PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako so cenene toplotne črpalke nažigale ceno elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
K januarskemu skoku porabe električne energije je precej pripomoglo tudi ogrevanje z napačno izbranimi toplotnimi črpalkami zrak-voda.

Borut Hočevar, Finance
Januarja je bila poraba električne energije za osem odstotkov večja v primerjavi z enakim obdobjem leta 2016, so sporočili s Statističnega urada. Poraba je v gospodinjstvih zrasla bolj kot v gospodarstvu, ugotavljajo ponudniki električne energije. K skoku je pripomogla tudi množična uporaba prešibkih toplotnih črpalk zrak-voda pri ogrevanju domov, pa dodajajo prodajalci in monterji toplotnih črpalk.
Kaj se je dogajalo? V grobem povzemamo zgodbe naštetih sogovornikov.
Slovenski kupci zadnja leta posegajo predvsem po neinverterskih toplotnih črpalkah zrak-voda. Prodaja toplotnih črpalk zemlja-voda in voda-voda se je skoraj ustavila, smo slišali med prodajalci.
A ne samo to. Ker so bile zadnje zime milejše, so se kupci pogosteje odločali za šibkejše toplotne črpalke. Zaradi gospodarske krize pa so pogosteje posegali po cenejših toplotnih črpalkah manj znanih proizvajalcev, pri katerih ni preverjeno, ali v deklaracijah zapisane trditve držijo.
Po nekaterih ocenah je v Sloveniji montiranih med sedem in deset tisoč takšnih toplotnih črpalk, njihove cene pa so pol nižje od cen naprav boljše kakovosti.
In kakšne so posledice? Letošnja zima je bila trdovratnejša kot nekaj zadnjih. Pri temperaturah okoli pet stopinj pod ničlo so se pri šibkejših toplotnih črpalkah začeli vklapljati dodatni električni grelci. Ker zunanja enota črpalke zrak-voda zamrzne, se za njeno odtajanje porabi veliko elektrike.
Če trajajo takšne razmere nekaj dni, ni hujših posledic. Ker pa so letos nizke temperature vztrajale razmeroma dolgo, je bila skupna dodatna raba električne energije občutna.
Kjer so izbrali pravilne toplotne črpalke, so se ogrevali normalno. V drugih državah, tudi v naši soseščini, se kupci v večini primerov odločajo za nekoliko močnejše toplotne črpalke, kot bi jih potrebovali glede na zadnje zime, zato takšnih težav ni bilo, smo še izvedeli med ponudniki toplotnih črpalk.
...Slovenski kupci zadnja leta posegajo predvsem po neinverterskih toplotnih črpalkah zrak-voda....

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")thefogbowunichr("46")com/forum/images/smilies/confused1unichr("46")gif[/img]

kako bo to držalo ko pišete da na sejmu nihče več ne ponuja on-offe?
So pa vsa prejšnja leta ponujali.......

Glede prešibkih TČ, pa so bili taki nasveti tudi tukaj na forumu:
raje manj, saj bo razliko pokril električni grelec.
In tako so ljudje kupovali šibkejše TČ, ki so perfektno delovale, dokler ni prišlo par tednov malo bolj konkretne zime.
Verjetno večji del potem teh pade med kupce tč od Kronoterm iz obdobja pred nekaj leti? Drugače si ne predstavljam kje je toliko tč pri nas.
Najbrž je tudi nekaj "Alibaba" variant......
Novinarski pisun očitno ne ve o čem piše.
Pri temperaturah pod -5°C (ali kolikor ima kdo nastavljeno) se res vklopijo grelci, a če pogledamo, koliko časa temperatura vztraja pri teh nizkih T je zadeva smešna.
Če pa zunanja enota res zmrzne, pomeni da je nekaj v okvari, a ne.
Defrosti pa so normalen del obratovanja.

