PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velika poraba STČ - ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

že precej časa merim porabo toplotne črpalke za sanitarno vodo in sem prišel do ugotovitev da porabi ogromno el. energije in me zanima vaše mnenje kaj je najbolje storiti v takšnem primeru.

Trenutno stanje:
4 članska družina
hiša velikosti 90m2, 3 nadstropja (1- klet, kurilnica, hodnik, letna kuhinja )
Slabše izolirana -5cm siporex+ fasada, okna aleia termopan.
ogrevanje na olje Peč Buderus g115ws, poraba v lanski sezoni 1900l (ogrevanje od 15.00-22.00h) Zjutraj v hiši precej mrzlo okoli 18°.
Hiša se ogreva na radijatorje, 2 kopalnici talno gretje.

Toplotna za sanitarno vodo je ločena torej 300l bojler v kurilnici, kompresor ter ventilator pa v kleti. Ogreva se na 50°, senzor je nekje na sredini bojlerja .Na toplotni ni nobenih nalepk ali karkoli da bi ugotovil moč. Meril sem porabo z merilnikom na vtičnici in ob delovanju porablja 670W. Dnevna poraba toplotne je 8-12kw Confusedhock: Včasih tudi manj, vendar čez zimo konstantno v tem območju. kar nanese na mesec od 200 - 300kw el. energije - oz. polovica naše porabljene elektrike. Toplotna deluje skoraj vsakič ko pridem v klet, kar se mi tudi ne zdi normalno :?
Premeril sem vse el. porabnike v hiši in ugotovil da je ta največji.

Potrebujem nasvet kaj je najbolše narediti v tem primeru, kaj bi bilo narobe z STČ.
Menjati samo TČ za sanitarno vodo?
Zamenjati kompletno ogrevanje za TČ zrak-voda ter odstraniti toplotno za sanitarno vodo ter obdržati bojler 300l. (ne znam si predstavljati kakšni bi bili stroški ogrevanja z TČ zrak-voda če se bi splačalo) Trenutni strošek 1500€ olje + 400€ el. STČ .
Kakšna druga rešitev?

Lep pozdrav
Luka

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20160925_092358.jpg (Velikost: 105,68 KB / Prenosi: 1846)
.jpg   IMG_20160925_092406.jpg (Velikost: 154,43 KB / Prenosi: 1846)
.jpg   IMG_20160925_092507.jpg (Velikost: 82,03 KB / Prenosi: 1846)
Lahko je marsikaj.
Kdaj si nazadnje izpihal uparjalnik?
Kolikšna je temperatura v kleti kjer imaš uparjalnik?
Si izmeril dejansko temperaturo sanitarne vode na vrhu bojlerja (da ni morda hin senzor)?
Imaš cirkulacijo s.v.? Da ni morda skozi vklopljena?

Po tvojih podatkih sodeč ti kompresor dela vač kot 14 ur na dan. Poizkusi izmeriti čas.

Imaš v bojlerju vgrajen še električni grelec?

lukahr Napisal:ogrevanje na olje Peč Buderus g115ws, poraba v lanski sezoni 1900l (ogrevanje od 15.00-22.00h) Zjutraj v hiši precej mrzlo okoli 18°.
Hiša se ogreva na radijatorje, 2 kopalnici talno gretje.
katastrofa_bolj bedast način ogrevanja ne obstaja :roll: Čist enostavna avtomatika "trotlzihersistem" z nastavitvijo normalne in reducirane T (normalna 21.5 reducirana 19.5) in urnik po želji, bi imel lepo konstantno toplo pa porabo vsaj 100 litrov manjšo....očitno ljudje še v 21 stoletju ne znajo kurit
......če tako delaš s toplotno za SV potem niti ni čudno...za začetek spusti nastavljeno T v bojlerju na 47°
alanford Napisal:Lahko je marsikaj.
Kdaj si nazadnje izpihal uparjalnik?
Kolikšna je temperatura v kleti kjer imaš uparjalnik?
Si izmeril dejansko temperaturo sanitarne vode na vrhu bojlerja (da ni morda hin senzor)?
Imaš cirkulacijo s.v.? Da ni morda skozi vklopljena?
Po tvojih podatkih sodeč ti kompresor dela vač kot 14 ur na dan. Poizkusi izmeriti čas.
Imaš v bojlerju vgrajen še električni grelec?

V tej hiši živim 4 leta in v tem obdobju se sigurno ni nikoli čistilo uparjalnika. Verjetno že toliko časa prej tudi ne. Živim pri punci, za te zadeve skrbi moj tast, sedaj pa smo začeli ugotavljati da tukaj nekaj ne štima, ko sem začel primerjati porabe ki jih imamo pri meni doma ter tukaj kjer sedaj živim.

Dejanske temperature nisem izmeril, vendar ko potegnem senzor iz bojlerja se temperatura na elektroniki takoj zniža in vklopi, ko vtaknem nazaj se poviša nazaj, pomoje senzor deluje.

