PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ - projekt

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po temeljitem razmisleku in prebranju forumov smo se odločili, da bi kot vir ogrevanja izbrali toplotno črpalko zemlja-voda. Parcela je velika, tla so ilovnata. Vendar imamo v projektu, za katerega že imamo gradbeno dovoljenje, predvideno ogrevanje na olje. Ali to predstavlja problem? Bi bilo potrebno zrisati nov načrt centralne?

Predvideno je talno ogrevanje v skoraj vseh prostorih, razen spalnice. Poleg tega imamo povsod zrisane še radiatorje. Po prebiranju izkušenj, pa v glavnem pišejo, da imajo talno oz. stensko ogrevanje. Ali je sploh potrebno imeti v vsakem prostoru poleg talnega gretja še radiatorje ali je bolj smiselno imeti radiatorje samo tam, kjer talnega ni in pa v kopalnici?

Ali je smiselno imeti še dodatno peč na drva, za vsak slučaj, če zmanjka elektrike? Gozd imamo namreč doma.

Zidali bomo najprej z betonskimi zidaki, na to pride modularni blok od Wienerbergerja, pokrito s Tondachom. Predvidena je izolacija s Tervolom 10 cm. Okna bodo PVC, troslojna. (upam, da nisem napisala kake neumnosti).
Projekti so večinoma zrisani in preračunani za ogrevanje z ELKO-m; na UE imaš s tem najmanj težav. Za vsako drugo ogrevanje ti izvajalec sam preračuna potreben material in instalacije glede na dejanske izgube objekta.
Če imaš v planu talno+stensko ogrevanje, potem radiatorjev zraven ne rabiš.
Kako pa boste ogreli vodo za ogrevanje prostorov pa je druga stvar.
Malo si poglej teme na temo ogrevanja-je kar dosti napisano o tem...
Za talno ogrevanje in za uporabo TČ imaš v projektu občutno pretanko izolacijo. Daj najmanj 15 cm, še bolje 20 cm, sicer boš moral tla gret na višji temperaturi, kar ni dobro za noge kot tudi ne za TČ.
Jaz mislim, da ni potrebe po velikih komplikacijah, kar se tiče zemeljskih kolektorjev in podobnih novodobnih trendov. Upoštevati je potrebno tudi energijo, ki jo potrebujemo za pogon primarnega medija po kolektorju Jaz se grejem z radijatorji sicer malo predimenzijoniranimi, pa nimam prav nobenih problemov s sicer najsodobnejšo toplotno črpalko Toshiba rav 1102 tip zrak voda . Poraba v preteklem letu je bila 500 euro za san. vodo in centralno ogrevanje. Običajna poraba 2500 l kur. olja s sodobnim nizkotemperaturnim kotlom tip secal 30 Unical.
Kar se tiče temperature talnega gretja pa tudi ni potrebe po nekih visokih temperaturah vode, kar tudi bistveno doprinese pri izkoristku črpalk. Moja se prilagaja zunanji temperaturi in deluje v območju od 38-55 oC. Pri meritvah je bilo ugotovljeno, da pri zunanji temperaturi 3 oC in temperaturi vode 37 oC črpalka porabi 7,8A, pri isti zunanji temperaturi in 50 oC pa porabi 16,4A, poraba pri 55 oC naraste na 20,6A.
Ultrazvočni kalorimeter pa pokaže med 9,1-11,4 kw na izhodu iz izmenjevalnika. Toplotna črpalka preverjeno deluje tudi pri -12 oC, nižje temperature pa zaenkrat v naših krajih nismo doživeli. Povprečni izkoristek za obdobje enega leta glede na vloženo in dobljeno energijo je 3,58. Trenutno spremljamo dve lokaciji s toplotnimi črpalkami. Ene v Ljubljani in ene pri Ilirski bistrici. Obe pa sta proizvod Mitsubishija moči do 18KW z delovanjem do -21 oC. Pri obeh so sistemi povezani na radijatorsko ogrevanje. Podatki so več kot spodbudni.
Glede na to, da imate gozd, lahko razmisliš tudi o ogrevanju na polena (ob uporabi peči, ki uplinja les in dovolj velikega hranilnika tople vode).
soplmed1 Napisal:Za talno ogrevanje in za uporabo TČ imaš v projektu občutno pretanko izolacijo. Daj najmanj 15 cm, še bolje 20 cm, sicer boš moral tla gret na višji temperaturi, kar ni dobro za noge kot tudi ne za TČ.

Ni res, samo nekaj več vklopov kompresorja boš imel, kar je zanemarljico. Lahko pa daš malenkost večji hranilnik.
Imam vgrajeno toplotno črpalko zrak - voda firme Ctc in 5 kolektorjev firme Nau.
Zrak-voda je zakon. Investicija je bistveno manjša, izkoristki približno isti, prihranki isti kot pri voda ali zemlja - voda.
Subvencija za toplotno črpalko cca 2000 eur in za kolektorje cca 130 eur.
Prej sem porabil cca 3200 kurilca, sedaj pa cca 10.000 kwh, kar je enako 1000 l kurilnega olja, letos v tej mili zimi pa samo 5700 kwh.
Investicija se povrne v cca 5 letih. Vložek v to investicijo, kjer prihranim za cca 2000 l kurilca je bil eden od najbolj mojih pametnih dejanj
Lahko kaj več napišeš o svojemu sistemu? Zalogovnik, bojler, način ogrevanja, način dogravanja...

Hvala.

dir711 Napisal:Imam vgrajeno toplotno črpalko zrak - voda firme Ctc in 5 kolektorjev firme Nau.
Zrak-voda je zakon. Investicija je bistveno manjša, izkoristki približno isti, prihranki isti kot pri voda ali zemlja - voda.
Prej sem porabil cca 3200 kurilca, sedaj pa cca 10.000 kwh, kar je enako 1000 l kurilnega olja, letos v tej mili zimi pa samo 5700 kwh.
Investicija se povrne v cca 5 letih. Vložek v to investicijo, kjer prihranim za cca 2000 l kurilca je bil eden od najbolj mojih pametnih dejanj
dir711 Napisal:Imam vgrajeno toplotno črpalko zrak - voda firme Ctc in 5 kolektorjev firme Nau.

Pozdravljen

Kolikšno kvadraturo stanovanja pa ogrevaš, da ste porabili samo 5700kwh el. energije??
Takle mamo!!
180 m2.
Res je letošnja zima zelo blaga zato bi namesto 5700 kwh v običajni zimi pokuril cca 10.000 kwh, kar je enako 1000 l kurilca.
S tem je moj prihranek še zmeraj cca 2000 l kurilca.
Nisem edini, ki se lahko pohvali s takšnim rezultatom. Vprašaj še koga drugega, ki ima toplotno črpalko. Lahko prideš preverit tudi moj sistem.
dir711 Napisal:180 m2.
Res je letošnja zima zelo blaga zato bi namesto 5700 kwh v običajni zimi pokuril cca 10.000 kwh, kar je enako 1000 l kurilca.
S tem je moj prihranek še zmeraj cca 2000 l kurilca.
Nisem edini, ki se lahko pohvali s takšnim rezultatom. Vprašaj še koga drugega, ki ima toplotno črpalko. Lahko prideš preverit tudi moj sistem.

Pozdravljen

Saj ti čisto verjamem. Vseeno se mi zdi veliko?!
Tudi pri nas ogrevamo cca 180m2 veliko stanovanje oz. hišo in prav tako z doma narejeno toplotno črpalko. Do sedaj smo porabili 2250 kwh el. energije. Res pa je, da ne ogrevamo stanovanja na 25°C, ampak 22°C. Hiša je stara slabih 30 let, v enem stanovanju je izključno radijatorsko ogrevanje v drugem pa kombinacija radijatorji in talno
Takle mamo!!
cugimed, napiši kaj več o doma izdelani toplotni črpalki... Je to zahteven projekt?

Hvala

cugimed Napisal:Tudi pri nas se ogrevamo cca 180m2 veliko stanovanje oz. hišo in prav tako z doma narejeno toplotno črpalko. Do sedaj smo porabili 2250 kwh el. energije. Res pa je, da ne ogrevamo stanovanja na 25°C, ampak 22°C. Hiša je stara slabih 30 let, v enem stanovanju je izključno radijatorsko ogrevanje v drugem pa kombinacija radijatorji in talno
Iskanje po temi