PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pokanje in piskanje v ceveh

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani!

Živim v zelo starem stanovanjskem bloku v manjšem kraju, to je zelo neobičajna stavba, zgrajena je bila malo po 2. sv. vojni če se ne motim. Blok niti ni tako zelo majhen, je pa noter samo 6 stanovanj, kar pomeni, da so precej prostorna, visoki stropovi, itd. Nimamo pa nobenega upravnika, stavba je že stara, moji sosedi so povečini sami nesposobneži in vsaj 2 stanovanja sta socialna, tako da si z njimi ne morem kaj dosti pomagati.

Moje stanovanje je v pritličju, narejen imam svoj sistem ogrevanja na pelete, v kleti imam peč in si kurim popolnoma neodvisno od drugih stanovalcev, tukaj za zdaj nimam nobenih problemov. Problem pa nastane v ogrevanju preostanka bloka ali vsaj dveh do treh stanovanj, saj kurijo na neko staro dotrajano peč na olje, zelo čudno je narejena tudi napeljava. In sicer tako, da skozi moje stanovanje poteka kup cevi, ki sploh niso vgrajene ali speljane na nek "klasičen način", temveč so kar vidne v dveh sobah, poleg tega potekajo strmo navpično navzgor kot kaki koli za fižol (ko sem se preselil sem, sem kaj takega prvič videl). So tudi čisto "labave", skoraj si jih ne upam malo strest. ker me je strah, da mi katera ostane v rokah.

Problem je, da v teh ceveh že vsaj 2 leti poka, danes pa je prvič začelo celo cviliti (nek čuden zvok z visoko frekvenco). Obvestil sem že edinega kolikor toliko sposobnega soseda, ki je takrat rekel češ da ve, v čem je problem in da bo probal rešiti. Moral bi ga točno vprašati kaj bo delal vendar ga takrat žal nisem. Karkoli je že delal in če sploh ni pomagalo nič, pokanje se je nadaljevalo in se še. Sem bolj rahlega spanja in me to izredno moti. Poklical sem tudi vodovodarja, ki pa je rekel da bi najbrž morali iti "vse razstavljat", zato bi bila morda boljša opcija te cevi "z nečim zablindirat", da bi se pač zadušil zvok. V to dvomim, saj so me vedno učili, da je treba odpravljat vzroke in ne posledice problemov.

Moram priznat, da sem sčasoma na pokanje nekako pozabil in se mu kar privadil, je bilo težko ampak sčasoma sem se navadil zaspat tudi kljub pokanju. Ti razvajenci v bloku itak vseskozi nažigajo kurjavo tudi čez noč, potem pa si prihajajo sposojat denar za kruh. Toda danes sem prvič opazil, da je začelo piskat in to skozi celo noč, seveda spet nisem mogel spat skoraj nič, to piskanje je še dosti hujše od pokanja. Opazil sem celo, da so bile cevi hladne pa je vseeno piskalo (prej so vedno pokale samo kadar so bile tople).

Kaj mi je narediti? Jaz teh motenj spanja ne morem več prenašati, naj probam pri drugih vodovodarjih? Če se bo kaj delalo se bom moral ukvarjati še z problematičnimi sosedi in na koncu vse sam plačati, saj oni itak dobesedno nimajo za burek. Blok je res živa jeba, sploh pa še tako star in dotrajan, kjer ni upravnika in ničesar, za vsak problem je odgovoren tisti, ki vsaj ima nekaj denarja in si lahko privošči popravilo, socialcev pa take stvari očitno sploh ne motijo (blagor njim). Jutri pa le hitro spet po 2€ sposodit prosim. :evil: :twisted:
Zakaj ni upravnika?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Pokanje je lahko pojav zraka v sistemu. Piskanje pa je večino bilo pri nas doma v stari hiši zvečer, ko so začeli termostatski ventili zapirat in voda teče skozi zelo malo zaslonko. Ko ventil čisto zapre, piskanje preneha. To je težava hridravličnega ravnovesja. Zadeva se da rešiti z novejšimi frekvenčnimi črpalkami ali pa prestrujnim ventilo, ki ob povečanem tlaku spušča vodo za črpalko v povratni del.

Toliko jaz vem o tem. Nisem pa siguren, če je tisto pokanje res to. Piskanje je lahko od termostatskih ventilov ali pa težave s črpalko.
pri nas je bilo tako, da je piskala črpalka od centralnega gretja, dokler voda v sistemu ni bila dovolj vroča.
za zvočno izolacijo lahko narediš kovinsko podkonstrukcijo iz lahkih knauf profilov. Za utišanje zvoka pa moraš narediti gor škatlo debeline 3 knauf plošč, ena bo premalo.
Iskanje po temi