Pač je tista FSPN sproducirala nekaj g****, ki bi ga lahko na tem forumu z lahkoto spregledali.
DELPHI Napisal:Slovenski kupci zadnja leta posegajo predvsem po neinverterskih toplotnih črpalkah zrak-voda.

Ali je to lapsus, ali pa novinar nima pojma. Največja verjetnost pa je oboje.

destruktor Napisal:Pri temperaturah pod -5°C (ali kolikor ima kdo nastavljeno) se res vklopijo grelci, a če pogledamo, koliko časa temperatura vztraja pri teh nizkih T je zadeva smešna.
Ne vem kako je bilo pri vas, ampak pri nas je bilo v januarju 50% časa (tj 374 ur) temperatura nižja od -5 stopinj celzija.
Ne vem kako je bilo pri vas, ampak pri nas se grelci tudi to zimo niso vklopili spljoh.

Sicer pa novinarji večinoma pišejo nebuloze, sploh pri tehničnih zadevah.
Pri meni tudi ne. Čeprav sem pustil tovarniške nastavitve (vklop ko je zunaj manj kot 2°C). Je pa tudi res, da se mi je zaradi slabega bojlerja, vklaplja ene 10 x grelec v bojlerju. Toda to je energijsko gledano zanemarljivo.

Nekateri monterji centralnega ogrevanja prodajajo folku tezo, da vse črpalke pod-5°C delajo z grelci.
Evo to je meni sodelavec prišepnil.Baje mu je to pripovedoval monter ki med drugim vgrajuje tudi TČ.
Večkrat sem tudi vparašan če nas doma zebe in s čim se grejemo ko je bolj mraz.
Takle mamo!
Ti novinarji v večini pišejo bedarije kar se tehničnega dela tiče, sicer me to ne preseneča, ker odgovore dobijo na 10 različnih štantih na sejmu, tam pa vsi vemo kdo v kakšno smer govori, predvsem tisti kvazi trgovci in strokovnjaki.

Kar se pa januarja tiče pa ni povedal nič narobe. Večinoma je vsem delalo ogrevanje brez problema, ko je prišel račun za elektriko pa je marsikoga stresnilo. Nekatere bo še, ko dobijo poračun.
Verjamem da vsem vam desetim, ki vsak dan hvalite zanesljivost in nizke stroške ne glede na zimo deluje odlično, a malo se zamislite, da jih je še nekaj tisoč montiranih pa marsikdo nima take sreče, ali pa je pač šparal pri izbiri kitajca in monterja.
@alanford: kaj bi se ti naj vklopilo, ko je zunaj pod 2stC?
Bojler se ti vklaplja 10x na? dan/teden/mesec/leto?
In potem pravite, da samo novinarji pišejo kar nekaj v tri dni...
To je definirana temperatura od katere navzdol naj tč uporablja el. grelce če jih potrebuje. Jst sem grelce letos videl ko sem testiral emergency mode, da sem videl če jih vklopi po potrebi v primeru okvare itd. Je pa kar riziko imeti tč brez grelcev, saj če se kaj pokvari si dejansko brez ogrevanja v hiši. Sicer imam kamin in mi je to zadnja briga ampak mnogi zaradi nižanja stroškov nimajo takega backupa.
Cel sestavek je neumnost.

Povečanje porabe niso povzročile prešibke TČ ampak predvsem povečano število TČ nasploh (bilokaterih), saj se drugega skoraj več ne vgrajuje v novogradnje (pa še veliko zamenjav starih ogrevalnih sistemov s TČ se dela). In seveda hladen mesec.

Kar bo jasno v bodoče povzročilo povečanje cene elektrike, ker jo bo treba čedalje več uvažati, saj je sami že sedaj ne proizvajamo dovolj.

In potem se bomo počasi uporabniki TČ nehali hvalisati z nizkimi cenami ogrevanja proti ostalim energentom. Vlada in Elektro že strižeta z ušesi.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi