PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel Froling s4, KWB po 10 letih uporabe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred kratkim sem odprl temo o 2 kotlih - sedaj pa prosim lastnike frolinga s4 ali KWB ki kotel uporabljajo že zelo dolgo - ali so tako imenovani premium kotli po desetletju ali več uporabe res tako kvalitetni, ali pa je tukaj tudi zelo vpliven marketing? Zanimajo me okvare, splošno delovanje in zanesljivost elektronike. Vem da dandanes skoraj vsi govorijo o toplotnih črpalkah, vedno pa je bilo in bo prisotno tudi ogrevanje na drva, čeprav čedalje manj. Hvala za vaša mnenja

Poslano z mojega BND-L21 z uporabo Tapatalk
Tukaj ne gre za marketing, pa tudi ni res, da je prisotnega čedalje manj ogrevanja kar se tiče omenjenega ranga kotlov. Uplinjaki se prodajajo kot še nikoli, ogromno tudi zaradi subvencij 4-5 tisočakov.

Tudi mene zanimajo informacije o premium kotlih v uporabi 10+ let s strani uporabnikov na forumu. Poznam malo morje lastnikov, mislim da bi se 95%+ uporabnikov ponovno odločilo za takšno investicijo, se pa seveda kje najde tudi kakšna težava (v smislu da pride na 50 kotlov z leti do težav npr. z elektroniko in višjega stroška)...
Možne okvare pri 10 let starem kotlu: Fiksen strošek je menjava šamota v zgorevalni komori po 8-12 let delovanja (so primeri tudi z 15+), lahko pa kje pride do okvare npr ventilatorja, lambda sonde). Pri novih kotlih šamota ni več.

Overall, sistemi so zelo komfortni za ljudi navajenih na klasično ogrevanje s poleni, predvsem za vse, ki menjujejo 20-30 stare peči na drva (nalaganje drv 1x dnevno, namesto 5-10x), seveda niso pa komforti za črpalkarje. Če si ravno pred dilemo kot sem bil jaz, preldagam da si nekaj sistemov ogledaš v živo in preveriš pri uporabnikih - ZS.
Ja subvencije so res velika pomoč pri nakupu res drage peči. Da je ogrevanja na biomaso manj sem imel v mislih predvsem nove in zelo dobro izolirane objekte. O realni kvaliteti, ki se kaže v dolgotrajni uporabi brez popravil pa lahko sodijo le lastniki in ne nekdo ki določen kotel reklamira,proda in seveda pobere lepo maržo,jasno, vsak se znajde po svoje. Če kotel za7-8000 e potrebuje v 10 - 12 letih posege pooblaščenega dragega serviserja in je teh primerov več potem ni nikakor vreden tega denarja, zato me pa zanima in verjetno še koga delovanje teh kotlov na dolgi rok.

Moj kotel, je ravno ta teden vstopil v nov cikel prebave cca 250 prm drv, po prvem pravem remontu (menjava izgorevalne komore). Drugih servisnih uslug, ki jih ponujajo (vzdrževanje....čiščenje..) se ne poslužujem, naredim sam.
Drugih problemov, v devetih kurilnih sezonah ni bilo nič. (1x izgorevalne rešetke). Je bil pa strošek pričakovan, ker zadevo že leta natančno spremljam. Povsem verjetno je, da bi komora peljala še 20, mogoče 30 metrov drv, lahko pa bi se lepega mrzlega dne na vitalnem delu kaj odkrušilo. Glede na videno do sedaj, vse pričakovano, brez pretresov, kurjač navdušen kot prvi dan.
Gape hvala za odgovor, kvaliteta je torej res dobra. Kakšni pa so izkoristki npr. če naložiš 40 kg suhih bukovih drv bi moral dobiti cca vsaj 120 kw, ali so tudi izkoristi tako dobri?

Realno, sama faza gorenja optimalnih polenčkov v 2/3 gorenja pomoje med kotli z LS vseh cenovnih razredov ni bistvenih razlik.
Iskanje po temi