PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na pelete in nastavitev peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Letos pomladi smo odstranili peč na plin (hiša z lastnim plinohramom) in vgradili peč na pelete Orca Coolwex.
Stvar smo vgradili po navodilih proizvajalca oz. njihovega monterja, prvi zagon je naredil serviser Orce.
Ogrevamo hišo 150m2 površine, solidno izolirane, vgrajeni radiatorji in delno talno, prej smo porabili s sanitarno vodo cca. 2000 litrov plina.
Sedaj po 2 mescih uporabe peči na pelete porabim v teh ugodnih temperaturah nekje 15kg-20kg pelet na dan.

Serviserja sem pri prvem zagonu spraševal kako peč nastaviti pri spremembi peletov da bo izgorevanje čim bolj optimalno (pri prvem zagonu še nisem imel pelet, le 1 vrečo za probo) in mi ni ravno nekaj veliko povedal, le kako pridem v servisni meni in da on gleda višino plamena :?

Sedaj se že kak teden igram z nastavitvami (hitrost ventilatorja vpiha zraka, hitrost polža za doziranje pelet in temperaturo dvižnega voda) in se le sprašujem, kako sploh naj nastavim da bi bilo optimalno?
Ko voda v peči doseže nastavljeno sam modulira moč navzdol in lepo ohranja temperaturo, peč pa se prižge in ugaša z ločenim sobnim termostatom.
Kaj je bojše, nižja temperatura dvižnega voda in s tem daljšo ogrevanje, tako da peč deluje na minimum, ali raje višja temp. s tem da peč deluje takrat na polno?

Pri tem vsem sem dokaj nov, saj je peč na plin delovala 20 let brez težav, le sedaj nekaj let je vse skupaj že absurd drago, prav tako bi bila nujna menjava peči.

P.S. berem forume slovenske in tuje in več berem manj vem...
Jaz imam na radiatorjih termostatske glave nastavljene da zaprejo na okrog 23°C v sobah na 20°C. Sobni termostat uporabljam samo za obdobje ko nas ni doma in ponoči, da vzdržuje temperaturo 19°C. Čez dan je peč stalno vžgana in modulira na minimum, razen če temperatura kljub zaprtim ventilom naraste čez 23°.
Mislim da v modulaciji porabi kar nekaj manj kot če se vžiga in izklaplja. Pa še sveča bo za dlje časa. Ogrevam stanovanje 80m, izolacija samo strop 12cm, porabim cca pol vreče na dan.
Seba kakšno peč imaš to ki ima tako malo porabo pelet
Nordica extraflame Megan Idro, etažna kaminska peč
SebaBaa na koliko imaš kaj nastavljeno temperaturo vode?

Na kaj sploh gledate ko nastavljate izgorevanje oz. prilagajate to na nove pelete?
Blindek, dobrodošel med peletarji.
S prehodom na pelete, si se sprijaznil, da boš na leto porabil cca. 4 tone pelet. Upam, da ti konfigracija hiše dovoljuje, da se palete zapeljejo vanjo in boš vreče dvigoval le, ko boš pelete sipal v zalogovnik peči. V nasprotnem primeru imaš zagotovljeno dnevno telovadbo - naj ti služi zdravje!
Sprijaznil si se tudi s prahom, ki ga prej ob čistem energentu nisi poznal. Upam, da ta prah ostane v kurilnici. Sprijaznil si se tudi s pogostim čiščenjem peči. Določeni peleti pustijo za sabo več pepela, drugi manj. Če peč nima samodejnega odstranjevanja pepela, bo to treba naredit z grebljico, lopatko in vedrom. Mnogi si pomagamo s sesalcem. Verjemi, da ni sesalca na svetu (za spodoben denar), ki se mu nebi zabil filter z finim pepelom, ta pa prej ali slej začne siliti iz sesalca. Prah se bo prav počasi začel nabirat.
Opazuj pepel. Če je ta svetlo sive / belkaste barve, je izgorevanje peletov zadovoljivo. Če se v gorilni šalčki nabira trd pepel - žlindra, bo potrebno kaj postoriti okoli parametrov.

