PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Najprimernejši način kompletnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem skupaj!

Do sedaj smo ogrevali stanovanje in sanitarno vodo s pomočjo centralne peči na plin. Gre za 2-sobno stanovanje (cca. 65m2) v večstanovanjski hiši. Peč gre počasi h koncu, ker jo imamo že več, kot 20 let.
Išče se najbolj primerna rešitev celotnega ogrevanja, se pravi tako prostora (cca. štiri radiatorji na vodo še iz prejšnjega sistema centralnega ogrevanja), kot tudi sanitarne vode (2-3 osebe).
Gledal sem na spletni strani Eko sklada RS, da je trenutno mogoča subvencija za peči na pelete in me zanima ali je ta način ogrevanja primeren za našo situacijo. Zanima me tudi kako se ogrevanje na ta način obnese v manjšem prostoru in če je smiselno imeti ogrevanje sanitarne vode na pelete, glede na to, da se bo stanovanje ogrevalo samo pozimi.
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš čas in trud.

LP Žiga
Več stanovanjska hiša peleti so bolj težko ali pa ne. Stanovanje je pritlično,nadstropje,dimnik , skladišče za pelete,kam z pepelom (dobro če so dobri peleti je pepela malo). Zakaj pa ne plin naprej in za kateri plin gre? Kaj pa toplotna črpalka, za takšno kvadraturo ne rabite neke močne zadeve. Kako se pa drugi ogrevajo?
Upoštevaj, da za skladiščenje pelet potrebuješ ustrezen suh prostor (boš skladiščil v stanovanju?)
Če si do sedaj kuril na plin in če je to mestni plin, je verjetno najbolj smiselno nadaljevati v tej smeri.
Razmisli tudi o možnosti TČ
en hibrid reši to zadevo z levo roko.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Kam boš pa postavil peč na pelete? To vzame kar nekaj prostora. Če se boš odločil za pelete je za gretje sanitarne vode poleti smiselno dodat zraven sanitarno toplotno črpalko. Pozimi greješ sanitarno vodo s peleti izven ogrevalne sezone pa s toplotno črpalko.
Pozabi na pelete
Vse je odvisno od tega kakšen strošek ste imeli s ogrevanjem na plin. Če je bil to strošek 50 evrov ali manj na mesec, bi bilo najbolj smotrno zamenjati samo peč z drugo plinsko. Za 20 evrov na mesec prihranka ne vem če ima smisel investirati v TČ.
Citat:Gledal sem na spletni strani Eko sklada RS, da je trenutno mogoča subvencija za peči na pelete in me zanima ali je ta način ogrevanja primeren za našo situacijo.
Subvencija za vas NE pride v poštev, ker imate na voljo plin kot prednostni način ogrevanja.

Citat:Sredstva ... ne morejo biti dodeljena, če občinski akt ali lokalni energetski koncept določa na tem območju drug prednostni način ogrevanja.
Sicer možno, ampak iz zapisa ni razvidno, da bi bil plin prednostni način ogrevanja in bi bil tudi neki občinski akt na to temo.
Kjer je mestni plin, se to smatra že kot prednostno ogrevanje.
Ampak tudi, da je mestni plin, ni nikjer napisano.........
Zato sem tudi komentiral ".... če je mestni plin ......"
No, jaz sem sklepal po tem, da gre za večstanovanjsko hišo.
Ne vem, ali to prednostno ogrevanje s plinom velja samo za bloke ali vse.
Jaz sem v letu 2015 menjal komplet kurilnico. Iz peletov sem šel na TC. Uveljavljal subvencijo in jo tudi dobil.
Imam pa do hiše potegnjen tudi plin za ogrevanje (box pritrjen na hiši), ker sem ga dal, ko so napeljevali po celem področju...

Glede na moj primer to ne velja za stanovanjsko hišo v mestu.
Iskanje po temi