Cirkulacije s.v. ni.
Bom izmeril čas delovanja, ker mislim da res deluje več kot pol dneva.
V bojlerju ni el. grelca.

sašo65 Napisal:Čist enostavna avtomatika "trotlzihersistem" z nastavitvijo normalne in reducirane T (normalna 21.5 reducirana 19.5) in urnik po želji, bi imel lepo konstantno toplo pa porabo vsaj 100 litrov manjšo

Tudi sam menim da bi tako bilo bolje, da ne rabi segrevati hiše vedno iz 18°, predno se segreje mine že pol popoldneva.
Za primerjavo:
STČ 300l ločen uparjalnik v shrambi (ni čiščen že dolgo, a ni videti da bi bil kaj umazan)
Dve odrasli osebi (šparovni glede porabe tople vode)
Ogrevanje samo na nižjo tarifo (300l je dovolj za dnevno porabo)
Dnevna poraba elektrike je za STČ v povprečju pod 2kWh
Torej mesečno 60 kWh

Če se malo poigram s številkami...
4 osebe 120kWh
4 potratne osebe glede porabe tople vode (polne banje, dolga tuširanja) 240kWh

Teoretično je torej poraba, ki jo imaš celo možna, ne da bi bilo kaj narobe
Pri nas smo 3 osebe in med vikendi 4. Pa nismo ravno najbolj varčni. Vodo ogrevamo z ogrevalno TČ, ki imajo praviloma slabši COP od STČ, tako da 200 KW za segrevanje vode s STČ je pa zelo tooo much. Imamo pa poletno porabo celotnega gospodinjstva okrog 200 kw mesečno.
Lahko je tudi premalo plina in kompresor ne doseže optimalnega delovanja.
Nastavi temperaturo na 40 do 43 stopinj in bo mnogo bolje.
LP,
Samojed
Bom poiskusil prvo znižati temperaturo na 45° pa da vidim potem razliko. Temperatura v kleti kjer je uperjalnik je nekje okoli 15-16°.
Zdi se mi veliko prevelika poraba glede na to da je mesečne el. Okrog 600kwh pol od tega samo za toplo vodo.

Prilozil sem sliko bojlerja- senzor je viden iz strani.
[img]httpunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20160925/99b1cc103d9eb91bcf83bcbf6b46aac5unichr("46")jpg[/img]

Poslano z mojega Nexus 5 z uporabo Tapatalk
Kaj pa je tisti kabel, ki gre na dno bojlerja?
Kako se prenaša toploota iz kompresorja v bojler? Plinsko ali vodno?
Čemu so tiste neizolorane bakrene cevi z odcepom na vrhu?

Največkrat je v takšnem primeru krivec za povečano porabo pomanjkanje hladiva. Seveda je lahko še marsikaj. Kakšen servis zagotovo ne bo škodoval
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
alanford Napisal:Kaj pa je tisti kabel, ki gre na dno bojlerja?
Kako se prenaša toploota iz kompresorja v bojler? Plinsko ali vodno?
Čemu so tiste neizolorane bakrene cevi z odcepom na vrhu?

Misliš bel kabel, tisto ni v povezavi z bojlerjom je razdelilec za sesalec Big Grin
Kompresor in bojler sta povezana z plinsko povezavo, bojler ima spodaj priključke.
Neizolirane cevi na vrhu je topla voda iz bojlerja odcep je za v klet kjer je umivalnik takoj čez steno.

@sassapo na vsake koliko časa je pametno polniti plin? Kolikor jaz vem tukaj ni bil dodatno polnjen še nikoli.

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20160925_191015.jpg (Velikost: 125,73 KB / Prenosi: 1630)
Polniti plin?
Nikoli, če ne pušča in vse dela OK.

Če je uparjalnik dovolj hladen, da ob zadostni vlagi ta na njemu kondenzira in odteka v odtok (ali tam kjer imaš to speljano), in če uparjalnik ne zmrzuje (se na njemu nabira led), je po vsej verjetnosti količina plina pravilna.

Mi pa na sliki, vseeno nekaj ni jasno...
OK, na dnu je dotok hladne vode, nad tem plinska povezava STČ, na vrhu pa izhod tople vode.

Kaj so tiste cevi vmes s sivo izolacijo?
Slaba izolacija bojlerja.....
Evo nekaj slik da si bolste lažje predstavljali vse skupaj, sive cevi so povezava z kotlom v primeru da se ne ogreva z topotno.

Sama izolacija bojlerja mislim da je dobra danes sem namreč testiral, ob 11 zjutraj sem šel od doma in do 20.00 ni bilo doma nikogar, temperatura v bojleru je bila 52.5 ko sem prišel domov je padla na 50° vmes toplotna ni delovala nič.

Uparjevalnik je verjetno za očistiti, se pa zarosi skoraj po celotni površini ko začne delovati ter ne zmrzuje.

Za test sem izpustil toplo vodo da je padla temperatura na 25°, bom spremljal za koliko °C naraste v eni uri.

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20160925_201332.jpg (Velikost: 171,79 KB / Prenosi: 1557)
.jpg   IMG_20160925_200855.jpg (Velikost: 141,86 KB / Prenosi: 1557)
.jpg   IMG_20160925_200821.jpg (Velikost: 104,95 KB / Prenosi: 1558)
Imam občutek, da tebi cirkulira voda po tej povezavi s pečjo.
Zapri tiste ventile desno od modre črpalke nad pečjo.........
1 2 3
Iskanje po temi