Objave: 195
Teme: 45
Ocena:
0
Lep pozdrav,
glede na to da imam za ogrevanje toplotno črpalko in bi rad znižal temperaturo vtoka v radiatorje me zanima, kateri tip radiatorja bi bil optimalnejši za NT ogrevanje preko radiatorjev:
V sobi 1 imam sedaj radiator V&N višine 900 in dolžine 720 tip 22.
Prostora je maksimalno 800 dolžine torej razmišljam o tipu V&N K33 radiatorju.
Ali bi bilo bolje da dam ALU radiator?
V sobi 2 imam sedaj radiator V&N višine 900 in dolžine 720 tip 22.
Prostora je za radiator dolžine 1400-1600mm radiator tip 33. Ali je bolje ALU radiator višine 900 in dolžine 1400-1600mm?
Ali so ALU radiatorji res boljši prenosniki pri nižjih temperaturah? Cene so tam tam...
Sedaj ima temperaturo vtoka pri 0°C zunanje 40 stopinj, iztok pa 37°C. V sobi je 22 stopinj.
Kaj je bolje če bi rad znižal temperaturo vtoka v radiator? ALU ali K33 pločevinasti Vogel noot radiatorji?
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Temperaturo dvižnega voda znižaš z primerno regulacijo. Regulacija mora delovat zvezno na motorni mešalni ventil. Če imaš več vej ogrevanja vsako za sebe reguliraš. TČ po večini imajo to možnost.
Glede Al radiatorjev je moje mnenje ,da je Aluminij za hlajenje ,zato pločevinasti. Vem za primer ko so na Al dodajali člene pa ni bilo pomoči ,potem so zamenjali z pločevinastimi in se ogrevajo na nizko temperaturni način. Kar nekaj menjavat nima smisla ,brez ustreznega izračuna W po prostorih. Za izračun moraš upoštevat navade ,objekt, način ogrevanja......
Objave: 590
Teme: 20
Ocena:
6
Upoštevaj izračune. Z letošnjim letom imamo radiatorje Aklimat in smo zadovoljni v vseh pogledih. Pokanja, ki ga nekateri omenjajo do sedaj nismo zaznali. V kolikor te zanima še kaj javi. Imam še nekaj tabel za hitro preračunavanje..
Torej:
- večja prilagodljivost glede na razpoložljiv prostor
- hitro oddajanje toplote
- estetski
- da bi bilo kaj slabega zaenkrat nismo zasledili
- v kolikor so pravih dimenzij, je prostor želene temperature, a radijator na otip komaj topel, seveda z uporabo vremenske regulacije
Objave: 477
Teme: 46
Ocena:
0
pri ogrevalnih telesih se važna površina, večja kot je, več watov ima posledično lahko manjšaš temp, vtoka
najbolj pomembno pa je da imaš radiatorje dimmanzionirane pravilno po celi hiši glede na temp, vtoka
če povečaš samo enega ali dva boš naredil več škode kot koristi
lahko jih dimenzioniraš tudi tako da potem ogrevaš v nizkotemperaturnem režimu
Objave: 1077
Teme: 15
Ocena:
0
Tudi sam sem v dilemi glede radiatorjev v dveh sobah in kopalnici.
Pa si gledal koliko stane V&N tip33?? Cena je primerljiva s konvektorjem.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
V hiši imam tako stre EMO tri K radiatorje kot tudi dva VN in dva ali tri Aklimatove. Ne opazim nobene razlike, če je radiator pravilno dimenzioniran je vseeno, razlika je le v tem da ima konstrukcija radiatorja vpliv na njegovo velikost, oziroma poglej koliko W/M2 da posamezni tip radiatorja.
Ocena:
1
Sam imam te in sem znjimi zelo zadovoljen. Velika grelna moč na mali površini. Ogrevanje vodi vremenska regulacija z zveznim upravljanjem dvižnega voda.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.radson.com/re/products/panels.htm">http://www.radson.com/re/products/panels.htm</a><!-- m -->
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
mešalni ventil pri ogrevanju s TČ nima kaj iskati, razen tam, kjer so na eni zanki radiatorji, na drugi pa talno.
