PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri višina dimniškega priključka?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali morda kdo ve, če je kakšno pravilo pri določanju višini dimniškega priključka?

Recimo za odprti kamin. Ali je bolje, da je priključek v dimnik čim višje pod stropom ali čim nižje, tik nad dimniškim priključkom kamina?

Kaj pa recimo pri peči na olje? Naj bo dimniški priključek pod stropom ali na isti višini, kot ima priključek peč?

Hvala za informacije.
Meni je lončar rekel, da naj bo priključek 160 cm nad gotovimi tlemi.
se zanimamo za lončeno peč.
God created time so that things wouldn't happen all at once.
Pravila ni. Če imaš šamoten ali opečnat dimnik, potem je dobro malo dvigniti priključek ter iz peči oz. kamina do priključka dimnika, vodit z železno cevjo(RF). To izključno zato, da dobiš nekaj zagonskega vleka, saj kovina nima takšne toplotne kapacitete(se prej segreje) kakor šamot. Še posebno se to pozna jeseni in spomladi ko noče zagoreti in se ti kadi v prostor. Če imaš RFdimnik, potem lahko kamin tudi direkt priklopiš.
Pri oljnih pečeh pa je sploh vseeno. Daljši priključek pustiš samo če bi rad še malo dodatno ogrel kurilnico :roll: .

ps, nikar ne delaj odprtega kamina :wink:
Buy or Die!
Rokbog, hvala za logičen odgovor. Smile

Zakaj naj nikar ne delam odprtega kamina? Big Grin
Zato k se ven kadi1 :lol: :lol: Pa izkoristek ma slab.
Ja, in? :o :wink:

sajko Napisal:Zato k se ven kadi1 :lol: :lol: Pa izkoristek ma slab.
Mi imamo toplozračni kamin in smo priključek pod 45stopinjami naredili tik pod stropom. To je bilo v skladu z navodili, naj bo priključek najmanj 1,9m oziroma 2,10m (se ne spomnim več) nad tlemi. Mojstri, ki so potem postavljali kamin, niso imeli nobenih pripomb.
sajko Napisal:Zato k se ven kadi1 :lol: :lol: Pa izkoristek ma slab.

Točno tako. To je samo ena stvar, so pa še druge:

Rabiš izrecno zelo suha brezova, ali sadna drva.
Nemogoče je zakurit spomladi in jeseni.
Potrebuješ kakšno loputo v dimniku da ti toplota ne uhaja kadar ne kuriš.
....

Odprte kamine imajo samo v filmih, pa še takrat ne kurijo :roll:

Aja, obstajajo pa kaminski vložki, ki se jim poplnoma odprejo vrata navzgor recimo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.supra.fr/foyers/CadreFoyersInserts.asp?lng=en">http://www.supra.fr/foyers/CadreFoyersI ... asp?lng=en</a><!-- m --> glej vložek Classic 162c. Tega sem že videl pa dobro funkcionira. Bi pa moral lastnika vprašat če ga sploh kdaj odpira :?
Buy or Die!
Vsekakor hvala za nasvete. Moje izkušnje z odprtim kaminom so zelo dobre. Pri starših imamo odprti kamin že dvajset let. Kurimo vsako pomlad in jesen, zakuriti je povsem nezahtevno, kadi se ven skorajda nič, če že ne čisto nič. Seveda se kdaj zavoha dim, ampak to je zame, poleg odprtega ognja, tisto, kar dela odprti kamin najbolj privlačnega. Veliko let smo kurili bukova drva, potem pa smo začeli uporabljati brezova. Cena brezovih ni nič višja od bukovih. Pri bukovih je edini problem, da lahko kdaj kakšna iskra ven iz kamina odleti...
Iskanje po temi