PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Klima za vikend-klet

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Imam vikend, ki je novogradnja. Zadnji del pritličja je klet, ki je delno vkopana v zemljo.
Lansko leto, ko še ni bilo fadsade, je bila temperatura v kleti sprejemljiva. To leto pa se je začel pojavljati kondenz, temp. je višja, notri je slab zrak.
Razmišljal sem o ventilatorju, vendar to verjetno ne bo rešitev.
Postavil bi notranjo klimo, ki bi klet nekoliko hladila in prezračevala. Klime z zunanjo enoto bi se rad izognil, ker je tudi pri nas vse več vlomov v vikende, kjer pobirajo predvsem tehniko,...! Z notranjo enoto bi to nekako skril.
Klet je velika cca. 8mX2,5m. V kleti imamo manjšo količino vina in ostale pijače, vendar nismo profesionalci Smile, zato bi tudi rad enostavno rešitev, ki bo funkcionirala. Tudi denarno bi rad dal za to povsem obrobno stvar čim manj. Rad bi le, da ima klima funkcijo timerja in dokaj varčna.

Kakšno notranjo klimo priporočate glede na moje potrebe in velikost?
Mislim, da ti bodo v vikend vlomili ali ne, ne glede na klimo.
Sploh pa dvomim, da bi se trudili z demontažo klime.....

Kakorkoli, mislim, da je klasična klima boljša rešitev in za tvoj namen (20m2) je lahko karkoli iz nižjega cenovnega razreda.

S prenosno klimo, boš moral izpuh speljati ven in morda bo to vabilo za lopove.

Zunanjo enoto klime, pa bi dal v kletko z mrežo, zato da se zavaruje pred nepovabljenimi gosti (dvonožnimi in štirinožnimi)
Zadnje čase pobirajo tv-je, elektroniko in tudi klime (ne bos verjel) Smile

Pri prenosni klimi je predvsem prednost, da se ne vidi-izpust bi izpeljal v talni odtok oz bi jo postavil zraven.

Se strinjam, da bo tako mali prostor shladila praktično vsaka klima.

Vseeno, kaj priporočate glede notranje in zunanje klime za najnižji možni budget?
V talni odtok vrjetno misliš speljat, kondenz, potem še moraš pa speljat izpih vročega zraka.
Prenosna klima bo sicer skrita, vendar NI varčna kot si želiš, poleg tega slabše razvlažuje (vleče zunanji vlažen zrak notri), kar si ne želiš.
Vkopana stena verjetno ni izolirana proti zemlji?
Tako ja.
Izpih vročega zraka bi lahko izpeljal skozi enega izmed zračnikov.

Sem gledal navadne klima naprave in se je z montažo praktično ne dobi pod 500eur...

Kako imate ostali to narejeno?
Jaz bi ti vseeno priporočal, da najprej poizkusiš z ventilatorjem, ki ga vklaplja diferenčni termostat. Na diferenčnem termostatu nastaviš, da se vklopi ventilator, ob nastavljeni razliki med dvema temperaturama (dva tipala: notranje in zunanje). Na primer, ko je zunanja temperatura za dve stopinji nižja od zunanje.

Lahko pa tudi malo manj precizno z navadnim termostatom: naj se ventilator vklopi, ko je zunaj manj kot 18°C.

Ali pa z dvema navadnima termostatoma:
Če je zunaj manj kot 18°C, naj dela ventilator s polno hitrostjo.
Če je zunaj med 18°C in 25°C, naj ventilator dela z minimalno hitrostjo toliko, da se ne dela slab zrak. Nad 25°C naj se ne prezračuje, da ne pregrevaš prostora in zidove.
Jaz bi pa probal z razvlazilcem. Mogoce bom celo moral, ker imam podobno zgodbo v hisi.
Nimas zunanje enote, vlago pa pobere, samo odtok nekam speljes.
Tudi to so vse variante, vendar po fasadi klet ne diha in imam notri precej višjo temperaturo kot pred fasado...praktično stalno med 20-25 kar je bistveno preveč.
Potreboval bi zaradi tega tudi hlajenje.
Zgoraj pod stropom imam na dveh straneh odprtine cca. 20X20cm in bo tukaj šel zrak ven...
Hanzi Napisal:Jaz bi pa probal z razvlazilcem. Mogoce bom celo moral, ker imam podobno zgodbo v hisi.
Razvlažilec ne bo rešil problema pretople kleti. Ravno nasprotno.

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
@Figo
...... in ravno toliko boš moral zunanjega zraka potegniti noter.
Torej boš:
- po eni strani dovajal vroč zunanji zrak
- če bo ta vlažen, pa boš dodatno dovajal vlago

Oboje skupaj, boš tratil energijo po nepotrebnem!
Homer, ne razumem Smile

Torej po tvojem mnenju klima ni rešitev?
alanford Napisal:
Hanzi Napisal:Jaz bi pa probal z razvlazilcem. Mogoce bom celo moral, ker imam podobno zgodbo v hisi.
Razvlažilec ne bo rešil problema pretople kleti. Ravno nasprotno.

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Torej razvlazilec s svojim delovanjem greje prostor, klima pa ga hladi (to vem da drzi, ker zadnje dni samo razvlazujem pritlicje.)
Figo Napisal:Homer, ne razumem Smile

Torej po tvojem mnenju klima ni rešitev?
Klma seveda je rešitev.
Prenosna klima z izpuhom, pa je slaba rešitev zaradi tistega, kar sem navedel.
Menda je ja logično, da kolikor boš vročega zraka izpihal, ga bo nekje moralo priti v klet!
Glede prenosne klime:
Izpuh sem nameraval potegniti skozi en zračnik. Drugi zračnik pa bi bil še vedno odprt.
Glede na vse vaše pomisleke pa se mogoče sedaj bolj nagibam k nakupu klasične klime.
1 2
Iskanje po temi