PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema pri izbiri TČ voda-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iščem najbolj optimalno TČ tipa voda-voda za ogrevanje hiše in pripravo sanitarne vode. Nekaj osnovnih podatkov:
- novogradnja 220m2, masivna gradnja, PHPP 9,6 kWh/m2, orientacija na jug, odprta lega, lokacija Vodice pri Ljubljani, 2 kopalnici (samo tuš, brez kadi), 4 člani.
- ogrevanje v celoti talno gretje + predinštalacija za 2 stenska konvektorja (za potrebe hlajenja).
- rekuperator Paul Helios 450
- vrtina je že narejena, do vode smo prišli na 19,5m, vrtino zaradi rezerve naredili do 30m. Pridobljeno ARSO vodno dovoljenje, črpalni preizkus je potekal pri max pretoku črpalke 1,8 l/s oz. 6,48 m3/h na globini 23m in sicer je nivo vode nihal med 19,51 m in 19,53 m, temperatura vode: 9 stopinj (13.2.2015).
- v utility-ju, kjer je predviden prostor za postavitev tovrstne opreme, imamo na voljo steno širine 3,6m, višine 3m ter cca 63cm globine. Na prvi pogled izgleda dovolj, vendar moramo na to steno postaviti praktično vso opremo: filtre, TČ, bojler, rekuperator, centralni sesalec, razdelilno omarico za talno gretje, elektro in nad njo komunikacijsko omarico, ...

Trenutno se odločam med:
- Nibe
- Gorenje
- Kronoterm

Pri Nibe je prednost, da ima integrirani 180l bojler in je dokaj kompaktna, tako da bi prostorsko zavzela najmanj prostora. Projektant strojnih inštalacij mi je sicer predlagal ​inverterski model NIBE 1255-6 PC R (1,5kW-6kW), vendar za krmiljenje potopne črpalke trenutno ni ustrezne rešitve, tako da mi uvoznik namesto inverterja raje priporoča on-off model 1245-5.

Pri Gorenje in Kronoterm moram ločeno dokupiti še bojler, torej bi celoten sistem zasedel nekoliko več prostora. Konkretne ponudbe ravnokar pridobivam, vendar so stroškovno vsi tam-tam.

Kakšen nasvet bi bil vsekakor dobrodošel. Lahko tudi kakšna druga TČ z manjšo močjo, ki bi ustrezala zgoraj opisanim potrebam.
Preseneča me dokaj nizka temp. vode. Vsaj 2-3 C prenizka od običajne. Sam se nekako obračam v smeri Gorenja. Pri nas sta še vsaj dva proizvajalca sistemov voda-voda. Termoshop in Tehnolad. Cenovno ugodne so tudi češke Hotjet. Forumaš Lentus ima nemško Dimplex. Za tvojo hišo bi bilo dovolj nekje v rangu 10kw.
Zaradi kakšnih koli posegov oz. popravil priporočam ločeno bojler, črpalka.
Drugače predlagam, da se za te sisteme direktno obrneš na Sasapota.
Dimplex-ove bi naj bile precej tihe, mislim da z oznako TU
Vgrajen zalogovnik sanitarne vode ima tudi Vaillant. Mislim, da imajo nekateri novi modeli tudi že serijsko aktivno hlajenje.

Xavi, niso 3, samo še 2 Sta. Tehnohlad je zaprl proizvodnjo.
Več kot daš, bolj je naprava tiha, ha ha... Ja, ta trditev drži kot pribito.
urosbe... kar se izkoristkov tiče, med sistemi voda voda skoraj ni razlik, oz. so te zanemarljive. Ker imaš precej globoko vrtino boš potreboval veliko energije za črpanje podtalnice, zato ti svetujem predimenzionirano TČ, da bo cikel ogrevanja čim krajši, razen, če je ponorna vrtina enako globoka in vedno potopljena. Pri nabavi TČ pazi, da ti ne bodo prodali zemlja voda za voda voda! V tem primeru boš potreboval dodatni pred izmenjevalnik z vso arhihekturo, ki jo zahteva sekundarni krog. To seveda pomeni cca 1,5k€ dodatnega stroška in trajno višje obratovalne stroške, zaradi nižjega COP števila in porabe dodatne črpalke.
ps. Tvoj projektant je kupil diplomo?... 30m vrtina in on ti priporoča inverter!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
In pol pravjo, da Z-V uporabniki kompliciramo Smile Vzam Z-V, bos cenej cez prisel, zeblo vas ne bo, par dni jo bos slisal na sezono (grozno res). Ah, so te ze za vrtino upalil, pol pa bad luck Sad Kakorkoli, javi porabo na koncu naslednje sezone, da se nase porabe lahko primerjajo s to vesoljsko tehnologijo Smile Me prav zanima kaksna bo razlika, ker to so menda ze cistokrvne rakete (Nibe, Dimplex...)...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
sassapo Napisal:Ker imaš precej globoko vrtino boš potreboval veliko energije za črpanje podtalnice, zato ti svetujem predimenzionirano TČ, da bo cikel ogrevanja čim krajši, razen, če je ponorna vrtina enako globoka in vedno potopljena.

Res? Si predstavljam da za isto pridobljeno toplotno energijo tako manjša kot velika potrebujeta enako količino vode. Manjša bo imela daljše cikle, kar je pa verjetno glede izkoristka dobro, ker kompresor TČ na začetku delovanja deluje z zmanjšanim izkoristkom?
@sassapo: Če med TČ ni bistvenih razlik, torej izberem tisto, ki me prepriča tako s ceno kot pristopom prodajalca? Tistega dela s ponorno vrtino pa nisem razumel (kaj pridobim če je enako globoka kot sesalna in vedno potopljena)?

