PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Polnjenje vej talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prišel je čas, da napolnim zanke talnega gretja z vodo. Peč in zalogovnik sta že napolnjena in čakata na zagon, ventil dvižnega voda pa je še zaprt.

Monterja, ki sta priklopila peč, sta mi dala le groba navodila, kako naj napolnim zanke talnega: v splošnem pretočit zanko po zanko, dokler notri ni več zraka.

Tega še nisem niti počel niti videl, pa me malce skrbi, da ne bom kaj zabluzil in na koncu ne bo nič grelo. Lepo prosim za korekcijo moje predstave postopka.

Slika razdelilca je pripeta. Ima dva priključka z navojem, kamor predvidevam, da moram nataknit dve (vrtni?) cevi: eno priključim na pipo (je pomembno katero?), drugo verjetno speljem v odtok, ker bo iz nje najprej izhajal zrak, na koncu pa nekaj viška vode.

Če v zanki ostane kakšen mehurček zraka - kako to spravim ven? Po logiki bi moral odzračit tisto vejo (verjetno to lahko naredim na spodnji vrsti priključkov?) in nato spet dotočit razliko?

Ni mi tudi najbolj jasno, ali se bo ob tem napolnil tudi tisti del cevi od ventila dvižnega voda v kurilnici pa do razdelilne omarice? Tega je kakih 5 metrov (seveda 2x, ker je tudi povratek).

Je še kaj, na kar moram biti pozoren?

Hvala za odgovore in namige!

Priložene datoteke
.jpg   Razdelilnik talnega gretja.jpg (Velikost: 165,31 KB / Prenosi: 816)
Jaz bi najprej napolnil obe cevi do kurilnice. Najprej zapri vse ventile v veje talnega (zgoraj in spodaj). Potem na zgornji priključek vrtno cev iz pipe, na spodnji vrtno cev nekam v odtok. Odpri vse ventile do zalogovnika, odpri pipo. Toči toliko časa, da v odtok ne tečejo več mehurčki, zapri ventil odtoka, zapri pipo - toliko da imaš ustrezen tlak v sistemu. Nato še malce prezrači pri prezračevalnih ventilčkih na razdelilcu. Zapri oba ventila na razdelilcu (rdeč, moder).

Potem se loti talnega. Odpri zgornji in spodnji ventil prve zanke, odpri ventil cevi v odtok, odpri pipo in spet toči, dokler ne teče ven čista voda. Zapri oba ventila te zanke. Ponovi postopek za vse zanke. Na koncu odklopi obe vrtni cevi, odpri vse ventile in še malce prezrači.
Zafrkniti itak nimaš kaj, ven je pač treba spraviti ves zrak.
F..., kakšna znanost!
Nabij gor dve cevi, ena pritok, druga odtok in teraj vodo skozi.
Dlje časa boš, boljše bo.
Lahko veje zapiraš, ni nujno.
Če kakšna ostane neprezračena, lahko kasneje to tudi ponoviš.
To je vse.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@Energetik81: hvala!

@Fery: :lol:

Prvič mi je vsaka stvar bavbav in imam raje več informacij kot manj. Ko enkrat vidim kako in kaj, imam pa potem za naslednjič enak pristop kot ti. Smile

Se bom kar lotil pa bo že nekako!
Kot rečeno...eno cev gor iz pipe, drugo v odtok. Zapri vse veje...nato odpiraj eno po eno...teče naj skozi vejo dokler bo teklo čez brez kakega mehurčka (tu je dobro da imaš cev, ki gre v odtok, prozorno...če nimaš pač glej izliv). Ko je veja brez mehurčkov...zapreš to in odpreš naslednjo.

a predno polniš veje napolni sistem drugje, da ne boš od drugod porinil zrak v veje.
Ravno pred tednom dni sem uspešno prepucal cevi zračnih mehurčkov (kako so prišli noter je druga zgodba).

Torej zadeva je sledeča, glede na to, da imaš verjetno že vso kurilnico zvezano.
V kurilnici imaš verjetno en polnilni ventil (s katerim si napolnil zalogovnik) in iz zalogovnika ti, predvidevam, teče voda po teh talnih zankah....
Torej po tistem polnilnem ventilu boš spušal vodo noter, na razdelilni omari na spodnjem odzračevalnem ventilu (spodaj imaš navoj) namestiš gor cev pa jo spustiš ven. Potem zgoraj zapreš vse ventile in potem postopoma odpiraš enega za drugim (spodnji ventil v razdelilni omari (rdeči )pa medtem zapri). nekako tako to gre...
Če pa boš na razdelilni dal cev za filat in za ven tečt, ti bo kasneje, ko boš odprl vse ventile iz zalogovnika, sigurno prišel not kakšen mehurček... Pol pa boš šel jovo na novo...

LP.
Iskanje po temi