PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nizkotemperaturne TČ na radiatorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kakšne so kaj vaše izkušnje z "solidno" izolirano hišo ( zid opeka 30 cm + 10 cm navaden stiropor, Streha 30 cm tervol ) ter z nizkotemperaturkami ki ogrevajo vodo do 60 stopinj. Hiša je 2 x 100 m2.

Sam sem imel namen nabaviti Daikin HT, kjer bi bil na varni strani, vendar mi nekateri dobavitelji priporočajo LTje ker pokurijo manj elektrike ( npr: MITSUBISHI ZUBADAN ) in bi naj brez problema ogrevlaa hišo z radiatorji. V nabavni ceni ni neke razlike, poznalo se bo pa pri subvenciji, če je letos ne bo na Daikin HT.

Malo sem v dilemi pa vas prosim za nasvete iz prve roke - tisti ki imate LT na radiatorjih. Kako se obnese, ali ogreje hišo tudi ko je malo bolj mrzlo ( -5 ali -10 C ) in ali takrat kaj več pokuri?

Kakšne so kaj vaše izkušnje z Termoshopom?

V naprej hvala za odgovore.
Milek, o teh stvareh je bilo že toliko napisanega, da ne bi rabil nič spraševat.
Vsekakor za to izolacijo, ki jo imaš ne potrebuješ ne HT ne Zubadana, ki je 60 C. Dovolj je kakšna LT varianta.
Je pa temp. v radiatorjih zelo odvisna od same površine le teh.
Meni Zubadan ni všeč, je precej draga zadeva, pa tudi rezervni deli niso ravno poceni.
Pri tvoji izolaciji bi se odločil za 14 kw Toshibo estio, če pa si že v dvomih glede temp. vtoka, potem pa raje 14 kw Fujitstu HP.
O vseh naštetih črpalkah, vključno z Daikin HT imaš na forumu ogromno podatkov in referenc iz prve roke.
Seveda se da greti tudi z LT črpalkami.Ključno vprašanje pri tebi je velikost radiatorjev po prostorih.Če so majhni vzemi raje HT.Malo preglej in preračunaj. LT črpalka na radiatorjih mora obvezno imeti grelec za pomoč.
Čas za spraševanje ni ravno najbolj primeren. Sredi zime bi moral zadevo testirat na 35-40 C pri 24 urnem ogrevanju. Zdaj pa se lahko zgolj iskustveno ugotavlja, kaj je primerno.
Kakšna bi pa naj bila velikost radiatorjev oz. kdaj so premajhni za LT varianto?

Primer:
-soba1 velika 20m2 sta npr 2 radiatorja 1000x600
-soba2 velika 13-14m2 1 radiator 1000X600
-soba3 velika 11m2 1 radiator 900x600

Se to smatra kot premajno, kljub solidni izolaciji, ter kakšne bi naj bile dimenzije radiatorjev v pribl tako velikih prostorih?
Mej v vidu podatek do 60°C.
Če bi nizkotemperaturne TČ pri -7 do -15°C lahko pošiljale v radiatorje 60/50°C vročo vodo s hkrati zadostnim pretokom(potrebno močjo ogrevanja -npr 7 do 10kW), HT TČ sploh nihče ne bi delal.
Dejstvo je, da 60°C zelo težko pripravijo celo pri +7 do +15.

Če je torej pri tebi pri npr stalni zunanji -7°C v radiatorjih zadosti vroča ogrevalna voda okoli 40/35 -potem je zate ena Estia 11kW ali kaj podobnega povsem OK. Kolikor sama v mrazu ne bo zmogla, ji bodo pač pomagali el.grelci.
V vsakem primeru pa je DHT 11kW zate boljša rešitev, letno bo manj porabila in se bo tudi manj matrala,
še posebej če pogosto rabiš T ogr.vode >45°C.
Ogrele pa te bosta gotovo obe, kakor tudi druge ustrezne TČ -brez bojazni, itak imajo vse razen DHT obvezno vgrajene el.grelce.

Lahko pa navedeš še svojo makro in mikro lokacijo, osončenje, oceno zunanje vlažnosti novembra in decembra ter predvsem tudi tip radiatorjev, število členov in njihovo velikost ter svojo subjektivno oceno ali bi bilo zadosti, če bi v radiatorje šlo pozimi do max 45°C vroča voda -ob stalnem ogrevanju seveda.
Kar ti Migaj svetuje je kar realno.Tistih DO 60°C je v praksi tako.Do 45°C samo TČ višje z pomočjo grelca,kar se odraža pri porabi.Pomembno pri izbiri je tudi priprava sanitarne vode in njena poraba.Pri LT črpalki,ki pripravlja tudi sanitarno vodo je zelo pomembna njena temperatura.Segrevanje vode v bojlerju nad 45°C ni ekonomična,ker vodo ponovno segreva grelec.
pridružujem se nasvetu Migaja ,ki ga citiram
"....tip radiatorjev, število členov in njihovo velikost ter svojo subjektivno oceno ali bi bilo zadosti, če bi v radiatorje šlo pozimi do max 45°C vroča voda -ob stalnem ogrevanju seveda."
Sam sem bolj ziheraš, pa če tudi bo začetni vložek nekoliko višji.

Bolj za primerjavo me zanima ali bi bila poraba enaka, višja, manjša če primerjamo Mitsubishi in Daikin ob predpostavki, da da bi imel dovolj vodo zagreto na 45 st. C. Se pravi katera menite da bi porabila več in približno koliko več v % če imata obe enake pogoje in parametre.

Ja in TČ bo pripravljala tudi sanitarno vodo skozi celo leto za zaenkrat 3 osebe.
takoj ti povem, da ne glede za katero se boš odločil naj ti bo zadnja briga tisti "cop" in poraba: letno ne bo razlike za gajbo piva, pa naj bo HT LT HP, važno ti je da najdeš dobrega monterja oz. si pogledaš sistem pri nekom v živo....
Mitsubishija bi se tudi jaz ognil, v tvojem primeru FWHP 11 prava izbira
V tej kategoriji imaš še vsaj dve napravi Panasonic T cap in Fujitsu high power.
Panasonic ti ponuja 5 let garancije na kompresor. Poraba bo pri vseh blizu, Na papirju in realnosti, če bo zadostovala povratna temp, do 55C Panasonic.
miran11 Napisal:Primer:
-soba1 velika 20m2 sta npr 2 radiatorja 1000x600
-soba2 velika 13-14m2 1 radiator 1000X600
-soba3 velika 11m2 1 radiator 900x600
so to "tip 22" :?:
za sobo 1 bo o.k. (sam imam dnevna soba-kuhinja skupaj, kjer pa se večinoma ne kuha za površino cca 45m2 tri "jugoterme" in sicer 1800x600 ter 2x 1400x600- to štejem za "predimenzionirano"
sobe cca 14m2 imam pa 1400x600 (spalnica se ne ogreva) pa ogromen hodnik imam, ter en kletni prostor (poletna kuhinja) cca 18m2 notri je 1600x600
Mansarda je pa tudi kuhinja in dnevna skupaj prav tako 45m2 vendar strop pada dva radiatorja 1800x600 iin 1400x600 - zmoreta
Izolacija o.k. okna tudi pri -14,7 koliko je bilo največ letos je bil vtok vode 40°C

Poraba april/april 5400 kwh komplet bajta oz 676€ (prištet moram še 100 lit. kurilca (januar februar, samo za SV oz. nekako moram še teh 1100 litrov pokurit, ki so v cisterni od l. 2012 - stari sistem sem pustil, pač...kurilnica ogromna, "kruha ne išče" naj ostane sem si rekel :mrgreen: )
Citat:so to "tip 22" :?: "

To so še stari železni "rebrasti", za katere je, glede na starost, vprašanje kako dolgo bodo še zdržali. Do zdaj je spustil samo 1, ostali pa šibajo že proti 40. letom Smile

Je pa ravno v npr. v sobi kjer sta 2 radiatorja 1000x600 - dnevna, je , ko je v sobi enkrat 21oC, 1 radiator zaprt, ker je drugače prevroče (nad 22,5 mi je že skoraj prevroče). S tem da hiša še nima izolacije na fasadi, in da se kuri na drva, in to na 50,60,70,80 oC, pač odvisno če kdaj kako poleno preveč pade v kurišče. :mrgreen:
miran11:
Za ogrevanje z toplotno ne vem če bi dali kaj od sebe tile rebrasti. Za drva pri dovodni vodi 60+so pa še zmeraj vredu .
Dobri panelni morajo delovat,če je hiša dobro izolirana je za dvižni vod dovolj med 35-40CºC
jani 65 se strinjam z tabo.Tip 22 jugoterm,korado in boljši primerne velikosti zadostujejo potrebam tudi pri ogrevanju z TČ.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi