PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 10 brezplačnih energetskih pregledov!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petrol bi rad v okviru testiranja svoje ponudbe 10 lastnikom hiš ponudil celovit energetski pregled stavbe vključno s toplotno kamero.

Dogovorili smo se, da to storitev v tem testnem obdobju brezplačno ponudimo uporabnikom portala podsvojostreho.net.

Pregled in poročilo sta za prvih 10 popolnoma brezplačna. Ob prezplačnem poročilu boste prejeli tudi Petrolovo ponudbo, ki pa je povsem nezavezujoča, tako da se splača Smile

Pohitite in zainteresirani pišite Špeli Zakotnik na <!-- e --><a href="mailtoConfusedpela.zakotnik@petrol.si">spela.zakotnik@petrol.si</a><!-- e -->. Po povejte, da ste od podsvojostreho Smile Upam, da dobite mesto med teh 10.

lp, Tadej

Priložene datoteke
.png   toplotna kamera.png (Velikost: 529,75 KB / Prenosi: 3811)
Lepo, takoj sem se zagrebel Smile
Prav tako! Pa da vidimo kako bo. :wink:
Jaz sem verjetno zamudil. Na lotu mi nikoli ne rata, zadanem le s kladivom po prstu.
Tudi jaz najbrz.
Vceraj zvecer je bilo 200+ ogledov teme.
Danes jih je 600. Sicer pa s termo kamero bodo bolj slab pregled naredili v naslednje dobre pol leta.
Bo treba ponoči delat, kot vampirji.
Citat: Sicer pa s termo kamero bodo bolj slab pregled naredili
Posnetek termokamere ni nikdar merodajen podatek o energetskem stanju stavbe.
Koristen je le za odkrivanje toplotnih mostov. Izračun prevodnosti zunanjega ovoja na osnovi termoposnetka pa ima lahko tudi 2 kratno napako. Manjšo napako narediš, če le približno določiš debelino izolacije in njeno kvaliteto.

Verjamem, da je ta metoda uporabna za namen poceni energetske izkaznice. Je lahko nekoliko prilagojena želji naročnika, se vedno najde dovolj močan objektivni argument za netočnost EI.
Nimam časa - sem v penziji!
In marsikdaj je tezko dolociti izolacijo, kaj sele kvaliteto polaganja. Jaz imam 10cm izolacije v mansardi, pa po merjenju z notranje strani z IR termometrom ugotavljam da četrtine najbrz sploh ni položene. (luknje v izolaciji, ni polozena do lege, stene, spirovca....)
No, če ste vsi samo mnenja, da ste prepozni in se niste prijavili, imam morda še jaz možnostiSmile
Žerjavar,
kar si napisal, do neke mere drži, ne pa v celoti. Razlika se pojavi, ko v rokah držiš termografsko kamero za enga jurja (kitajca) ali pa tako za dvajset jurjev (Fluke FLIR), ne vem zakaj se takole razmišljanje neprestano ponavlja in dokazuje v praksi.V preostalem ti dam prav.
arbajter Napisal:Žerjavar,
kar si napisal, do neke mere drži, ne pa v celoti. Razlika se pojavi, ko v rokah držiš termografsko kamero za enga jurja (kitajca) ali pa tako za dvajset jurjev (Fluke FLIR), ne vem zakaj se takole razmišljanje neprestano ponavlja in dokazuje v praksi.V preostalem ti dam prav.
Nimam termokamere in ne računam prevodnosti zidu s pomočjo izmerjene razlike temperatur.

Najprej mi povej:
- Koliko točno lahko izmeriš temperaturo površine zidu in koliko točno temperaturo bližnjega (2 do 10 cm od zidu) zraka. = možen odstopek dejanske temperature od izmerjene.
- Koliko točno lahko izmeriš hitrost premikanja zraka tik ob steni v trenutku merjenja temperature. Ali ti hitrost premikanja zraka vpliva na izračun toplotne prevodnosti?
- Ali v postopku meriš tudi hrapavost površine zidu in ti izmerjena vrednost vpliva na rezultat izračuna prevodnosti zidu?

Glede na odgovore se bova pogovarjala dalje o točnosti izračuna toplotne prevodnosti zidu.
Bo treba ponoči delat, kot vampirji.

termografija se načeloma dela ponoči,da se izniči napake zaradi sončnega obsevanja ipd.

- Koliko točno lahko izmeriš temperaturo površine zidu in koliko točno temperaturo bližnjega (2 do 10 cm od zidu) zraka. = možen odstopek dejanske temperature od izmerjene.

kolikor pixlov ima termo kamera Wink če si pa mislil na gradient, pa odvisno od kamere oz kako je določen njen razpon. točnost zavisi tudi od vnesenih parametrov glede površine (emisivnost ipd), zunanje temperature, tlaka, vlage ipd.
če hočeš detajlno lokalizirano izmero temperatur, imaš namenska orodja za to, če hočeš v anale.
izotop Napisal:[i]- Koliko točno lahko izmeriš temperaturo površine zidu in koliko točno temperaturo bližnjega (2 do 10 cm od zidu) zraka. = možen odstopek dejanske temperature od izmerjene.

kolikor pixlov ima termo kamera Wink če si pa mislil na gradient, pa odvisno od kamere oz kako je določen njen razpon.
Ne funflaj.
Mislim, da je vprašanje dovolj jasno in pričakujem eksakten odgovor v smislu: Možen odstopek dejanske od izmerjene temperature je do +/- ?,?? stopinj C.
Žerjavar, nekaj odgovorov na tvoja vprašanja je podal že izotop. Vsekakor je realen rezultat povezan z časom in pogoji, v katerih je nastal termografski posnetek. Podobno je tudi, ko zvečer ali ponoči z DSLR-jem na teleskopu napravim posnetek ne vem kake galaksije pri -20 stopinjah, ko ozračje relativno miruje ali pa poleti pri +20, ko je "fatamorgana" učinek valovanja in gibanja atmosfere, posnetek pa je zmazek. Že iz tega sledi, da je uspeh posnetka pogojen tudi z razmerami, v katerih je narejen. Saj nimam namena do nezavesti zagovarjati termografskih kamer, vendar se mi zdi, da je to ena od najbolj uporabnih pogruntavščin zadnjega časa, tu mislim da mi boš pritrdil tudi sam. Nadalje je kvaliteta termo posnetka v tesni povezavi z resolucijo termografske kamere. Vsako polje kamere (piksl) zabeleži temperaturo le tega polja. Temperaturo tega polja pa se da popolnoma natančno ugotoviti in definirati. Iz tega naprej izhaja, da če posnetek napraviš iz večje razdalje je površina posnetega objekta na piksel večja, pogrešek seveda tudi, kot če posnetek napraviš od blizu. Če že hočeš dober rezultat, pač okno posnameš z dveh metrov razdalje, rezultati bodo popolnoma točni. Seveda ne smeš imeti barvne slepote, za razbiranje rezultatov meritev. Je pa termografija svetlobno hitra v primerjavi z izračuni na "roke" ali na papirju pa z kakšnim digitrončkom, če že hočeš. Z kvalitetno termo kamero boš na fasadi hiše videl vsak plastičen čep, zabit skozi izolacijo, vsak krogec in črto purpena. Uporabnost termografskih kamer je resnično velika, najprej v mojem poklicu, za preglede elekto omar, motorjev, elementov, slabo pritrjenih vodnikov, sploh tole zadnje, za take stvari "dušo da", nadalje za preventivno pregledovanje primarnih in sekundarnih energetskih naprav, za preverjanje učinkovitosti delovanja naprav za ogrevanje in hlajenje, za odkrivanje napak v konstrukcijah zgradb, toplotnih mostov in pomanjkljivosti v izolaciji stavb, za odkrivanje izvorov vlage, iztekanja vode, učinkovitost talnega ogrevanja, za preverjanje celovite energetske učinkovitosti zgradb, da o uporabi (sicer sistema termografije) v medicini nebi izgubljal besed. Ali pa če uporabiš malce iznajdljivosti, za odkrivanje in lociranje toplih kot tudi hladnih cevi v stenah in tlakih, ne boš verjel, kao lepo se jih "vidi". Tukaj odpovejo vse formule, obrazci, svinčnik in papir. Priznam, vsa čast tudi temu in vsem pametnim glavam, ki so te formule in obrazce izračunali in dali na papir, danes vsem računalnikom navkljub včasih še vedno ne gre brez papirja in "peš" računanja, hvala bogu. Vendar zaradi tega ni treba odrekati uporabnosti termografije in jo dajati v nič. Z njo se da neprimerno hitreje ugotoviti mesto izgub na hiši, kot z tvojimi obrazci in formulami, pa me ne razumi napak, cenim vsakogar, ki zna določeno zadevo obrazložiti in potrditi "na papirju", osebno te imam za zelo dobrega strokovnjaka. Odstopki termografskih kamer so primerljivi z pogreški podobnih instrumentov. Hitrosti gibanja zraka z kamero jasno, ne moreš ugotoviti, za to so drugi merilni instrumenti. Na tvoje zadnje vprašanje ti ne bom odgovoril zanalašč, da pa ne bomo zabredli še kam globje, ker tale debata že zdavnaj presega temo, kot je bila zastavljena v začetku. Brez uporabe termografske kamere na žalost danes ne moreš prodati hiše, tudi ti ne (osebno menim, da je to ena velika traparija in ponovno ena od variant, da se služi po nepotrebnem na ljudeh). No, saj ne da bi jo moral prodati, vsaj upam, drugače se spet ne boš uspel ogniti uporabi termografske kamere.
Lep pozdrav.
Jaz dajem enako pomembnost, tako teoriji, kot praksi. Eden brez drugega pomeni možnost nezavedne napake.
Sicer pa ne gre samo za termografijo temveč celovit energetski pregled, katerega metodologija je v priloženem linku.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energetika-portal.si/fileadmin/dokumenti/publikacije/arhiv_aure/metodologijaep-1.pdf">http://www.energetika-portal.si/fileadm ... jaep-1.pdf</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi