Pozdravljeni!
Tale forum spremljam že nekaj časa in mi je že marsikdaj prišlo prav. Sedaj pa sem v fazi, ko bom dodelaval in posodabljal kurilnico, pa bi mi prav prišel kak nasvet in mnenje. Drugače sem pa elektronik in elektrik po izobrazbi in poklicu, tako da mi marsikaj ni tuje; in z veseljem vam pomagam tudi s svojim znanjem glede te stroke.
In stvar je takšna:
Uvedel neko avtomatiko, oziroma regulacijo, ki bi mi upravljala:
Lep pozdrav, Sebastijan V.
Tale forum spremljam že nekaj časa in mi je že marsikdaj prišlo prav. Sedaj pa sem v fazi, ko bom dodelaval in posodabljal kurilnico, pa bi mi prav prišel kak nasvet in mnenje. Drugače sem pa elektronik in elektrik po izobrazbi in poklicu, tako da mi marsikaj ni tuje; in z veseljem vam pomagam tudi s svojim znanjem glede te stroke.
In stvar je takšna:
- Hiša zgrajena v drugi polovici sedemdesetih; 3 km ven iz Slovenske Bistrice, vas na podeželju.
- Brez izolacije na fasadi, samo omet na opeko. Izolacija je v mojem planu...
- -1. ogrevalni krog: -Pritličje (zmerno ogrevanih 80 kvadratov) in prva etaža (normalno ogrevanih 110 kvadratov). Sobni termostat za črpalko (on-off) v dnevni sobi prve etaže.
- -2. ogrevalni krog: -druga etaža (normalno ogrevanih 77 kvadratov). Sobni termostat za črpalko (on-off) v dnevni sobi druge etaže.
- Kurilnica adaptirana leta 2005. Takrat se je pač delalo kot se je delalo, žal.
- Med pečjo in zalogovniki je pač stena.
- Cisterna za KO odklopljena in ni več v rabi. Eventualno bo letela ven, a je najprej potrebno narediti luknjo v zidu.
- Peč na trdo gorivo, Buderus, 40 kW.
- Bojler za sanitarno vodo Lentherm SGL300, torej 288 litrski. Izvedena je tudi naravna cirkulacija tople SV po hiši (na steni vidim 3/4" cev v zanko in 1/2" iz zanke nazaj)
- Dva zalogovnika, vsak po 1000 litrov in termostatski preklop (Rotodivert). Kapilara tega termostata je v spodnji tulki prvega zalogovnika.
- Vsak ogrevalni krog ima ročen mešalni ventil.
- V hiši so samo radiatorji. Talnega ogrevanja ni in ni predvideno.
- skupno so 4 mehanski termostati s kapilarami v kurilnici za:
- vklop obtočne črpalke na povratnem vodu, kapilara je v tulki v sami peči, ko preseže 50°C
- dovod elektrike do relejev sobnih termostatov za vklop etažnih črpalk na dvižnem vodu, ko temperatura zgornjega izhoda iz prvega zalogovnika preseže 40°C
- izklop črpalke za gretje SV ko ta doseže 60°C
- preklop iz prvega na drugi zalogovnik ko spodji del doseže 50°C
- Te termostate sem menjal nekaj mesecev nazaj. Enaki prejšnji so zdržali okoli 8 let.
- Trenutno okvarjen in delno zataknjen ventil za nadzor temperature povratnega voda, ESBE TV 60 °C. Zdržal je okoli 9 let. Kar je tudi glavni povod da sem se lotil tega projekta.
- Na sezovo skurimo okoli 20-22 kubikov bukovine.
- Za lažjo predstavo sem narisal hidravlično shemo, v tridimenzionalni skici, tako kot so stvari pač postavljene v prostor. Razni prezračevalni lončki in te drobnarije niso narisani.
Številke pomenijo premer bakrenih cevi (DNxx)
- Zunanja vrata v kurilnico, tam kjer so sedaj zalogovniki in Rotodivert.
- Odstranitev cisterne za KO in prestavitev zalogovnikov na njeno mesto - skrajšanje treh glavnih DN32 cevi za dovod in odvod. Trenutno so dolge 2 metra.
- Izolacija na fasado hiše
- Mogoče kakšni sončni kolektorji ali toplotna črpalka - nekaj za vsaj toplo SV poleti. Priklopna ventila 5/4" sta pripravljena.
- Zamenjava navadnih radiatorskih ventilov s termostatskimi. V svoji sobi imam edinega Honeywell HR30 in sem zelo zadovoljen.
Uvedel neko avtomatiko, oziroma regulacijo, ki bi mi upravljala:
- temperaturo povratnega voda v peči
Naj vzamem novejše verzijo ESBE? Ali kaj v smislu Ladomata z vgrajeno črpalko? Ali mešalni ventil z motornim pogonom?
- temperaturo dvižnega voda
Kakšna je optimalna željena temperatura?
- preklop iz prvega na drugi zalogovnik
Ali lahko to funkcijo še naprej opravlja navaden termostat s kapilaro, ali naj bo raje del avtomatike?
- regulacijo črpalk glede na potreben tlak, odvisno od odprtosti radiatorjev in/ali regulacijo mešalnih ventilov na dvižnem vodu
Vem da recimo Seltron WDC20 lahko regulira mešalne ventile, da se v ogrevalne kroge pošilja kvečjemu recimo 60°C. Ali je ob tem vredno razmisliti tudi o menjavi črpalk z variablinimi? (Alpha 1 oziroma 2)
- Hitra priprava toplega dvižnega voda pri začetku kurjenja
V mislim sem imel nekakšen bypass med izhodom iz peči (debela rdeča črta) in dvižnim vodom (zgornji izhod iz prvega zalogovnika), ki bi prvo segreto vodo poslal vsaj v bojler SV, nato pa se zaprl in pustil v zalogovnik. Je to sploh izvedljivo in priporočljivo? Mnenja?
Lep pozdrav, Sebastijan V.