Tukaj ne boš dobil nikakršnega odgovora. Vsi zamrznejo že ob misli, da bi se jim grelec vklopil, kaj šele da bi se komplet greli na grelce.
Kopirano iz ene druge teme:
gt001 Napisal:zacetek ogrevanja: zadnji teden oktobra 2014, konec ogrevanja prvi teden aprila 2015. skupna poraba ca 5000kWh (ca.20% VT in 80% MT) oz. ca. 500€. Ogrevano ~170m2 na povprecnih 22stopinj.
Hisa dobra NEH (teoreticno jo ursin izracun uvrsca v razred A2 )+rekuperator.
Po moje je letni COP 2 drugače čisto OK predpostavka. Lahko je tudi večji, vendar je potem investicija večja (močnejša TČ, da se ja nikdar grelci ne vklopijo). Zdaj je edina neznanka samo še, koliko let vzeti za izračun povrnjene investicije. Vsi bi 15let, kar je močno pretirano. 7-10 let bi človek rekel. Zdaj pa računaj. Ne vem pa, če z EloBlockom lahko ogrevaš vodo. Lahko je tudi tu na elektriko ali pa sanitarna TČ, odvisno kaki porabniki ste. Tukaj je nvesticija bolj smiselna po moje. Sanitarne TČ imajo boljši izkoristek (3?) in daljšo življenjsko dobo - tu baje lahko 15 let vzameš...
Torej eloblock + sanitarna TČ = 2k€ investicije? TČ si napisal 6,6k€ v drugi temi, potem gre pa samo navzgor (če vzameš drugo ali močnejšo, bog ne daj oboje). razlika v ogrevanju 300€/leto --> 10x300=3k€. Se pravi v 10 letih ne povrneš ogrevanja, če nabaviš TČ, ki cenovno dokaj pri tleh, pa da ni kitajka, SV pa bo cenejša v primeru sanitarne TČ.
Oziroma drugače povedano, dokler je letni Cop manjši od 2,5 se v 10 letih TČ ne povrne. Tista zgoraj omenjena. To je brez okvar, brez dofilavanja plina, brez kakršnih koli servisov in posegov na katerikoli napravi, kjer pa je verjetnost, da tega ogrevalna naprava ne bo potrebovala, večja na strani eloblocka.
To rečeno, še moje izkušnje glede na tvojo drugo temo. Ogrevam tam nekje 235m2 + 20m2 galerije, hiša ima cca 80m2 kleti, ki se ravno tako ogreva v povprečju na 22 stopinj, kot preostala hiša. Oziroma lansko zimo celo kakih 24, ker nisem priprla cevi. Po PHPP je pasivna hiša, imamo tudi rekuperacijo. Ogrevamo se z 5kw Panasonicom Aquareo. Preglej moje poste. Grda k smrt, sofisticirana kot ena kmečka deklina, ampak zeblo nas ni. Lansko leto nam je skurila cca 400-450€ za ogrevanje + SV + hlajenje + standby (nikdar ni čisto ugasnjena). Je edina stvar za ogrevanje tako vode kot hiše. razmerje med ogrevanjem in SV je cca 50:50. Dimenzionirana je tako, da nam špice pobira grelec, tako da se kamot vklopi pod -5 stopinjami in lansko leto je pokuril 591kwh (60,5€), kar vključuje tudi pomoč pri defrostih, ne samo ogrevanje. tega se ne bi rešila tudi pri 9kw mašini. Mi smo zadovoljni, se pa vzdržimo mnenja, kaj bi za vas bilo najbolje, ker pojma nimam. Izberite monterja, ki mu zaupate (na podlagi referenc ipd), pa naj vam on pomaga pri odločitvi, za katero bo, če boste monterja pametno izbrali, tudi stal in sigurno ne boste imeli težav.