PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kaj naj upravlja sobni termostat? Pumpo ali prižiganje peči?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam eno vprašanje.

Imam 70 metrov talnega ogrevanja.

V kuhinji je peč (šporget) na drva, ki je bolj kot ne vsak dan prižgan in je trenutno glavni vir ogrevanja dnevnih prostorov, kjer je talno gretje.

Imam še peč na olje, ki je vezano (edino to je vezano) na talno gretje. Je priklopljeno ampak skoraj nič rabljeno, ker je bil vedno kdo doma in je kuril na drva.

Sedaj pa sem si omislil sobni termostat (brezžični Netatmo), ki naj bi komandiral gretje ko nas ne bo doma.

Vprašanje je: Kaj naj termostat prižiga? Peč na olje (in hkrati pumpo) ali pumpo na za talno gretje?

Verjetno ne bo dnevno v uporabi ampak ko ni nobenega doma in ponoči da se zbudimo v toplo...

Vsako mnenje je dobrodošlo.

Hvala!
Meni vklaplja črpalke.
Odvisno, kakšno imaš peč na olje. Če prenese pogosto kondenzacijo v kurišču potem je bolje izklapljati peč. Če pa je peč občutljiva na korozijo (narejena npr. iz kotlovske pločevine) potem pa je stvar malce bolj delikatna. Ker boš peč redko rabil je namreč ekonomsko neupravičeno, da je ves čas držiš na delovni temperaturi in mečeš kurilno olje skozi dimnik. Nenazadnje te bi v nekaj letih po nepotrebnem porabljeno olje stalo več, kot pa nova peč.
Hvala!
Peč je Ferroli GN1....
Ne vem koliko je občutljiva. Se vam sanja?
Peč na olje ima svoj termostat.
Prostorski termostat (Netatmo...) pa naj krmili črpalko.
Citat:Peč na olje ima svoj termostat.
Prostorski termostat (Netatmo...) pa naj krmili črpalko.
In zakaj je to boljše, kot krmiliti gorilnik, če peči to ne škodi?

PS- izklop črpalke običajno ne prepreči termosifonskega kroženja vode. Če bo peč ogreta 24/7 bo tudi voda krožila 24/7.
Meni se tudi zdi bolj smotrno vžigat peč. Ne vem zakaj bi stalno grel tistih 25l vode...
Ampak vseeno sprašuje, za vaše mnenje.
Meni, ko sem jo še imel, je termostat vklapljal pumpo in hkrati kotel. Gorilec se je seveda izklopil tudi, ko je presegel želeno temperaturo kotlovske vode, čeprav je pumpa še naprej delala. Ampak moj kotel ni bil občutljiv na kondenz.

Ni vse črno kar je belo.
Lahko poskusiš najprej eno potem naslednje leto drugo. Sam sem imel nekaj podobnega in je termostat vklapljal črpalko, če smo vedeli da dalj časa ne bomo rabili peči smo jo enostavno izklopili. Pri gorilcu ki ima zračno loputo se peč me ohlaja tako hitro
Jaz bi zvezal tako, da termostat vklaplja peč in črpalko, s tem da bi na cev, ki gre iz štedilnika dal cevni termostat. Priklopil bi ga tako, da ko v štedilniku gori in je cev topla, cevni termostat razklene in s tem ugasne peč na olje. Ko pa v štedilniku ne gori in se cev ohladi, se sklene kontakt in peč na olje spet deluje. Črpalko pa lahko vedno izklapljaš z termostatom.
Sicer pa bi mogla črpalka tako ali tako delovati vedno, ko v kateri peči gori.
Torej naj termostat vklaplja peč na olje. Črpalka naj vklopita cevna termostata, montirana na izhodu vsake peči.

Kakega zalogovnika verjetno ni montiranega ali pač?

PS. Ali z štedinlnikom ogrevaš radiatorje, z pečjo na olje pa samo talno? Imaš ločena sistema?
Hvala za nasvete.

Peč na drva (štedinik) ni priklopljena na ta sistem in deluje neodvisno.

Vprašanje je torej samo, ali vklaplja peč ali pumpo na sistem talnega ogrevanja, ki se ogreva izključno z nafto.

Glede na napisano bom s sobnim termostatom torej kontroliral peč in ne pumpe. Pumpo bom vezal tako, da se prižge ko dela peč. Torej, termostat vžge peč in ta vžge pumpo. Seveda pa vodo v peči komandiral delovni termostat peči.

Se strinjate da je tako ok? Smile
Naredi točno tako kot si napisal.

Ne vem pa kaj mislijo drugi, ki bi krmilili samo črpalko, ne vem, če ima smisel, da je peč stalno aktivna in še to brez zalogovnika.
Potem takem naj kar krmili peč. Boš najmanj kurilnega porabil.
Pojma nimate fantje in flancate neumnosti. Italijanske litoželezne kotle (za balkance) se VEDNO krmili z vklapljanjem obojega skupaj - gorilnika in črpalke! Nobena druga opcija ne pride v poštev, če hočete dolgo in mirno življenje kotla.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Pojma nimate fantje in flancate neumnosti. Italijanske litoželezne kotle (za balkance) se VEDNO krmili z vklapljanjem obojega skupaj - gorilnika in črpalke! Nobena druga opcija ne pride v poštev, če hočete dolgo in mirno življenje kotla.

Telmos, torej je prav da vežem kot sem napisal?! Termostat vžiga peč. Torej gorilec in pumpo, ki je vezana na peč.
1 2 3 4
Iskanje po temi