PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje za prenovljeno hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni...

Po nasvetu mojega monterja TČ sem začel razmišljati o talnem gretju...

Da ne opisujem situacije na novo, obnavljamo hišo:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=68273">viewtopic.php?f=7&t=68273</a><!-- l -->

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=68436">viewtopic.php?f=7&t=68436</a><!-- l -->

In razmišljam, da bi verjetno veliko bolje izkoristil TČ in ogrel hišo s pomočjo talnega gretja, namesto z radiatorji, katere bi verjetno itak moral kupit nove, morda večje, pa napeljat novo centralno napeljavo z aluplasti... Strošek postavitve talnega gretja bi po moji oceni za 150 m2 bil kakih 3.500 EUR, radiatorji plus napeljava pa morda 2.500? Ali je razlika pač večja? Moramo pa vedet, da bomo v pritličju itak morali vlit estrih, v prvem nadstropju bi pač pustil starega in izgubil 7 cm višine... Ali kak drug predlog?

Ker bi situacija s talnim gretjem bila drugačna kot z radiatorji, se vprašam, ali bi lahko v tem primeru novo fasado preložil za par let? Bi delalo brez nove fasade v redu ali pač s težavo? Ogrevalna ploskev je večja kot pri radiatorjih, temp. dvižnega voda bi lahko bila zato nižja...

Hvala za nasvete...

Marko

PS Višine potrebujem 7 cm? Višina vgradnje klasičnega estriha s talnim gretjem je cca 7 cm + debelina obloge = 1cm izolacije + 2 cm cevi + 4 cm betona nad cevjo?

Razmišljanje o kakem Actiflooru, ki potrebuje le 1 ali 2 cm višine je na mestu - ali je to bistveno dražja rešitev od klasike?
Talno gretje že zaradi same kakovosti bivanja. Stari estrih ven, talno, pa novi estrih. cevi kupiš sam, položiš lahko sam...
Zakaj bi pustil stari estrih?
Kaki strošek pa je razbijanje starega? Lahko sam naredim?
Ženo težko prepričam o smiselnosti, da bi šli na talno gretje, skrbi jo poseg plus morebitni skriti stroški...
Tlak lahko razbiješ tudi sam.
Ti pa svetujem da poiščeš še par prijateljev, ker bo šlo hitreje, štemarca pa te bo tudi manj uničila. In naj bo raje več štemarc.......
Skriti stroški?
Če ne boš prebil kako kanalizacijo ali vodo, potem skritih stroškov ni.
Seveda pa se zavedaj, da talno ogrevanje ni samo izolacija, cevi in estrih, temveč tudi zaključni sloj. Tam pa lahko zapraviš kolikor se sam odločiš......

Ko sem jaz razbijal, smo bili štirje in tri štemarce.....
Kolega je imel isto situacijo. Pa je malo modroval o nadstropju z talnim spodaj radijatorji + TČ. pa se je vseeno premislil in ruknil stare tlake ven pa v oboje talno.
Hvala... vseeno bi bil zelo zelo vesel še kakega mnenja, radiatorji ali večji in dražji poseg s talnim gretjem?
Jaz sem lani junija zacel z obnovo hiše, stare tlake ven, 1 teden dela , delal sem sam. Res da je le 60m2, z tem da sem zrušil 2 stene ter komplet kopalnico. No glede talnega gretja sem pa zadovoljen, nimam pa nobenega radiatorja.

Cena talnega za cca 60m2 1700€ z sistematckimi ploščami z 1cm izolacije, preostalo izolacijo sem sam postavil. Z vgradnjo omarice za talno, z obrobmnim trakom in z plastifikatorjem za estrih. Ali je drago? Zame ni bilo ker je zakon efekt gretja in udobja. Ampak v mansardi bom sam polagal, le vezavo v omarci mi bo naredil majster

Jaz sem punco "prepričal" na ta način da sem ji 2 leta razlagal o talnemu kako je fajn in majhna poraba ker je mala temp. Nato je že sama govorila da bi bilo fajn da imamo talno gretjeSmile
Talno je malo drugače kot radiatorji. Meni je bolj všeč, pa se mi zdi da marsikomu in ne gre samo za nek trenutni trend. Enakomernejsa toplota, nikdar mrzla tla, ne vzame nobenega prostora. Slabost je pa slabša odzivnost. V hiši, kjer se biva to sicer ni problem ker se ponavadi s TČ kuri 24/7 in to ne igra neke vloge. Kaki vikend ali kaj podobnega ko se zakuri samo občasnonpa je bolj podvržen tej slabosti.

To rečeno - stroške dobro oceni da se ne zakalkuliras. In pa grelno telo bilo katere vrste ne nadomesti manjših potreb hiše (beri fasade). Če si za enako udobje lahko privoščiš stopinjo ali dve nižjo notranjo T, ki pa je, kar je najbolj pomembno enakomerno razporejena po prostoru, to nikakor ne nadomesti fasade! To so razlike v niansah, šele fasada pa bo zares pripomogla k prihranku.
Jaz sem takoj za talnega, samo malo me skrbi tudi, ker je izvedba bistveno globja in daljša kot za radiatorje... Kaj pa tale Actifloor - nihče ni uporabil? Cene tudi nikjer ne najdem.... Tu bi bilo nekako brez štemanja starega estriha...... Pa je verjetno dosti dražje - ali pač ne?
pa mislim tudi, da bi se TČ manj matrala s talnim kot pri radiatorjih.... Čeprav vem, da mora zadeva delovati tudi z radiatorji, če dam novo fasado...
Talno 25st , radiator pa 40 do 50 st odvisno od objekta fasade
Vem ja, saj fasada pride sigurno 15cm kar je najmanj debeline da dobimo od ekosklada nekaj nazaj,,, tak da planiram s fasado da bi moglo delat... mogoce bi bilo 45 st dovolj glede na to da dela tč noč in dan in če dam v taglavne prostore kar malo večje radiatorje?
Dodatna prednost talnega je vzdrževanje tekom življenjske dobe, odpade čiščenje radiatorjev in bistveno poenostavljeno beljenje prostorov. Prihraniš nekaj tudi na površini prostora, saj ne talno ne zaseda prostora (ob radiatorjih vedno potebuješ nekaj prostora za kroženje zraka).

Od kje ti podatek za strošek talnega ogrevanja, jaz sem ga naredil v samoizvedbi za bistveno nižji strošek.

Jaz sem vzel od <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.haustechnikhandel24.de/index.php/heizung/fussbodenheizung/sigma-tackersystem/tackersystem-30mm-mehrschichtverbundrohr.html">http://www.haustechnikhandel24.de/index ... drohr.html</a><!-- m --> in sem še vedno zadovoljen

LP tomysux
1 2 3
Iskanje po temi