PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel na polena Centrometal - vgradnja turbolatorjev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Imam kotel na polena Centrometal EKO-CK P 30, ki ima možnost ob kurjenju s peleti vgradnjo turbolatorjev.

V tehničnih podatkih kotla piše, da je potrebno turbolatorje v kolikor so vgrajeni odstraniti, če se kuri na polena.

Sicer kurim samo na polena, ampak vseeno razmišljam, da bi v kotel vgradil te turbolatorje, da bi povečal izkoristek oziroma znižal temperature dimnih plinov.

Zanimam me, če jih je kdo vgradil in kljub temu kuril na drva? Ali pa je bolje, da jih ne vgradim ker mi lahko povzročijo kakšne probleme?

Lp
Dodajam še slike, kam se lahko vgradijo turbolatorji

Priložene datoteke
.jpg   Brez naslova.jpg (Velikost: 81,73 KB / Prenosi: 428)
.jpg   Brez naslova1.jpg (Velikost: 29,68 KB / Prenosi: 429)
Seveda jih lahko vgradiš, gleda na kakovost izgorevanja pa boš videl kako pogosto jih boš moral jemati ven in čistiti... seveda pa je tudi odvisno njihova gostota, da ne boš čisto zabil peč... sam sicer mislim da bi jih bilo bolje dati spodaj, zakaj, ker bodo zgoraj vseskozi umazani, mogoče bi bilo še dobro da bi zadaj na dimniški priključek dal termometer da vidiš kje si z temperaturo dimnih plinov in kaj si naredil...
Kakšna je sedaj temperatura dimnih plinov ?
Imaš hranilnik toplote (ht) ?

Turbolatorji so pri tem kotlu dodatna oprema, verjetno so v tovarni preverili delovanje na drvah in so jih odsvetovali zaradi slabših rezultatov kot brez njih.

Videl en tak kotel (25 kW) v navezi s ht, 2 leti v uporabi
cev, ki gre v dimnik je inox barve, nič mavričasta, turbolatorjev ni notri, kurijo na drva 50 cm.
Vprašal si za nasvet in sem ti odgovoril... sicer pa je nekaj vrstic dol tema o Centrometalu, pa še kaka se najde kjer smo o tem veliko pisali...
l.p.
Vgrajen imam HT 1500 l.
Na dimniskem priklopu med pecjo in dimnikom imam regulator vleka in še termometer.
Temperatura dimnih plinov se med intenzivnim gorenjem giblje od 250-300 stopinj.
Če imaš dober vlek dimnika, brez skrbi vgradi turbolatorje. Dimne pline pa imej okoli 180°C če imaš kak šidlov dimnik.
Hvala vsem za nasvete! Dimnik je inox, vleka pa je preveč in sem zato vgradil regulator vleka.
Bom nabavil turbolatorje in opazoval kaj se dogaja s temperaturo dimnih plinov in izgorevanjem.
Iskanje po temi