Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Imam nekaj vprašanj glede dimnikov. Lahko na isti dimnik na katerega je že priklopljena kaminska peč privežem še drugo? Prva je v pritličju (v dnevni sobi), druga bo v prvem nadstropju. al moram drugo priklopit na drugo tuljavo (moram preverit če obstaja, dimnik je širok cca. 1m). Nek majster pravi da peč ne bo vlekla ker je dimnik prekratek. nad prvim nadstropjem je še podstreha, to pomeni da je dimnika do vrha še vsaj ene 7-8m. Slišal sem za neke ventilatorje ki naj bi jih vklopil preden zakurim peč. btw. spodnja peč vleče kar dobro.
podobno vprašanje imam še za dimnik v kopalnici. v ta dimnik gre že zračnik iz spodnje kopalnice, lahko dam kar na isto luknjo še zračnik v zgornji kopalnici? Je dost samo zračnik al je treba dat še ventilator?
+ iščem nekoga ki bi mi odrezal luknjo v dimnik in postavil peč + odrezal luknjo v plato za otočno napo v kuhinji. najbrž delajo to tisti ki delajo dimnike? poznate koga na gorenjskem?
hvala.
Objave: 271
Teme: 18
Ocena:
0
Ker ni odgovorov bom morda jaz malo pomagal.
Na en dimnik gre po pravilih samo ena peč.
Tudi pri zračnikih se priporoča samo -en nivo en zračnik. Sicer je verjetno, da gre slab zrak iz spodnje v zgornjo sobo.
Če to ni mogoče menim pa, da bi ventilator lahko pomagal, čeprav bi verjetno zgornji zračnik bolj vlekel.
Dimnik je dovolj dolg. Vsaj 4.5 metra dolžine pa je.
Ni pa vse v dolžini(pravijo tisti s kratkim) Mora biti tudi pravi fi (20 cm) in dobra izdelava s čim manj rotiranja zraka. Tako meni vleče kamin s 4 metre dimnika, ne vleče pa mi kamin v kleti ker smo dimnik naredili iz zračnika in je dolg cca 12 m.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
glčede dimnika....skoraj 100 % sem da ima dimnik 2 tuljavi - torej peč priiklopiš na drugo tuljavo.
Glede vleka pa je edina opcija da vidiš kako se bnese - zelo pogosto imajo ljudje peči v nadstropjih pa jim zaradi tega nič slabše ne vlečejo.
glede zražnikov...pri nas imamo vezani 2 kopalnici na istop tuljavo - seveda je možno, je pa res da kdaj zavohaš vonjave od posadj (kuhinjska napa - torej potrebuješ zračnik z možnostjo zapiranja pretoka - loputo).
Objave: 52
Teme: 2
Ocena:
0
Lahko gresta dve peči na en dimnik samo sedaj se ne spomnim koliko mora biti minimalna razdalja med luknjama, vendar če je ena peč v pritličju druga pa na eni etaži višje ne bi smelo biti problema.
Pri nas doma imamo v kleti peč za centralno v pritličju ima mati zidan štedilnik vse na eno cev , dimnik pa gleda čez sleme cca pol metra in na vrhu ima samo plato in streho iz pleha. Vleče ko hudič, je pa tudi res da tudi okno v kurilnici ne dihta najbolje in ima potem tudi od kje vleči. Čistimo ga pa na cca 2-3 leta pa še to se dobi iz dimnika komaj za eno vedro popolnoma suhih saj.
Po moje ga ne bi bilo treba čistiti 5 let vendar preventiva je le potrebna.
Se pa spominjam pred leti nekega dimnikarja, ki je govoril kako mora biti dimnik narejen da bo 100% vlekel. Nekaj je govoril koliko mora gledati ven iz strehe in o kapi.
Se pa kakšni dimnikarji z dolgoletnim stažem verjetno zelo dobro spoznajo na dimnike saj vidijo koliko saj in kondeza imajo ko jih čistijo.
Objave: 7106
Teme: 41
Ocena:
34
jello,
za bolj konkretno poišći stran"SCHIEDEL"" in poglej njihove strani. Tam so tudi komntarji ki jih potrebuješ!!
Lep pozdrav