PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero vrsto ogrevanja izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, znašla sva se pred sitno nalogo: izbrati najugodnejši in najudobnejši način ogrevanja. 78m2 veliko stanovanje je v 1. nadstropju bloka (l. 1955), levo, desno, nad in pod nama so stanovanje. Lega je južna, cela stran z okni, 10 oken, gleda na južno stran. Prejšnji lastniki so imeli ogrevanje urejeno z dvema pečema na kurilno olje v spalnici in dnevni sobi, sama pa tako ne želiva ogrevati, kjub temu da je bilo kar učinkovito (zadostovalo je, prijetna temperatura). Ogrevanje s kurilnim oljem sva že izključila, prav tako ogrevanje s klimo, saj so stroški vzdrževanja klime in izkoristek energije previsoki. Znanec nama je svetoval električno centralno ogrevanje: 5 radiatorjev (v vsako sobo enega) in električni grelec naju bi skupaj z montažo stal 2000€. Torej, kaj pravite na ogrevanje z električno centralno? Zavedava se podažitev el. energije, ki jih napovedujejo, pa vendar meniva, da se v kratkem ne bo podražila le-ta in da nafta tudi ne bo kar stagnirala. Ali predlagate še kakšen boljši način ogrevanja? V dnevni sobi si želiva namestiti tudi kamin (za romantiko:-)). Rada bi klasičnega, ne tustega, kupljenega v baubau. Poznate koga, ki to zida, da ne bi bilo potem stanovanje tako zakajeno?

Hvala za odgovore,
LP n&s
Sam spucano in jogi na tla, pa bo kr lažje ...
Citat:Rada bi klasičnega, ne tustega, kupljenega v baubau. Poznate koga, ki to zida, da ne bi bilo potem stanovanje tako zakajeno?

Kaj pa statika in obremenitve. Klasičen kamin iz recimo šamotnega kurišča ima kar neko težo, pa še vprašanje v kakšnem stanju je dimnik. Predvsem se malo pozanimajta glede dimnika.

ENjoY!
Gradnja hiše - totalno nora, a nikakor neumna odločitev
Kaj pa kakšen kamin na pelete? V bistvu podoben konfort, kot pri olju, a za manjšo ceno.
Ne razumem tega stavka,ki sem ga označil z debelim tiskom:
Citat:Ogrevanje s kurilnim oljem sva že izključila, prav tako ogrevanje s klimo, saj so stroški vzdrževanja klime in izkoristek energije previsoki.
in pa :
Citat: kaj pravite na ogrevanje z električno centralno?
Mislim, da vzdrževanje klime ne predstavlja kakšnega velikega stroška. Je pa res, da je izkoristek energije s klimo približno 3 krat višji, kot električno centralno ogrevanje. Kar pomeni,da bo strošek za porabljeno elektriko pri klimi 3 krat manjši.
LP
Oba imata prav. Blok iz leta 1955 in armatura nimata dosti skupnega, zato bi peč na pelete bila odlična rešitev. Premer dimnika za peč na pelete je fi80 ali fi100, kar paše v vsak klasičen zidan dimnik brez povrtavanja. Potem velik izkoristek teh peči, nobenega zidanja Tongue , majhna teža ter dobra regulacija. So pa te peči kar glasne, večinoma modernih oblik, potrebno je imeti klet za skladiščenje pelet, cena pelet pa se premosorazmerno dviga z nafto. Je za razmislit Idea
Buy or Die!
Hvala za odgovore, vendar res ne bi kurila peletov... Sicer imava veliko klet pa vseeno ne vem, če bi jo izkorisitla za skladiščenje peletov. Koliko tega pa se pokuri na sezono?

Torej je čistejša in udobnejša varianta ogrevanja le elektrika - centralna ali pa klima?

Ali mogoče kdo ve, kakšne so razlike med vložkom v električno centralno napeljavo in vzdrževanjem te in pa klimatsko napravo, kakšen je izkoristek energije in učinkovitost ogrevanja? Koliko naprav bi potrebovala za cca. 78 m2 veliko stanovanje? Nekaj o tem je sicer že bilo napisanega, vendar so bila mnenja zelo različna, mene pa vseeno skrbi, da s klimatsko napravo ne bi ogrela stanovanja na bivalno temperaturo, če bi bilo zunaj npr. - 15 st. C ali pa še manj.
namesto električne centralne se je bolje odločiti za električne radiatorje če že razmišljata v to smer. še enkrat premisli tisto okrog pelet. sigurno z njimi manj umažeš kot z drvmi, pa še peč deluje avtomatsko se pravi, da ima dnevni ali tedenski program. moj predlog je nekje vmes. peč na pelete + dva električna radiatorja, če se že nočeš odločiti za klimo.
moj predlog:

električna centralna peč in ustrezno število radiatorjev.

Zakaj je to boljše kot električni radiatorji? Ker bodo električni radiatorji
dosti bolj obremenili vašo električno napeljavo, za katero ne verjamem da je v najboljšem stanju (letnik 1955). Prav tako lahko najdete enofazno centralno električno peč, ki jo priklopite na 1x35A varovalko. Električni radiatorji so sicer šibkejši in potrebujejo za obratovanje manjši tok ampak jih je pa več.

Govorim iz izkušenj, ker sem na enak način ogreval podobno veliko stanovanje v bloku podobnega letnika.

