Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
kupila sem stanovanje v bloku, ves mesec sem ga urejala, tako da so bili radiatorji izklopljeni. poslali so mi položnico v višini 70 eur, za ogrevanje 40m2/stanovanja. zdi se mi zelo velik znesek, saj sploh še nisem začela kuriti.
ali so upravičeni do tega zneska?
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
Za stanovanja, ki imajo ogrevanje zaprto ali le delno odprto in ne dosegajo 40% povprečne porabe dobavljene toplote v stavbi, se po trenutno veljavnem Pravilniku obračuna poraba v višini 40% povprečja stavbe.
Odgovor je torej: da. So upravičeni.
upravnik stavb Mag dom,
Gorazd
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Se pravi bi bila polna cena ogrevanja v toplem oktobru 150 evrov. Ko bo stisnil.mraz bo jurja na mesec.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Morda se ne obračunava po preteklem mesecu, ampak po sezonskem povprečju..
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
@hanzi,
največji razkorak med plačili porabe posameznikov je v času "napol kurilne" sezone.
Navade lastnikov v večstanovanjskih stavbah so zelo različne. Nekateri prično kuriti na polno že takoj, drugi kasneje. Zato so oktobra in aprila primerjave porab med stanovanji v smislu izračunov za naslednji mesec precej nerealne.
Povprečje ki se uporablja za zaračunavanje stroška tistim, ki imajo zaprte radiatorje, ali jih ne zebe in zato ogrevajo manj pa določajo tisti ki ogrevajo več ali "na polno".
Pravično? Nepravično? Ne vem in o tem ne želim več razpravljati.
Ker sem že razpravljal tam, kjer je bilo potrebno. In kjer so prezrli praktično vsa posredovana utemeljena mnenja "ljudi iz prakse" in sproducirali hibrid z nazivom "Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli".
Ta sicer je po mojem mnenju kljub vsemu malo boljši od prejšnje verzije. Vendar še zdaleč ne toliko, da mu ne bo v letu ali dveh nujno morala slediti dopolnitev.
@homer,
tudi to je ena od možosti. Predvsem tam, kjer se ogrevanje vrši iz lastne kotlovnice in so se solastniki tako dogovorili. Pri ceni ogrevanja je poleg vrste uporabljenega energenta (plin - KO - sekanci - peleti) zelo pomembno še nekaj dejavnikov v smislu optimizacije ogrevalnega sistema, toplotne izoliranosti stavb in bivanjskih navad stanovalcev....kar pa itak že vemo.
Objave: 1105
Teme: 21
Ocena:
16
Kaksno ogrevanje pa imate? Pri nas je toplarna in fiksni stroski (prikljucnina, vzdrzevanje merila ...) so 160 eur. Dodatno se dobrih 60 eur vzdrzevanje kotlovnice. To so stroski za cel blok in cez vse leto. Samo porabo pa se potem placa mesecno.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Mucek..daj preberi kaj si napisal in poskušaj raztolmačit kaj se da izlušiti iz tega? :roll:
Kvadratura stanovanja je? 160 eur na leto, mesec, teden...60 evrov enako..pavšal, na leto ...vse si zmetal v isti lonec.
Objave: 133
Teme: 18
Ocena:
0
V bloku je centralno ogrevanje. Zanima me, ali v primeru, da se odločim ogrevati samo s klimo ker je pač ceneje, ali moram potem še zmeraj plačevati teh 40 % povprečja?
Objave: 1105
Teme: 21
Ocena:
16
Pisal sem za celotni blok. Cifre so mesecni "pavsal" brez dejanske porabe - ogrevanja.
Lp, g
Ocena:
0
Če je res tako, da moram še vedno plačevati 40 % je pa zakon zelo neumen in nesramen do državljana, ter neprijazen do okolja.
Namreč po naravnih zakonih invertrska klima deluje kot manjša zračna toplotna črpalka, ki prinaša izkoristke do 340 %, glede na porabljeno energijo.
Izkoristek z daljinskim ogrevanjem je "le" 95 % z zemeljskim plinom pa "le" 98 %. Proti drugim ogrevalnim načinom sta sicer ta dva načina zelo vredu, samo proti toplotni črpalki sta pa žal precej boga.
Po različnih primestnih vaseh so polaganje oz. širjenje plinske in toplovodne napeljave za ogrevanje, v zadnjih letih popolnoma opustili, ker se pač skoraj nihče nebi priključil, če pa imaš na drugi strani bistveno boljšo zračno TČ za katero ni potrebno niti posebne infrastrukture, katero je potrebno seveda še dodatno vzdrževat in plačevat prispevek omrežnine. Razen seveda v mestih, kjer pa je bilo potrebno nekako upravičit v preteklosti zavožene in izjemno drage projekte razpeljevanja plinske in toplovodne infrastrukture. In so šli klovni to neumnost očitno opravičevat kar z zakonom.
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Ne klati neumnosti, ker ti navajaš samo končni izkoristek, kaj pa izgube omrežja, kaj pa izgube pri proizvodnji elektrike, kaj pa svinjarije pri proizvodnji tako opreme kot elektrike? Daljinsko ogrevanje ob soproizvodnji je najcenejše in najbolj ekološko.
Ocena:
0
Ne klati ti neumnosti. Pa si ziher da je daljinsko ogrevanje le stranski proizvod? Kar se pa tiče izgub so pa na električnem omrežju bistveno manjše izgube kot pa pri transportu plina/pare itd.... Kolm se v Lublano vozi kar iz dalnje Indonezije... Trdiš da se v soproizvodnji prihrani 200%, kar je smešno. Nahajališča premoga, plina, nafte so degradirana do onemoglosti (poglej npr, Rusijo, Afriko, Južno Ameriko). Ah ja, za nekatere je važno samo, da je pred pragom pometeno, kaj se dela pri sosedih ni važno, kot da ne živimo na istem planetu. Mimogrede je pri invertski klimi, dodatna funkcija le gretje, saj je primarna hlajenje. Kaj dosti svinjarije torej zaradi izdelave funkcije gretja pri klimatski napravi torej ne bo.
Če te še vedno nisem prepričal, kar te skoraj zagotovo nisem pa naj svoje na koncu pove račun. Ogrevam 300 m2 bajte s TČ . Celoten letni račun za kompleten štrom 1200 € (imam v bajti še gospodarsko dejavnost z električnimi stroji). Kupujem trenutno 10 let staro stanovanje 50 m2 in mi reče prodajalec, da je samo za ogrevanje v Oktobru, ko ni bilo še skoraj nič mraza dal 100 € + elektrika. In da je to poceni.... No mene je skoraj kap, njemu pa se je zdelo fino, ko je izustil ta podatek.
Zaradi takih kot si ti, ki še podpirajo vladne neumnosti smo tam kjer smo.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Mogoče si še kaj pozabil!?
Pri proizvodnji toplote v toplarnah, je izkoristek velik, pri proizvodnji elektrike v termoelektrarnah ne tako zelo. Razlika je občutna.
P.S. Ne da se mi guglat, drugače bi limal grafe.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!