PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prenova nadstropja v hiši, stari 30 let

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
celotno bomo prenovili nadstropje, veliko 70m2. Odstranili smo ladijski pod, tako da se bodo delali novi estrihi. Na voljo imamo 12cm višine, spodaj je neogrevana klet. Menjala se bodo tudi okna, fasada pa je še stara, narejena v sendvič (ni najbolje, prav slabo pa spet ne). Ogrevanje bo z oljem in kaminom. V nadstropju višje bodo radiatorji.

Sedaj pa smo v dilemi - talno ogrevanje ali radiatorji. Je talno ok za tako hišo? Imamo dovolj višine? Kaj pomeni talno ogrevanje pri peči na olje? Ali je to prevec drago ogrevanje (v smislu - talno imas ves cas prizgano, radiatorje pac ne)? Toplotna crpalka zaenkrat ni v planu.
Kako kombinirati talno s kaminom (ce bi popoldan rad zakuril kamin, kako potem zreguliras talno, da ni prevroce)?

Vse te dileme in se kaksne se nam porajajo. Prosila bi za kaksne nasvete, pomisleke...
jaz mislim, da bo premalo višine za dovolj izolacije nad neogrevanim prostorom.
če bi mogoče izolirali strop kleti potem bi načeloma šlo, sicer na knap pa vseeno Smile

jaz bi dal v vašem primeru na strop kleti 15cm izolacije, na pohodno stran pa 3+3cm križno izolacije, čez folijo in toplovodne cevi za talno. preko pride 6cm estriha in nato vinil (recimo 5,5mm). s tem ste na višini: 12,55cm

ne vem pa koliko bo smiselna izolacija na stropu in nato izloacija na tleh. bolje kot nič bo sigurno.

s talnim ogrevanjem boste sigurno privarčevali nasproti radiatorjem. naredi se dodatna veja ali samo pač rtl ventil in s tem dovajate v talno vodo ogreto na 28-29°c... res, da ogrevate stalno, pa vseeno manj, kot ko morate segreti radiatorje, ki dajejo efekt hitreje a bolj potratno. lahko imate tudi kombinirano...

regulirate lahko z ventili v svoji omarici talnega gretja (podobno kot pri radiatorjih) ali pa z sobnimi termostati

sem le laik in laično razmišljam, bo sigurno kakšen od mojstrov kaj bolj pametnega povedal
Hvala! Tudi mi se bojimo zaradi visine, ja.
Kako pa se kombinira pretezko ogrevanje s kaminom ter talno?
Koliko višine ima neogrevana klet?

Mislim, da je 12 cm dovolj, sicer pa ta podatek tako najdeš v par minutah guglanja. Izolacija, če že, pa tako v tem primeru gre na strop kleti, ne na talno gretje. Razen če ste mislili dati izolacijo pod estrih.

Talno ogrevanje je cenejša oblika ogrevanja kar se tekočih stroškov tiče, ker za doseganje enakega toplotnega ugodja potrebuješ nižjo ciljno temperaturo v prostoru. Vsaka stopinja manj pa pomeni nekje 5% do 10% prihranka pri tekočih stroških ogrevanja.

S toplozračnim kaminom nič ne kombiniraš, ga zakuriš, ko ti je. So pa možne kombinacije s toplovodnim kaminom, kjer pa tako lahko glavno besedo prevzame regulacije oljne peči.

Fasada je v planu?
Hvala, fasada je v dolgoročnem planu.

Klet ima 240cm visine in ne, zaenkrat je ne bi izolirali. Bi bil to problem? Racunali smo na izolacijo pod estrihi. In gotovi parket bi bil.

Se pravi si stroske ogrevanja s kaminom ne bi mogli nizati kot to delamo sedaj, ko imamo radiatorje. Ko smo doma, kurimo kamin; ko nas ni, pa radiatorji.
Citat:Kako kombinirati talno s kaminom (ce bi popoldan rad zakuril kamin, kako potem zreguliras talno, da ni prevroce)?
Moje mnenje je:
Slabo, težko, nikakor, ........

Talno se bo res izklopilo, ko bo kamin grel (sobni termostat), vendar pa bo zaradi vztrajnosti ogrevalo še več ur, medtem pa bo kamin grel na polno.
Rezultat bo zagotovo previsoka temperatura v prostoru s kaminom.

Ampak, če je želja po kurjenju v kaminu tako velika, minusi ne bodo pomembni!

Jaz bi raje v kurilnici dal še peč na drva in tam "svinjal" s smetmi in pepelom, v bivalnih prostorih pa užival v talnem ogrevanju.
Iskanje po temi