Objave: 230
Teme: 68
Ocena:
0
Namen imam narediti sistem ogrevanja na biomaso (polena). Se pravi, da imam poleg peči na polena še zalogovnik (cca. 1000 l). Zanima me kje se nahaja bojler za sanitarno vodo (cca. 300 l)?
Vidim sledeči problem.
V zimskih mesecih, ko moraš kuriti peč je smotrno imeti 300 l bojler kar v 1000 l zalogovniku. In 1000 l segreva 300 l bojler sanitarne vode, kajne? Ali je bolje imeti bojlerja ločena?
Kako pa v poletnih mesecih, ko recimo ne bi grel sanitarne vode na drva. Če hočem segreti 300 l sanitarne vode na elektriko ali sončne kolektorje, bom pravzaprav segreval kompletni zalogovnik? V tem primeru je verjetno bolje imeti zalogovnik in bojler za sanitarno vodo ločena. Samo, če bom pa poleti zakuril v peč mi bo ta segrela tako zalogovnik kot bojler. In če ju bom imel ločena mi bo šla energija zalogovnika v nič?
Kako imate vi zadevo rešeno oz. kaj mi priporočate. Je investicija v sončne kolektorje sploh smiselna (če se mi v 10-ih letih ne povrne je nesmiselna)? Naj poleti ogrevam sanitarno vodo kar na drva in vzamem tak bojler, ki je v zalogovniku, ki pa ima možnost gretja še z elektriko?
LP
Objave: 257
Teme: 40
Ocena:
0
Če je bojler za sanitarno vodo znotraj zalogovnika, boš v vsakem primeru ogreval vso vodo (bojler+zalogovnik) ne glede na vir energije (drva, sonce, elektrika,...).
Če boš imel dobro izoliran zalogovnik, bi lahko poleti vseeno grel vodo na drva (z ventilom preprečiš topli vodi kroženje čez radiatorje). Tako imaš vso toplo vodo znotraj zalogovnika.
V primeru nizkih izgub, ti bo poleti takšna akumulacija zadostovala za več dni tople sanitarne vode.
LP, e.
Ocena:
0
In kako imate ostali zadevo rešeno? Bojler v zalogovniku ali ločeno? Kako ogrevate sanitarno vodo čez poletje?
LP
Objave: 45
Teme: 9
Ocena:
0
Ločen bojler s TČ zrak/voda.
Objave: 87
Teme: 4
Ocena:
0
Moje mnenje-locen bojler.
Zakaj-vec moznosti regulacije temperature vode,nadgradnja na solarno dogrevanje,...
Ce pa slucajno ze imas zalogovnik z vgrajenim boljerjem in vecimi odcepi po visini ogrevaj samo zgornjo polovico :wink:
Letos se bom se v praksi posvetil podobnemu projektu 8)
Najprej bom ogreval samo zgornjo polovico zalogovnika,ko se bo povratna voda dvignila na primerno temperaturo,bo elektromotorni ventil odprl spodnji odvod in se bo ogreval naprej 8)
Objave: 18
Teme: 0
Ocena:
0
pri nas že imamo tako peč z zalogovnikom vode 1500 litrov in bojlerjem 300 litrov ki stojita narazen vse skupaj deluje tako da ko peč zakuriš najprej segreva hišo odvečna toplota gre v hranilnik bojler se pa segreva z toploto iz hranilnika ta je pa razdeljen na dva dela ali celo tri.tako da se segreva po delih . pri nas ponavadi ko peč ugasne ima bojler 60 c hranilnik zgoraj 80 c spodaj 60 c tako da ta toplota zadošča za gretje hiše in vode ko ta pade pod določeno temparaturo se pravi da v takšnem vremenu kurim na vsake 2 dni . poleti ko ni potrebno gretje pa verjetno na 4 . dejstvo je da je hranilnik zato da shranjuje odvečno toploto ki jo dovaja v sistem ko je to potrebno .seveda je za to potrebna peč ki ima zraven vgrajen poseben računalnik ki vse to regulira pa še nekaj gretje hiše lahko nastaviš po uri recimo greje zjutraj do 7 potem greš v službo takrat ugasne do 3 ko prideš nazaj zopet greje s tem ogromno prihraniš ker ti ne greje ko te ni doma in to za vsak dan posebej.
za kolektorje se pa še odločamo če bodo ali ne tako da ne vem .
upam da ti bo kaj v pomoč
Ocena:
0
Hvala za odgovore, so mi bili v pomoč!
Sem razmislil in bosta zalogovnik in bojler ločena. Kako bom ogreval sanitarno vodo v poletnih dneh še nevem. Ali bodo to drva, TČ ali sončna? Verjetno bom o tem razmišljal šele naslednje leto.
Wotan sklepam, da imaš nov sistem od letošnje zime naprej. Mi zaupaš za katero peč si se odločil ter koliko kW ima? Pojma nimam za katero peč bi se odločil, trenutno se nagibam k Orlanu (zaradi cene).
LP
Objave: 18
Teme: 0
Ocena:
0
peč je od avstrijskega herz-a z močjo od 8 kw do 18 kw več o njej najdeš tukaj [/url]www.herz-feuerung.com/ na tej strani pa so zastopniki za peči različnih proizvajalcev [url]www.ape.si/Dobavitelji_kotlov.htm.
za moč kotla ti bodo gotovo zastopniki izračunali samo povprašat jih moraš drugače pa preglej čim več različnih ponudb .pa najceneje ni vedno najboljše . pa še subvencija je vsako leto na ministrstvu za okolje in prostor okol 300 000 sit . pa poskusi se zmenit za popust če uzameš vse peč pa hranilnik pa bojler recimo 5 % pa se pozna to smo mi nardil pa so eni rekl da ne gre pa smo šli drgam pa kr pršparaš neki dnarja . za to peč smo se pa odločil tudi zato ker ima dimnik na sredi vse druge pa na vrhu in ker smo mel prej na ole bi mogli novo lukno nardit
ajde LP[/url]