PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje? JA/NE?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V zidanici razmišljam o električnem talnem gretju v kopalnici.
Poleg bo seveda tudi električni radiator (lojtra) ter zračnik od kamina.

Kaj rečete glede talnega gretja? Ja ali ne? Investicija ni pretirano visoka (100-200€ od oka), ampak vprašanje: bi bilo recimo 1000W (kopalnica je majhna- cca 4-5m2) se splača it hecat s tem ali bolje, da vzamem močnejši električni radiator in opustim talno ali go for it?
V zidanici, kjer ogrevaš le občasno, boš porabil več toplote, da sploh segreješ tla (estrih in ploščice, kot pa bo koristne toplote za segretje zraka.
Na hladne ploščice položi kakšen tepih, ki ni občutljiv za vodo (umetna trava, tolpi pod, ...), v času odsotnosti se bo na prostem (ne v zaprtem prostoru zaradi vlage) posušil.

Za ogrevanje 2 dni na teden uporabi radiatorje.
Nimam časa - sem v penziji!
Ni potrebno ogrevati estriha - na podlago daš izolacijske plošče, na njih grelno mrežo ter ploščice. Tla so topla zelo hitro.

Narediti novo kopalnico brez talnega ogrevanja... ne pozabi, to lahko namestiš le zdaj, dokler ni končana, kasneje je prepozno za spremembe...
In na podlagi česa je podprta trditev "popolnoma zgrešena investicija z dragimi obratovalnimi stroški"? Pol Slovenije je "neumne", ker imajo električno talno ogrevanje? V primerjavi s čim so dragi obratovalni stroški?
mbobovnik Napisal:In na podlagi česa je podprta trditev "popolnoma zgrešena investicija z dragimi obratovalnimi stroški"?
Ali nisi prečital:
Citat:V zidanici, kjer ogrevaš le občasno, boš porabil več toplote, da sploh segreješ tla (estrih in ploščice, kot pa bo koristne toplote za segretje zraka.
.
Nimam časa - sem v penziji!
Z vidika noro mrzlih tal, kar je običajno v vikend objektih je tovrtno ogrevanje na mestu..izvedba potopljena v lepilo ploščič.
Ni potrebe da s tem ogrevaš a si za silo vsaj normaliziraš temperaturo tal. Reskiraš teh 200 eur...če ti je potem škoda 30 centov na vikend za ogrevanje (en kapučino v kafiču za cel mesec) imaš zadevo izklopljeno.
Sem istega mnenja kot vincent..
+5
+5
Pišem iz lastnih izkušenj. V vikendu imam el.talno v kopalnici tik pod ploščicami. Ker je to vikend (pravzaprav bolj month-end) so obrarovalni stroški zanemarljivi. Mlačne-tople ploščice so pa neprecenljive. S kaloriferjem ali radiatorjem jih ne bi migel NIKOLI tako segreti. Poleg talnega imam v kopalnici še 2kW ir grelec za 30€.

Edina slabost je čas segrevanja. Bi bili pa veliko bolje, če ne bi naredil nekaj napak. Nimam estrihov in zato grejem 13 cm debelo betonsko ploščo. In skupna moč je le 700W - nisem položil po celi površini. Klub temu rata prijetno po 6-8 urah.
Žerjavar Napisal:
mbobovnik Napisal:In na podlagi česa je podprta trditev "popolnoma zgrešena investicija z dragimi obratovalnimi stroški"?
Ali nisi prečital:
Citat:V zidanici, kjer ogrevaš le občasno, boš porabil več toplote, da sploh segreješ tla (estrih in ploščice, kot pa bo koristne toplote za segretje zraka.
.

Pod grelno mrežo daš prevlečene izolacijske plošče, tako da ne segrevaš navzdol in "potisneš toploto navzgor".. ne segrevaš estriha, ampak samo ploščice...

Zgleda nisem edini takšnega mnenja Smile
Pustimo sedaj ob strani, da sem štromar in da se s tem preživljam, tudi z električnimi ogrevnimi sistemi. Kot je že mbobovnik napisal, če je tlak pod takim ogrevnim sistemom pravilno izveden in če ni napake v smislu tlaka brez izolacije, kot jo je omenil alanford, potem res ne vidim razloga, da investicija v električno talno ogrevanje v omenjenem znesku (rokice za delo bodo seveda lastne), ne bi bila opravičena. Sploh pa ob današnjih cenah električne energije. Napišem samo še: ga ni čez topla tla v kopalnici. Amen.
Ravno zaradi časa ogrevanja (mase) imam pomisleke.

Sem že včeraj malo računal (res približno) in prišel do zaključka:

cca 2x2m= 4m2
debelina recimo 6cm: kar pomeni 0.25m3 betona, z gostoto cca slabih 2000kg/m3= cca 500kg betona.

500kg * 15C (delta T) x 1000J/KgK= 7 500KJ

Talno moči 1000W= 2h
Še enkrat rečem, izračun je približen, ampak načelno drži, za 4m2 pri talnem 1kW bi potreboval dobre 2h (malo še ploščice ter lepilo dodajo malo času), kar se mi po pravici povedano zdi kar sprejemljivo.

Mi je pa tole s ploščami zelo zanimivo, možno slišati malo več?

Citat:Pod grelno mrežo daš prevlečene izolacijske plošče, tako da ne segrevaš navzdol in "potisneš toploto navzgor".. ne segrevaš estriha, ampak samo ploščice...
V tem primeru: hidroizolacija, na njo nekaj izolacije, na to izolacijo tlake, potem pa na tlake te plošče, na plošče grelno mrežo in na mrežo seveda lepilo + ploščice? Ali sem narobe razumel?

Kakšne so te plošče?

PS: aha, bi rekel da tole: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ferk.si/elektricno-talno-ogrevanje/292-prevlecene-izolacijske-plosce-warmup.html">http://www.ferk.si/elektricno-talno-ogr ... armup.html</a><!-- m -->
Računat moraš tudi na to, da greješ na površini estriha. Zato se ploščice segrejejo precej prej kot pa estrih v celoti.
Iz lastnih izkušenj lahko pritrdim Vincentovem odgovoru.

Če rabiš dobro ceno za el. talno, lahko na ZS (nimam nič od prodaje, sem le zadovoljen kupec 4 sistemov od tega trgovca).
M-XXXX,
bom malce popravil tvoj elektro izračun porabe, pa ne negativno. Povprečna poraba grelnih preprog znaša nekje okrog 160W/m2 ogrevane površine. Bo v redu? Bo. Ker imam ravno tolikšno grelno preprogo v kopalnici mi ni dalo miru in sem šel tapnit tisti info o porabi. Naj omenim, da nimam nastavljenih časovnih omejitev na višjo in ekonomično temperaturo, gretje dela na "udobni temperaturi" od 05:oo do 24:00 (je žena skoz doma), vmes na ekonomični (udobna minus delta t). Tedenska poraba 22kWh, mesečna za pretekli mesec 86kWh. Res tudi zima ni bila ne vem kako huda, je pa pod kopalnico neogrevan hladen skoraj odprt prostor. V nasprotnem primeru bi bile številke še precej nižje.
Vsekakor ne premišljuj preveč in daj talno ogrevanje pod keramiko, pa čeprav je to zidanica. Če te ni med tednom res ni smiselno ogrevati te dneve, za vikend ti bo pa popolnoma hladna tla ogrelo v dveh do največ treh urah, pa če boš grelno preprogo položil direktno na plato brez izolacije. Če pa imaš zadevo še surovo, pa le razmisli o taki ali drugačni izolaciji pod ogrevalnim sistemom. Sam imam spodaj stiropor in na njem fiber estrih 3,5 cm, grelno preprogo in granitne plošče 12mm. Režim ogrevanja boš sprogramiral na termostatu, termostati, kot je moj, pa omogočajo tudi oddaljen dostop in upravljanje (računalnik, telefon...) in vedno več je takih.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi