17.2.2018 ob 14:26
Pozdravljeni, pred nekaj meseci sem pisal spodnja sporočila glede želje po prehodu na pelete v temi o peletnih gorilcih. Misel o peletnem gorilcu sem opustil. Trenutno iščem poceni opcijo za vgradnjo specialnega peletnega kotla.
V glavi imam naslednje zadeve:
- nabavil bi neki cenejši kotel npr. Biodom 27, Waltis Peletka itd.
- rad bi čim manj predeloval napeljavo v kurilnici (ne potrebujem nekih fensi krmiljenj, en ogrevalni krog je dovolj, mogoče bi ločil le ogrevanje bojlerja, na radiatorje nameravam dati termostatske ventile in glave)
- pridobil bi subvencijo EKO sklada 50% (proračun ob upoštevani vrnjeni subvenciji max 2000eur)
- (opcijsko-žena mi ne da mira z drvami) ali je možno da bi obdržal tudi trenutno peč in speljal novo peč v isti dimnik (koliko bi sploh lahko dobil za tako peč na bolhi?)
Kakšni nasveti? Hvala
V glavi imam naslednje zadeve:
- nabavil bi neki cenejši kotel npr. Biodom 27, Waltis Peletka itd.
- rad bi čim manj predeloval napeljavo v kurilnici (ne potrebujem nekih fensi krmiljenj, en ogrevalni krog je dovolj, mogoče bi ločil le ogrevanje bojlerja, na radiatorje nameravam dati termostatske ventile in glave)
- pridobil bi subvencijo EKO sklada 50% (proračun ob upoštevani vrnjeni subvenciji max 2000eur)
- (opcijsko-žena mi ne da mira z drvami) ali je možno da bi obdržal tudi trenutno peč in speljal novo peč v isti dimnik (koliko bi sploh lahko dobil za tako peč na bolhi?)
Kakšni nasveti? Hvala

radicalb Napisal:Pozdravljeni,
imam kotel na drva Timex Ekona 32kw star cca 3 leta. Bil takrat v finančnih težavah in sem nuno rabil novo peč, zato sem izbral to peč(sem se zmenil za dobro ceno, pa še plačilo v dveh mesecih). Ne bi ravno pohvalil montaže(sploh odzivnosti), peč mi pa zaenkrat služi dobro. Razmišljam, da bi drva nadomestil z peleti(na peč namestil peletni gorilec). Zadeva je vezana čisto preprosto. Ena pumpa, en mešalni ventil, pumpa se vklaplja preko kapilarnega termostata v peči. Z ročnim ventilom se lahko odpre, da kotel greje še el. bojler 120l.
Zanima me kateri gorilnik mi priporočate. Iščem nekaj ugodnega. Ne bi pa rad imel same težave z njim(do cca 1000eur). Vezave ne mislim spreminjat, če ni ravno nujno. Denarja je pač kolikor je.
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?12/8A/36JJ1cXK/2015-01-18-134029unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/12/8A/36JJ1cXK/2015-01-18-134029unichr("46")jpg[/img][/url]
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1l/WC/4d0rKvju/2015-01-18-134043unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1l/WC/4d0rKvju/2015-01-18-134043unichr("46")jpg[/img][/url]
radicalb Napisal:No na koncu sem se odločil, da še malo počakam. Drva za letos so itak že od poletja pod streho. Glede na to, da so povečali subvencije za prenovo kurilnice se mi verjetno res splača razmisliti o specialki. Malo gledam različne kotle na pelete in tuhtam kakšna je npr. razlika med Waltis peletka 25 in Pellson X3. A gre samo za udobje? Poleg tega sem slučajno opazil, da sta prišla zdaj ven nova modela X3cc in X2cc. Glede na prebrano na forumu so mi v oko seveda padli še drugi kotli(npr. Valher PK-30, Nordica extraflame lp 30).
Glede na mojo trenutno postavitev kurilnice ali mi lahko kdo pove katero drugo opremo bi še potreboval(ventile, pumpe itd.) in okvirne stroške po postavkah, da lahko malo na oko ocenim kakšna bi bila investicija.
Ogrevam pa cca 140m2, višina prostorov približno 2,5m, zidovi 60cm kamen brez izolacije, zgornje nadstropje je delno mansarda(pride spomladi 16cm nove izolacije na strop-zdaj samo delno izolirano), delno leseni stropovi proti neogrevanemu podstrešju, pride spomladi 30cm izolacije gor, zdaj 5cm stiroporja. Pravkar vgradili nova troslojna okna. Prejšnjo zimo smo pokurili 20m drvi... je pa res, da mora biti skoz 22-23 stopinj v hiši, ker drugače mojo ženo zebeLega pa je S. Primorska, nekoliko višja n.m. 800m.
radicalb Napisal:Napeljava je narejena tako. Na spodnji sliki v zgornjem prispevku se vidijo na vsako stran speljani dve bakreni cevi. Levo poteka veja za zadnji del hiše (hodniki, stopnišče, kopalnice in wcji - obe nadstropji), desno pa za sprednji del hiše (kuhinja, predprostor, dnevna, 3 sobe zgoraj). Desna veja je na desni strani bojlerja(se ne vidi na sliki) razceplejna s T kosoma in speljana še skozi bojler. Vmes je še ventil, da poleti ko grejem bojler z elektriko in posledično se greje spirala v njem nehote ne ogrevam še celega zgornjega štuka. Bi pa moral verjetno ročni ventil zamenjati z nepovratnim, ker je res smotano v prehodnem obdobju, ko enkrat na dan zakurim ne morem imeti obenem prižgano elektriko.