PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zmanjšanje porabe črpalke za sončne kolektorje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekje smo že precej pisali o tej stvari, sem pa danes - po dolgih mentalnih pripravah :-), le izvedel znižanje napetosti na 110V. 90W Grunfoska se lepo vrst tudi pri 70V, za 110V sem se pa odločil, ker mi pri manjši napetosti začne uhajati zrak v kolektorje - imam namreč sistem s povratkom vode v zalogovnik. Poraba se je znižala na 28W in to skupaj z avtotransformatorjem (trafo iz starega radia s preklopom 220/110V).
S tem sistemom sem rešil tudi problem dvigovanja vode, kar zahteva maksimalno moč črpalke. Zaradi tega tudi imam zmogljivejšo črpalko, ki pa pokuri kar nekaj elektrike.

Rešitev:
Modifikacija diferencialnega termostat z dogradnjo dodatnega izhoda.
Diferencialni termostat sem nastavil tako, da se vklopi pri 8°C razlike in dokler le ta ne pade na 3°C, črpalka deluje s polno močjo. Nato rele preklopi na 110V, saj je kolektor očitno napolnjen z vodo. Polna napetost se znova vklopi, če razlika naraste na cca 7°C. Na ta način se ob morebitnem zastoju črpalke ali vstopu zraka v kolektorje, črpalka znova zažene s polno močjo. Ko razlika pade na cca stopinjo, se črpalka ugasne in voda se vrne v zalogovnik.

Namesto trafoja za 110V bi lahko na črpalki izvedel preklop iz tretje na prvo stopnjo, kar pa zahteva poseg v črpalko, poleg tega pa ima ta tip črpalk na stopnji 1 še vedno sorazmerno veliko porabo ter zelo slab izkoristek. Trafo je torej elegantnejša in bolj učinkovita rešitev.

Torej ubil sem dve muhi na mah. Sistem omogoča varčevanje električne energije in zmanjšuje število dvigov vode in s tem hitre temperaturne spremembe v kolektorjih.
Sonnenkraft to rešuje z triaki in impulznim vodenjem črpalke Pretok tako uravnava glede na razliko v temperaturi in namenskim doseganjem čim višje
temperature medija s čimmanjšo vloženo el. energijo. Pretok se tako uravnava med 10 in 100%. V treh mesecih je tako povprečna dnevna poraba obtočne črpalke 148 w
Zakaj pa ne bi za krmiljenje uporabili profesionalnih, za ta namen narejenih naprav, na primer frekvenčni regulator? V industriji se črpalke ponavadi krmilijo z njimi.
Tone bravo. Najenostavnejše rešitve so vedno bile in bodo najboljše. Soliden avtotrafo moči cca 50VA stane recimo ene 10€, najcenejša regulacija pa ??, da o občutljivosti na motnje, enostavnosti izvedbe ipd ne napišem ničesar.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ali ima katera regulacija možnost zagona z največjo močjo, kar je pri mojem sistemu nuja. Sploh pa to moje uhajanje zraka v kolektorje...
Kar se pa tiristorjev tiče pa ne vem, če je to optimalna rešitev. Gre za kup enih višjih harmonikov, kar zna znižati izkoristek, pa motnje, pa vsaka strela ga lahko skuri. Primeren trafo iz predala s starimi trafoji se mi zdi optimalna rešitev.
Zvezal sem ga tako, da če mi crkne - trafo ali dodatni rele, se avtomatsko preklopi na visoko moč.
glede regulacije,...
kvalitetne črpalke, ki imajo možnost frekvenčnega krmiljenja so večjih moči, kjer je ekonomičnost tudi nujna,...

tako so mi razložili, ko sem malo poklical WILO,...

pri manjših močeh so črpalke na asinhonski motor, ki se lahko krmili z ENOSTAVNO regulacijo na triak,...
taka regulacija tudi ni draga, če jo narediš sam pa napol zastonj
Oboje je povsem res, malo se zaplete le pri 220V. Triak je potrebno krmiliti preko neke galvanske ločitve, ali pa moramo cel sistem vezati neposredno na omrežje - brez vtičnice. Drug problem je kaka strela, ki lahko poškoduje elektroniko in senzorj - če elektronika ni dobro ločena od omrežja.
Zame je en relejček in trafo, ki preneseta nekaj kV boljša rešitev.
Tudi navadna dušilka za fluorescentne žarnice zvezana zaporedno s črpalko dela čudeže :lol:
Tudi navadna dušilka za fluorescentne žarnice zvezana zaporedno s črpalko dela čudeže :lol:
Boljši izkoristek bi dal kondenzator, saj praktično nima izgub.
ola...

Kar se klasike tiče je zakon, sploh na el. omrežju Smile

Drugač pa tud dober dif. regulator ima v glavem že vgrajeno triak varanto regulacije pumpe.... Cena okol 95€

Aja, zakaj noben ne da en akumulator pa eno celic, pa ste galvansko ločeni od mreže pa še kadar je sonce rabte pumpo in to zastonj Smile
Nekaj pač moram pripomnit, drugače ne bi bil jaz :lol:
Povsem verjamem da zadeva sedaj manj pokuri in da še vedno funkcionira, vendar asinhronskega motorja se ne da preprosto regulirati z triacom.
V praksi pri malih motorčkih zadeva približno špila (bolj na principu vklopi/izklopi), vendar se izgube motorja močno povečajo oziroma se s tem zmanjša izkoristek motorja. Če si kljub temu nameril in izračunal manjšo skupno porabo, je to plus zate. Vendar vedi, da z klasičnimi inštrumenti tega ne moreš izmeriti, ker so umerjeni na sinusno napetost/tok. Če nimaš pravega inštrumenta, ki meri efektivno vrednost, si lahko zelo narobe računal.
Kot pravim, če je res, hvala bogu, ampak zakaj so frekvenčni pretvorniki tako dragi, če to narediš z triacom za 1 evro?
LP,
Samojed
zame v tem primeru ni glavna finta regulacije motorja črpalke z triakom
manjša poraba motorja ampak bistveno višji izkoristek
solarnega sistema v mejnih obdobjih,..

namreč;
bistvo regulacije pri solarnih sistemih je, da se vzdržuje dT med 3 in 8 stopinjami
le to je pozimi težko izvesti, ker je sončne enrgije bistveno manj,
Zato se motor stalno vklaplja in izklaplja
če pa pretok znižaš na takega, da je le ta tako majhen, da z njim vzdržuješ dT tam nekje okoli 5 stopinj pa si zmagal,..
Črpalka za sončno rabi vsega skupaj cca 40W (sem izmeril), kar na dan znese okoli 0.3kWh ali 3 cente.
Zdaj res ne vem, ali je debata namenjena reku: Šparajmo, pa naj to stane kolikor hoče! No, itak morajo trgovci živet od naivnih kupcev.
Ni vse samo v šparanju ampak v doseganju čim višje temperature san. vode tudi pri oblačnih in deževnih dnevih. Ni isto ali imaš v bojlerju 300 l vode na 28 oC ali pa 150 l vode na 40 oC, če me prav razumete. Regulacija, ki jo imam sam vrajeno prav to omogoča.
Porabo pa vedno odčitavam na iskrinem števcu, ki ga imam vgrajenega pred priklopom bojlerja. Torej je polemika o tem, kaj moram še upoštevati odveč.
1 2
Iskanje po temi