Tam rabiš za talno mešalni ventil, nič pa ne bo nižji COP, kot če bi imel povsod radiatorje.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Tudi sam glasujem za V&N. Lani menjal K22 1800x600 za K33 2000x600 in razlika je ocitna, sploh pri nizjem DV. Samo krizno ga prikljuci, da voda zaokrozi po celem pa bo grel da bo veselje. Lep ni, pa ce sm posten tudi prejsnji ni bil...
zdravapamet Napisal:Če kupiš VN model 33 iste višine in dolžine kot 22 pa ti bo vse pasalo. Stvar samo zamenjaš. Je pa radiator 33 od zida 17 cm. Ni ravno lepo.
Razmisli ?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ocena:
1
Tip 22 je za v hiši polna kapa ,vse debelejšo je zmazek. Sam imam tip 22,21,11 ter samo en radiator ,ki je dolg 1500mm ostali 1050 in manj ter višine 600mm. Povečevanje radiatorjev ne pomeni,da bo bolje. Regulacija z zveznim upravljanjem je rešitev za toplo stanovanje. ON/OF regulacije bi morale iti v pozabo. To sem večkat zasledil ,da TČ in mešalni ventil se ne ujameta. To velja za vse tipe ali samo določene? Tista ,ki ima HT ta najbrž nima težav.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Ne vem, potem bi vsi mel minimalne in najtanjse. Kakor vem, kupis ustreznega sobi oz. njenim izgubam, glede na ogrevno temperaturo, ce je potrebno se pretoke postimas, vendar s tem ne mores vedno resit, ce mas v sobi presvoh radiator ti korekcija pretoka bolj svoh pomaga.
Kaksno izolacijo imas in s kakim DV ogrevas?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 195
Teme: 45
Ocena:
0
Imam siemensovo albatros 2 regulacijo,to ni problem. Problem je da v 3 sobah nimam talnega gretja in se zato hicem priblizati vtokom v radiator na taksne stopinje kot gre v talno. Oz tam tazlike par stopinj vec v radiator. Za talno imam 0.38 krivuljo, v radiatorje sem imel 0.68 v lanski zimi. Letos sem zamenjal radiator v najvecji sobi, kot sem zgoraj opisal, cakata me se 2 sobi in sem pogledoval za aklimatovimi resitvami. 1 soba bo tako verjetno dobila 1400 900 k33 vogla, je par kvadratov manjsa kot ta z 1800 600 k33 radiatorjem.
Predvidevam da bom lahko dal z temi radiatorji krivuljo na okoli 0.45. Gre se mi zaradi toplotne, da imam cim nizji dv.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Aklimatovi ne pokajo več, ker so v novem serih končno tako kot je treba pošlihtali tesnila med členi. Dobra stran teh, je lahko člene dodajaš/odvzemaš.
Funkcionalni mešalni ventil niža COP TČ, ker TČ pripravlja ogrev.vodo višje T, kot gre potem naprej preko mešalnega ventila.
Objave: 1077
Teme: 15
Ocena:
0
Austin, je za razmisliti, ali se ti bolj splača zapraviti nevem... 500€ za močnejše radiatorje, ali pa dvignit dv za recimo 2 stopinji, za talno pa ga omejiti z mešalnim ventilom.
Koliko časa bo preteklo, da se ti investicija v močnejše radiatorje zaradi nekaj stopinj nižjega dv povrne?
Jaz trenutno rajši TČ gonim 2 stopinji višje zaradi dveh sob in kopalnice, za ostale prostore pa je temperatura zmanjšana z mešalnim ventilom. Jaz praktično ne občutim višje porabe elektrike zaradi tega.
Termoland konvektorji pridejo 262€ brez DDV po komadu, kar je enako ceni radiatorja 1600x600 V&N 33K.