@Poldee: V mojem primeru je bila vrtina minimalen strošek, saj je bila delno že narejena, zato sem tudi šel v to smer.
Uros: Ma sej, ne jemlji prevec resno tega dela. Me pa res zanima kaksno bos imel porabo, toliko da se lahko primerja. Drugace pa kupi kar mislis, to so vse znamke med boljsimi tko da... nimas kaj falit.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Poraba bi bila 150€ in manj z mojo TČ za 3k€. Drugače pa recimo 100€. Razlika v investiciji pa 5k€+ (pa sem malo rekla).
Z sekundarno vrtino dobiš hidravlično uravnoteženost = teža vode v ponoru črpa vodo na izvoru. Obtočna mora samo premagati cevne upore.

Drugače pa res razmisli, da bi na svoj sistem priklopil še kakšnega soseda Wink Pri litrski hiši verjetno res ni neke računice za voda-voda sistem. Električni grelnik verjetno zmaga. koliko energije potrebuješ samo za črpanje vode?
cheba Napisal:Drugače pa res razmisli, da bi na svoj sistem priklopil še kakšnega soseda Wink Pri litrski hiši verjetno res ni neke računice za voda-voda sistem. Električni grelnik verjetno zmaga. koliko energije potrebuješ samo za črpanje vode?
Uf, šele zdaj videl. Ja OP bo rabil TČ praktično 2/3 za sanitarno vodo...
Tukaj bi zmagala najcenejša zrak/voda, če je nizka poraba SV celo samo Eloblock.
Zavedam se, da bodo potrebe po ogrevanju minimalne, vendar če vrtina že obstaja, papirologija urejena, zakaj bi se v tem primeru odločal za sistem zrak-voda, ko pa lahko izberem cenovno približno enakovredno varianto TČ voda-voda. Bo pa verjetno v vročih poletnih dneh toliko več potrebe po hlajenju, saj vsi pravijo, da je pasivno hišo težje hladiti kot pa ogrevati Smile
Poleg tega bi podtalnico uporabil tudi za zalivanje trave, vrta, pranje avtomobila, morda tudi splakovanje kotličkov in pralni stroj. Če TČ ne bo izkoristila vrtine v polni meri, lahko potopno črpalko, ki bo tako ali tako držala konstanten tlak v sistemu, uporabim vsaj še za kakšen namen.

Ko berem vaše odgovore, se mi zdi, kot da smo z 19,5m globine prišli do rudnika? Poznam primere, ki so do vode prišli šele na 40 oz. celo 80 metrih. Vsaj meni se globina 19,5m ne zdi pretirano velika. Kakšno črpalko (verjetno proizvajalca Grundfos) bi mi priporočali v tem konkretnem primeru? Gorenje Aquagor 7 G ali Kronoterm 7kW bi glede na opisano torej bili primerni izbiri ter nek pripadajoč 300l bojler?

@cheba: Sosedov zaenkrat še ni. Ko pridejo, pa se morda kaj dogovorimo Smile
cheba Napisal:
sassapo Napisal:Ker imaš precej globoko vrtino boš potreboval veliko energije za črpanje podtalnice, zato ti svetujem predimenzionirano TČ, da bo cikel ogrevanja čim krajši, razen, če je ponorna vrtina enako globoka in vedno potopljena.

Res? Si predstavljam da za isto pridobljeno toplotno energijo tako manjša kot velika potrebujeta enako količino vode. Manjša bo imela daljše cikle, kar je pa verjetno glede izkoristka dobro, ker kompresor TČ na začetku delovanja deluje z zmanjšanim izkoristkom?

Cevna črpalka ima porabo premo sorazmerno z globino črpanja. Ker gre za varčen objekt delež porabljene energije za cevno črpalko nikakor ni zanemarljiv.
Vzemimo da bo v tej hiši predimenzionirana TČ povprečju delovala npr. 3h/dan, dimenzionirana na objekt pa 6h. Poraba cevne črpalke bo v obeh primerih cca 500W. Upam, da je sedaj jasno. Seveda to ne velja, če je investitor naredil ponorno vrtino enako globoko kot sesalno, bo poraba energije za prečrpavanje vode cca 150W
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Poldee Napisal:In pol pravjo, da Z-V uporabniki kompliciramo Smile Vzam Z-V, bos cenej cez prisel, zeblo vas ne bo, par dni jo bos slisal na sezono (grozno res). Ah, so te ze za vrtino upalil, pol pa bad luck Sad Kakorkoli, javi porabo na koncu naslednje sezone, da se nase porabe lahko primerjajo s to vesoljsko tehnologijo Smile Me prav zanima kaksna bo razlika, ker to so menda ze cistokrvne rakete (Nibe, Dimplex...)...

Za popravek misljenja, zaradi katerega smo izredno pozno presli na idejo voda-voda.
Predracun z-v kronoterm 18kw-14k (z bojlerjem, zalogovnikom)
Predracun v-v kronoterm 15kw- 12k (vrtine, dovoljenje, crpalni preizkus….+bojler, zalogovnik)
Je pa res, da je voda na 6,5 pa smo sli vseeno na 20m obe (vsteto v ceni zgoraj)
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi