PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Težave s talnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

V hiši imam v treh etažah napeljano talno gretje. Kurim s plinsko pečjo Vaillant, imam zunanje tipalo ter notranji termostat Calormatic (v dnevni sobi). Režim gretja imam nastavljen na 22 stopinj od 5:30 - 21:00, v ostalem času na 21 stopinj.

Glavna težava je, da imam v pritličju 22 stopinj, v prvem nadstropju 20 in v drugem 18 stopinj. V vseh nadstropjih imam vse ventile odprte na maksimum.

Zanimam me če je možno z obstoječim sistemom boljše uravnati temperaturo in kako? Če to ni mogoče, mi lahko kdo predlaga kakšnega strokovnjaka, ki se spozna na to?

Prilagam tudi sliko omarice s talnim gretjem in ventili (v vseh treh nadstropjih zgleda enako).

Spodnje ventile (prva slika) je možno regulirati z dvema imbusoma. Mogoče kdo ve, kakšna je funkcija omenjenih ventilov. Če manjšega odprem, pride ven voda (kar je razvidno tudi na sliki).

Če potrebujete še kakršnakoli pojasnila za boljši odgovor bom z veseljem odgovoril.

Hvala za pomoč!

Priložene datoteke
.jpg   IMG_1088.JPG (Velikost: 112,45 KB / Prenosi: 1074)
.jpg   IMG_1089.JPG (Velikost: 105,53 KB / Prenosi: 1074)
V spodnji etaži malo pripri vse ventile in poročaj.
Ali so zanke odzračene?
Če imaš možnost, si izposodi termo kamero in poglej po tleh, če so kje slučajno še zračni mehurčki.
Na razdelilcih nimaš indikatorjev pretoka zato ne moreš videti ali je pretok po vseh zankah enak.
Za začetek postopaj tako, da naviješ črpalko talnega gretja za prvo etažo na masimum in v tretji in drugi etaži zapreš glavne ventile do razdelilcev (tiste ob strani), v prvi pa vse ventile na posameznih zankah, razen enega. Pustiš par minut, ga zapreš in odpreš naslednjega, spet pustiš par minut itd.
Nato zapreš glavne ventile in greš v naslednjo etažo ter ponoviš postopek...
Najlažje bo odzračiti zgoraj, ker je tam najvišja točka, zato zgornjo etažo pusti za na konec.
Imbusi na tvoji sliki na posamezni veji regulirajo pretok na povratkih. Odvite imej do konca.
Tisti ob strani pa so za odzračevanje in imej odvite, ko boš delal postopek opisan zgoraj.
Sicer pa je najbolje, da tisti, ki je delal talno, le tega še odzrači,

Lp
Delam ko ostali spijo  Smile
Bistvo je da hidravlično uravnovesiš sistem.
V tvojem primeru pripreš tiste veje ogrevanja kjer je temperatura prostorov najvišja.
Tako ti bo bolj ogrevalo prostore z nižjo temperaturo.

Za omarico sklepam, da je manjši inbus za odzračevanje, večji pa za zapiranje. Ker pa imaš zgoraj ventile za ročno obračanje, je bolj smiselno regulirati zgoraj.
Teh omaric raznih proizvajalcev je danes veliko na tržišču in ti bo bolje svetoval kdo, ki jih montira ali ima identično .......
kot prvo ti svetujem da zamenjaš odzračevalne pipce z avtomatskimi lončki, saj ti bo sproti metalo zrak ven, in se boš rešil problemov z zrakom.
kot drugo, moraš uravnovesit sistem. ker pa to niso razdelilci namenjeni talnemu gretju boš zelo teško uravnovešil sistem ker ne vidiš kakšen pretok je skozi katero zanko, tako da ti ne preostane drugega kakor da probavaš in vidiš kaj se bo zgodilo.
Mogoče bi bilo najlažje če v pritličju in 1. nadstropju zmontiral na dvižni vod poševnosedežni ventil in z njim uravnaval pretok skozi kompleten razdelilec.
Najlepša hvala za vse odgovore. Ste mi dali lepo vedet, da je tole bolj šarlatansko narejeno :twisted: Na žalost sem pač kupil hišo s takšnim sistemom in moram sedaj najti najboljšo rešitev.

Sistema nisem še nikoli odzračeval, tako da je možno, da je v zankah zrak. Sicer je prejšnji lastnik rekel, da so samo-odzračevalni, ampak glede na vaše odgovore in priporočila z avtomatskimi lončki očitno njegova trditev ne drži.

Ali je možno in smotrno, da zmontiram ventile, na katerih se vidi pretok? Ali je te avtomatske lončke enostavno montirati ali rabim za to mojstra? Verjetno je najboljše da jih kupim tam iz kjer je že ostala oprema (Larti)?
Vse se da narediti.....
Res je "bolj udobno" nastavljanje če vidiš pretoke, ampak običajno je to enkratna nastavitev in četudi boš sedaj zgubil malo več časa ne bo tako hudo.

Tudi to samodzračevanje je bolj tako.... Če imaš zrak v talnem, bo treba kar priklopiti vrtno cev na vodovod in z močnim curkom mehurje zraka spraviti ven. Vsaj moje izkušnje so take ......
Ko so že svetovali...vpritličju moraš pripreti pretoke, da se bojo povečali v gornjih nadstropjih. A ker ne vidiš, koliko imaš dejansko pretoka je regulacija praktično onemogočena - vsaj taka ne, da bi na koncu vedel kaj si naredil.

Tako da...mogoče se kdo oglasi, ki bo znal povedat ali je izvedljivo na obstoječe stanje naknadno montirat lončke, ki kažejo porabo.

Če ni možno..bi ti svetoval da zamižiš na oba očesa in daš zamenjati ter tri razdelilce po omaricah (mogoče bo šlo z menjavo zgolj enega..na katerem bojo merilni lončki)...in imaš do nadaljnega mir.
Poskušaš, a ne?
Kako pa smo delali dokler teh merilnih lončkov še ni bilo?
Poskušaš že...al pojma nimaš kaj si v resnici naredil.

če imaš lonček vidiš na kako tankem ledu si..pol obrata fališ, pa je pretok povsem zaprt. Prej pa dolgo časa ne mrdne.

In ko prideš do zadnje zanke je na prvi spet vse kaj drugega...glede na število vej in tri omarice...naj zamenja.
Saj pravim, da je veliko bolj udobno če ga imaš in "vidiš kje si".
Če nimaš, pač "tipaš v temi".
Zapreš do konca, odpreš dva obrata in preizkusiš. Potem pa ustrezno bolj odpreš ali zapreš.
In ker za kakršnokoli spremembo temperature prostora potrebuješ dan ali dva, pač ni težko tisti ventil malo premakniti. To pa bo itak treba nastavljati s preizkušanjem, ne glede na lončke.

Kakorkoli bo naredil, smo vedno na uravnovešenju sistema.
Če je hiša vseljena, jaz sedaj sredi ogrevalne sezone tega ne bi delal (zamenjavo razdelilcev)......
vincent Napisal:Poskušaš že...al pojma nimaš kaj si v resnici naredil.

če imaš lonček vidiš na kako tankem ledu si..pol obrata fališ, pa je pretok povsem zaprt. Prej pa dolgo časa ne mrdne.

In ko prideš do zadnje zanke je na prvi spet vse kaj drugega...glede na število vej in tri omarice...naj zamenja.
Še ena varianta je - nabaviš IR termometer za 20€. Meriš temperaturo povratka posamezne veje, ki je praktično direktno obratno sorazmerna s pretokom v tisti veji.
Obrneš 1 obrat, počakaš kakšno minuto, izmeriš. Ponavljaš postopek.
Sem pri meni meril, in je recimo pri pretoku 3L/min deltaT 1K, pri pretoku 1L/min pa cca. 3K.
Bi šlo, ampak kot vidim ima izolacijo do priključka na registru. Tam pa temperatura ne bo "ta prava"
Izolacijo jaz vidim samo na 1 veji (ne vem kaj je razlog). Sicer pa jo samo malce potegneš navzdol, za IR meritev rabiš površino recimo 1x1cm.

Sicer pa bi jaz na njegovem mestu v spodnjih 2 omaricah vse ventile zaprl, nato odprl za 1 obrat in počakal kakšen dan, kako bi se poznalo v zgornjem štuku.
Prej pa še prezračiti vse veje vsaj v najvišjem štuku, če je to vzrok slučajno.
Jst sem pa prepričan da za ta sistem obstajajo merilci. Še več, malo pogooglaš, vidiš da je sistem larti....

Torej obrniti se je potrebno na kalcer ali <!-- m --><a class="postlink" href="http://larti.si">http://larti.si</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi