Objave: 75
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam 800 litrski zalogovnik vode in peč Viadrus VHU 26, 5 člensko. Misli, da na to koliko da peč ven je optimalna rešitev, večji zalogovnik bi bil predeminzioniran. Uporabljam radiatorsko ( mansarda ) in talno ogrevanje. Odjem na zalogovniku za obe veji in še za sanitarno vodo je na vrhu zalogovnika, povratek na dnu. Vmes imam tudi laddomat ( med pečjo in kotlom ). Recimo, da imam zvezano vse OK. Imam pa vseeno eno vprašanje. Če zalogovnik segrejem na 80 - 85 stopinj, bi moral po nekakšni logiki, glede na to, da imam na novo izolirano hišo, zdržati vsaj do popoldneva drugi dan, pri meni se sprazni čez noč. Tukaj se mi poraja eno vprašanje. Ali je smiselno imeti odjem za talno gretje na vrhu zalogovnika, ali bi ga bilo bolje prestaviti, recimo na sredino. Ali je možno, da mi talno ohlaja zalogovnik ?. Kako imate vi to urejeno. Prosim za nasvet.
LP;Aleš
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Zagotovo ti talno ohlaja zalogovnik. O tem ne more biti nobenega dvoma.
Segrej bajto in bo dovolj. Celo za dva dni bo.
Odjem bi tudi jaz prestavil na sredino. Zakaj bi uporabljal 800 litrov zalogovnika, če jih lahko uporabljaš samo 400 litrov? 400 pač pustiš za znanost. Meni se zdi pametno.
Pa še zalogovnik bo vedno na 85 zgoraj. Dve muhi na en mah.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 206
Teme: 8
Ocena:
0
Jaz sem lani zvečer ogrel 800l zalogovnik na 60-65st.C in je držalo do naslednjega dneva popoldan, ko sem prišel iz službe (tu spet odvisno kvadrature in izolacije).
Za radiatorje v mansardi je vprašanje kako imaš dimenzionirane, tako da iz tega naslova boš verjetno izgubil par ur glede na samo talno (potrebna višja temperatura).
Drugače pa imam jaz vzeto ven iz zalogovnika v talno na vrhu, vračam pa na 3/4 višine - ne vidim smisla za celoten zalogovnik.
Dodatne izgube predstavljajo morebitne neizolirane cevi v kurilnici. Sicer pa toplota ostaja znotraj hiše....
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Odjemi iz zalogovnika morajo biti na vrhu, če zalogovnik nima v sebi kače za sanitarno vodo. Takrat se odjemi naredijo tik pod izhodom kače sanitarne vode. Ker pišeš da imaš za bojler svojo črpalko. Kako krmiliš to črpalko, oziroma kakšno elektroniko imaš vgrajeno za ogrevanje? Če ta črpalka deluje tudi ko je voda v bojlerju segreta ni čudno ta ti shladi in premeša zalogovnik. Pa tudi radiatorji znajo hitro ohladit zalogovnik.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Nobena stvar ti ne more ohladiti zalogovnika. Ce je segreta.
Vsaka stvar ti ohladi zalogovnik. Ce je hladna.
In ce pol leta nisi ogreval talnega gretja, zdajnpa hoces njegovo temperaturo dvignit za nekaj stopinj{5+ in vec) ,ti mora biti poponoma jasno da od nekje ta toplota mora priti.
Ko bodo tla segreta 24/7 na "stalno" temperaturo, ti bo pa tudi zalogvnik bolj pocaso praznilo.
Ocena:
8
Sice pa kup bedarij napisabih v odgovorih zgoraj. Ali pa sarkazmov.
Objave: 75
Teme: 10
Ocena:
0
Je verjetno bom pustil tko kot mam. Mogoče samo še vprašanje, kakšna naj bo temperatura dvižnega voda za radiatorje. Je 44 premalo, al je bolje delat z višjo temperaturo
Ocena:
8
Vsako uro v vsaki hiši z drugačno temperaturo.
Kdo pa regulira ogrevanje v tvoji hiši?
Nekateri v najhujšem mrazu ne dosežejo 44C v radiatorjih
Ocena:
49
Še dobro da ni dojel, da ga vsaj polovica tukaj j... u glavo. Včasih je dobro, če nisi dost bister.
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Objave: 394
Teme: 0
Ocena:
0
Ne sekirej se. Ta itak misl, da je vso modrost tega sveta spil.
Ocena:
49
Začni hajcat. Piz... očitno kurite zato, da imate zalogovnike na 85.
Pri nas je vsak dan na 24. Točno toliko, kot mora biti. Potem ga pa spet segrejemo.