Ugotovil si, da peč (v primerjavi s plinsko) potrebuje bistveno več časa do trenutka, ko je v njej dovolj tople vode, da jo lahko začne pošiljati k ogrevalnim telesom. Zadevo opazuj in poskušaj nastaviti tvojim potrebam. Pomni pa: hiša izgublja energijo tudi takrat, ko te ni doma ali si ponoči pokrit z debelo pernico. Hiša drugače reagira na spremembe vremena, kot ti.

Verjetno ob inštalaciji niste bistveno spreminjali napeljav v kurilnici. Da bi dosegel največji izkoristek sistema, bo verjetno potrebno prilagoditi cevne razvode, kot so potrebni pri pečeh na lesno biomaso.

Dinamika ogrevanja: vožnja s tempomatom po regionalni cesti vs. pospeševanje od semaforja do semaforja?

Pa toplo zimo želim!
Mislim da v modulaciji porabi kar nekaj manj kot če se vžiga in izklaplja. Pa še sveča bo za dlje časa. Ogrevam stanovanje 80m, izolacija samo strop 12cm, porabim cca pol vreče na dan.

15/2=7,5/0,8=9,4ure

Torej, pol vreče je za 9ur minimalnega delovanja peči, po specifikaciji peči.
Ali imaš 25 kilske vreče ali pa je to poraba pri zunanji temperaturi min. 15 °C?
Blindek Napisal:SebaBaa na koliko imaš kaj nastavljeno temperaturo vode?

Na kaj sploh gledate ko nastavljate izgorevanje oz. prilagajate to na nove pelete?

vodo imam na 68°. dosti nemoram spreminjat ker do servisnega menija nimam dostopa. easy set up (doziranje pelet) sem dal na -3. steklo po enem tednu obrišem z eno papirnato brisačo, šalčka je čista, pepel svetlo siv. letos se prvič ogreval s to pečjo. sedaj sem skuril 20 vreč Petroleti, zdaj sem prešalatal na peletiexpres, imam pa še eno paleto genola. že na pogled zgledajo boljše od petroletov, upam da se bo kej poznalo.
Imamo pa doma že nekaj let extraflame melinda idro, z profiles peleti. so pa problemi z delovanjem.
klukec Napisal:Mislim da v modulaciji porabi kar nekaj manj kot če se vžiga in izklaplja. Pa še sveča bo za dlje časa. Ogrevam stanovanje 80m, izolacija samo strop 12cm, porabim cca pol vreče na dan.

15/2=7,5/0,8=9,4ure

Torej, pol vreče je za 9ur minimalnega delovanja peči, po specifikaciji peči.
Ali imaš 25 kilske vreče ali pa je to poraba pri zunanji temperaturi min. 15 °C?

Ja živimo na krasu. je sedaj čez dan še zmerom +10°. ubistvu si zračunal kr uredu. zjutraj če nas ni doma je peč na standby. dela od 14 do 22. tistih par dni ko je blo okol nule gre pa malo majn kot ena vreča, ker še zjutraj kako uro dela.
Blinder je pisal za te dni koliko porabi in spraševal koliko porabijo drugi.
Nismo se prav razumeli. ko bo zunaj -5° in burja, bo druga
Imam ločeno kurilnico, napeljava se je malenkost dodelala, tako da še sedaj ločeno grejem sanitarno vodo tudi s peleti.

Odkrito povem ne razumem kako misliš veliko praha? Ko vrečo vsipam se ne skadi nič, pepel iz peči pa enostavno posesam s sesalcem za pepel. Dnevno se nabere za pest pepela v šalčki in nekaj okrog malega, ker po koncu delovanja peč sama spiha vse ven iz šalčke kjer gorijo peleti, vseeno pa vedno preverim. Vse skupaj mi vzame dnevno 5 min. Pelete pa imam ene avstrijske, smreka, so čist svetli / beli in tudi koliko vidim ni skorajda nič praha vmes. Serviser mi je takrat rekel da naj gledam da so čim bolj svetli in da ti najlepše gorijo.

Je pa na začetku bil pepel skoraj črn in v posodi so se nabirali temni ne dokonca zgoreti delci pelet, sem pa nekaj nastavljal zrak in doziranje (v servisnem meniju lahko nastavim samo Min in Max vrednosti) in je sedaj čist fin siv prah.

Bom pa vsekakor sprobal idejo z termostatskimi glavami tako da bo peč delovala ves čas.