Vzdrževanje sistema: razen tega da preverjate pritisk vode v sistemu in podrobnejši pregled strokovnjaka vsakih recimo 5 let ni posebnega vzdrževanja.

peč ki sem jo jaz uporabil: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ab-thermosolar.si/compact-V.htm">http://www.ab-thermosolar.si/compact-V.htm</a><!-- m -->
tip: AB ThermoSolar EKV 12 (ta je tri fazna)

lahko pa se odločite za EKV 6 (enofazna)

Glede na to kje je stanovanje (v sredini bloka) bi moralo biti 6kw dovolj.

Jaz sem imel pri svoji vklopljen vedno samo eden grelec (6KW) pa je bilo dovolj.
Upam si trditi tudi da boste več kot zadovoljni z porabo.....čeprav je to relativna stvar Smile

Za več info mi pošljite ZS.
Popek, hvala,
evo, takšne info sem iskala. Natančne, izčrpne, konkretne.
Se bova še enkrat pozanimala pri ponudniku, ki je poravil izračun, da vidiva, kaj je vključil (katere vrste peči in to) in se slišimo v zasebnem sporočilu.
Če se pa ta peč da priklučiti tudi na kamin, ki si ga bova tudi omislila, pa še toliko bolje.

Lp in hvala
Jaz bi pa dal en mali zalogovnik z direktnim izmenjevalnikom za T.Č., invertersko T.Č in en kaminček možno z vodnim izmenjevalcem za morebitno dogrevanje zalogovnika.
Ko razmišljate o direktnem električnim ogrevanju morate vedno računati tudi o moči glavne varovalke in posledice, ki se pokažejo pri mesečnih plačilih za el. energijo in ne samo ceno kw ure.
nikasax Napisal:prav tako ogrevanje s klimo, saj so stroški vzdrževanja klime in izkoristek energije previsoki. Znanec nama je svetoval električno centralno ogrevanje:

Oprosti za napisano ampak....

take ultra neumnosti že dolgo nisem prebral!!!

O kekem vzdrževanju klime govoriš? Ti je problem pod mlačno vodo 1 x mesečno oprati filter? Si že kdaj videla klimo od blizu....mogoče si jo lastila?

Imaš hladilnik? Predvidevam....kolikokrat letno ga vzdržuješ? Klima je identična hladilnku (Le mačke drugačen namen ima)...torej se jo vzdržuje tudi tako pogosto.

'izkoristek energije previsoki.'...kaj si s tem želel povedati? A če se greješ s klimo v povprečju 3 X ceneje od el. radiatorja to zate ni sprejemljivo?

Znanec....lahko mu zgolj (na lep način) poveš da nima pojma! Svetoval vama je najdražji način ogrevanja..seveda pod krinko nizke začetne naložbe.

Nahajaš se na forumu 'Pod svojo streh'o...predno se odločita za način ogrevanja....prebrskajta ga! Bosta presenečena kaj vse bosta izvedela, ugotovila, dognala in spoznala.....pa je po večini vse spisano z 'ljubiteljske strani uporabnikov'...in ne kot reklama prodajalcev.

LP
po vsemu prebranemu se popolnoma strinjam z vincetom. V kolikor bi se radi ogrevali čisto (brez pepela, olja, plina...) pač ostane le el. energija.

Moje mnenje je, da je način EL. centralno ogrevanje najbolj potratna izbira. Res nevem zakaj ne izbrati pametne klimatske naprave, morda v kombinaciji z dvemi notranjimi enotami (dva večja prostora), kopalnica in preostali prostor (v kolikor gre za trisobno stanovanje) pa direktno električno ogrevanje varjanta glamox za pomoč klimatski napravi. Za kopalnico pa bi priporočal el. talno ogrevanje (el. tapeta pod keramične ploščice) in to je to.

V kolikor vam res ni jasno o izkoristkih pa samo to: faktor COP (npr 3) pomeni, da se boste s klimatsko napravo greli 3 x cemneje kot el. centralno.

Sicer pa berite, berite.
nikasax je napisala:
Citat: Popek, hvala,
evo, takšne info sem iskala. Natančne, izčrpne, konkretne.
Mislim, da sta se odločila za električno ogrevanje še predno sta to vprašanje postavila"podsvojostreho".Popolnoma se strinjam z Vincentom.
LP
Na splošno nimam nič proti klimam, vendar bi vsaj po izkušnjah nekaterih rekel, da je udobje v prostoru le nekoliko večje pri ogrevanju z radiatorji. Predvsem imam v mislih topel piš in hrup, ki ga pri radiatorjih ni. Se pa strinjam, da je z energetskega stališča klima v prednosti.
Jernej Napisal:Na splošno nimam nič proti klimam, vendar bi vsaj po izkušnjah nekaterih rekel, da je udobje v prostoru le nekoliko večje pri ogrevanju z radiatorji. Predvsem imam v mislih topel piš in hrup, ki ga pri radiatorjih ni. Se pa strinjam, da je z energetskega stališča klima v prednosti.

logično bi bilo, da če ni druge opcije, moraš iti ravno na elektriko. In res je...tudi el. radiatorje si skoraj moraš montirati - na vsak način pa glavnino toplote dobivaš iz klime, če pa je potrebno oz. za temperiranje pa minimalno uporabljaš radiatorje.

Pri bloku letnik '55 dvomim da je kaj dosti izolacije, kvadratura ni majhna...ko bo spet konkretna zima bo pa tule spraševala kaj narediti ker so stroški za elekrtiko 300 EUR mesečno in več.
1 2
Iskanje po temi