vodo. Vendar sem se svoj pot odločil za menjavo komp.. 
Strošek og.+ sanit. vode je identičen, sprobano večkrat v različnih razmerah, zgolj z ogrevalno ali +STČ. Ta je postavljena v kleti, ki je itak od nekdaj pretopla (2/3 vkopana). Z delovanjem STČ pade temp. v kleti na 15, ob res redkih razmerah zim konst. mraza cca 14dni globjega minusa se približa 10st.C. 
Je pa že razlika ali je STČ z možnostjo vodenaga zraka, ali pa ''navadna'', ki te možnosti nima. V zadnjem primeru tudi sprobano doma , podanim temp. lahko za isti prostor odbiješ 5 prej omenjanih stopinj. Ker to možnost imam, sem v oknu odrezal luknjo (lahko bi zvrtal zid) premera cevi, da hladen zrak izstopa iz objekta na prosto.
Je pa treba biti pozoren na zadosten volumen vleka.
Če ima nekdo zadosti dimenzionirano og. TČ je res totalen nesmisel. Če nekomu diha na škrge, pa izo. ipd. rešitve niso na vidiku, pa mogoče ni več tako neumno dejanje. Sploh , če se primerna STČ dobi za spodoben denar, mogoče rabljena . Csamo (pa mislim , da tudi kadotr) je v neki temi pisal o 100litski s pozitivnimi izkušnjami, za dokaj normalno ceno. Če me spomin ne vara tudi z vodenim zrakom. Le pričakovanja o hlajenju objekta poleti s tem , mislim, so  bila bolj jalova...
Tko, da ni odveč vržt skup računico, o plusih in minusih Idea
1 2 3
Iskanje po temi