P.S. odločil sem se za pelete ker samo stroške vgradnje + peč pokrijem v 1 letu pri porabi 4 ton pelet Smile Plin v hiši se enostavno ne izplača več in ker je prinas blo potrebno menjati peč smo raje kar šli na drug vir ogrevanja. Vem tudi da bi najbolj udobno bla toplotna črpalka, vendar so bili predračuni enostavno previsoki.
giovanotti Napisal:Sprijaznil si se tudi s prahom, ki ga prej ob čistem energentu nisi poznal. Upam, da ta prah ostane v kurilnici. Sprijaznil si se tudi s pogostim čiščenjem peči. Določeni peleti pustijo za sabo več pepela, drugi manj. Če peč nima samodejnega odstranjevanja pepela, bo to treba naredit z grebljico, lopatko in vedrom. Mnogi si pomagamo s sesalcem. Verjemi, da ni sesalca na svetu (za spodoben denar), ki se mu nebi zabil filter z finim pepelom, ta pa prej ali slej začne siliti iz sesalca. Prah se bo prav počasi začel nabirat.
Opazuj pepel. Če je ta svetlo sive / belkaste barve, je izgorevanje peletov zadovoljivo. Če se v gorilni šalčki nabira trd pepel - žlindra, bo potrebno kaj postoriti okoli parametrov.
Tole je pa opis tvojega stanja peletne peči, peletov, čiščenja .......
Nekdo, ki ne pozna ogrevanja z peleti bi se tega opisa zelo ustrašil.
Tale zgornji post bom demantiral, to pa zato, da bom opisal moj primer ogrevanja na pelete.
Sprijaznil si se s prahom pri meni ga ni smrekovi razreda A1 ali SI 4Q peleti z skoraj nič prahu.
Pogosto čiščenje peči: 1X na 14 dni sesanje pepela iz kurišča dela 3 minute, na 45 dni šiščenje peči iun turbolatorjev dela 15 minut.
Za čiščenje ne rabiš grebljice, lopatke in še kaj ampak spodoben sesalec in malarski špohtl.
Jaz imam sesalec za 30€ in posesa pepel iz kurišča, ki se nabere v 14 dneh.
Opazuj pepel. Če je ta svetlo sive / belkaste barve, je izgorevanje peletov zadovoljivo. Če se v gorilni šalčki nabira trd pepel - žlindra, bo potrebno kaj postoriti okoli parametrov. Edino tole si pa lepo napisal.
Zgoraj opisan sistem kurjenja, čiščenja na pelete je zgolj slaba kakovost peletov razreda A2, b, ki niso namenjeni za kurjenje v specialnih kotlih na pelete. Specialke imajo najraje pelete razreda A1 ali S4Q in z njimi bo najmanj problemov.
kaj vpliva na barvo pepela? Z dodajanjem zraka nastaja pepel svetlejši? ali pa z zmajnševanjem doziranja peletov?
Hvala za nasvete! Evo tudi mene bi zanimalo kaj dejansko vpliva na barvo pepela? Se mi zdi da če povečam vpihovanje zraka mi pelete kar odpihne iz šalčke, kar zopet ni zaželjeno
Sem sedaj nekaj dni probal tako da peč deluje od 7h zjutraj do 21h zvečer brez premora (prej je bil enak program) in je sicer udobje sedaj višje, ker je res temperatura skoraj čist konstantna, vendar se mi zdi da je poraba pelet narasla napram prej ko se je prižgala 3-4 krat na dan, stem da je takrat temperatura nihala za 0.8°C ( odstopanje sem imel nastavljeno na +-0.4°C ).
Bi mogoče moral še kaj drugače nastavit? Trenutno sem iz prej 20kg na 30kg / dan.

Izgorevanje je dobro, pepel siv oz. bel.
Recimo, da sta izkoristka, prej na plinu in sedaj na peletih enaka, je stanje tako.

2.000l plina = 14MWh energije, toliko približno rabi objekt na sezono ogrevanja + SV, to je enako 187 vreč peletov in je poraba pri današnjih temp. nekje povsem realna.

Kakšna peč je to Orca Coolwex na pelete? Google najde le TČ, jaz je pa ne poznam.
1 2 3
Iskanje po temi