Objave: 69
Teme: 13
Ocena:
0
Kaminski vložek nameravamo pozidati ob zunanjo steno, debeline 30 cm. Z vidika cm posega v sam prostor bi nam zelo ustrezalo, če bi lahko zunanjo steno poštemali za cca. 10 cm in tako potisnili kaminski vložek nekoliko v samo steno.
Zanima me, če kdo ve, če obstaja kakšna toplotno izolativna folija (ali kaj drugega), ki bi jo namestili med kaminski vložek in zunanjo steno, da ne bi preveč ogrevali same zunanje stene, ampak, bi čim več toplote ostalo v samem prostoru.
Na spletu nisem našla nič pametnega, res pa je, da ne vem točno kaj iščem.
Hvala za pomoč.
lp, Nina
Objave: 307
Teme: 11
Ocena:
0
Sej ne da imam kaj pojma ampak poseg v 10 cm v zunanjo steno, nevem zakaj je to potrebno.
Sama izolacija med steno in vložek, kaj pa vem, verjetno da stena ni tako vroča in da ne popoka omet, se zato da to izolacijo. Zaradi tega ne bo nekaj hudega več toplote ostalo notri.
ne spletniku te strani je kar dosti o kaminih.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Vmes dajte 5 cm kamene volne. Problem rešen.
Objave: 496
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni
Na zunanjo steno kameno ali stekleno volno,kaminski vložek pa mora imeti zadaj nekaj zračnega kanala,da oddaja toploto v prostor in da se stena,volna in zadnja stran kamina ohlaja.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Kaminski vložek nameravamo pozidati ob zunanjo steno, debeline 30 cm. Z vidika cm posega v sam prostor bi nam zelo ustrezalo, če bi lahko zunanjo steno poštemali za cca. 10 cm in tako potisnili kaminski vložek nekoliko v samo steno.
Koliko imaš zunanje (fasadne) izolacije?
Pri slabi fasadni izolaciji se potrudi in naredi dobro izolacijo med kaminom in zunanjo steno. Vsako segrevanje zunanje stene je čista izguba - toplota gre direktno navzven. Namesto izolacije pusti zračno režo, ki je deljena z eno ali dvema tankima ploščama.
Pri dobri fasadni izolaciji ni nujno, da vstaviš toplotno izolacijo. Od kamina se bo segrel zid, vendar bo zaradi dobre fasadne izolacije le nekaj toplote šlo navzven, večina se je bo razširilo po zidu in prehajalo v notranji zrak.
Zračna reža med kaminom in zidom je dobrodošla.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1629
Teme: 4
Ocena:
0
Kakšen vložek? Litoželezni ali pločevinast ventilacijski? Toplovodni? Pločevinast se ne segreva kaj veliko in ne bo problema. Pri litoželeznem pa zna biti, da bo močno seval toploto, ja. Toplovodni tudi ni problem, ker voda odvzame precej energije.
Moj predlog: Ni potrebe po rušenju zida (čemu le?), med kaminski vložek in steno dajte kameno volno in jo oblecite z mrežico in toplotno obstojnim lepilom 2 sloja, da se kamena volna ne bo z vročim zrakom vpihovala v prostore + da je gladka površina. Tako bo zunanji zid ostal hladen oz. ne bo vpijal toplote.
Druga opcija je kamena volna in pleh kot toplotna zaščita (kot je to narejeno pri avtomobilskih izpuhih), ampak potem je potrebno nekako pleh in volno z vijaki pritrditi na zid. Nekoč so bile tudi za kupit plošče iz kamene volne, ki so bile na eni strani polepljene z alu folijo, ne vem pa ali je to še danes aktualno v prodaji.
Izogibati se je potrebno vse plastike, gume, temperaturno neobstojnih lepil, silikonov, snovi in ostalih zadev, ki bi se lahko deformirale ali stopile in bog ne daj vžgale!
Objave: 69
Teme: 13
Ocena:
0
Hvala vsem za odgovore.
Žerjavar, gre za novogradnjo, ki bo predvidoma prvo zimo še brez fasade, prihodnje leto pa sledi 16 cm izolacije. To menim, da se šteje za spodobno izolacijo, tako, da predvidevam, da niti ne bi bilo potrebno dajati steklene ali kamene volne??
Problem v tej je zaradi izgube cm, ker če poštemamo na predelu kamina 10 cm (malo večjem delu kot bo kamin) in damo 5 ali več cm volne nismo pridobili nič cm.
V mislih sem imela nekaj takšnega kot prav folijo- torej debeline max 1 cm- z lastnostjo da odbija toploto in le-ta potem gre v manjši meri v samo steno oz. vem iz hiše.
Gre pa za kaminski vložek Spartherm Varia 1v-4s.
Objave: 71
Teme: 6
Ocena:
0
Hoj, jaz imam narejeno brez izolacije (razen zunanjih 15 cm stiropora ravno zato, da čimmanj štrli v prostor) pa se obnese. Prvo leto bo pač slabši izkoristek, kaj češ. Potem ti bo pa itak zadnja stena akumulirala, kot je rekel Žerjavar. Stene za vložkom ne ometavaj (pridobiš par cm + ni razpokanja). Če bo obloga tanek šamot potem bo zadnja stena predstavljala itak manj kot tretjino površine in ne bo neke hude izgube. Glede na 16 cm izolacije ti izkoristek kamina itak ne bo neka posebna prioriteta. Lahko pa še malo pobrskaš, če najdeš kak vložek z manjšo globino..čeprav tale tvoj izgleda kar "plitev". In če vztrajaš pri foliji - zeloo pazi kakšno daš, da se ti ne bo talila/smodila in smrdela celo življenje (en prispevek na to temo je na PSS)
Objave: 878
Teme: 139
Ocena:
0
Moje mnenje.Ce je ze res potreba po stemanju stene je vseeno po moje potreba po izolaciji med vlozkom in steno.No enako velja ce nebo postemano.dati kameno volno ali pa razne plosce npr. 3 cm grenaisol plosco.
Objave: 975
Teme: 6
Ocena:
1
bom kr v tej temi vprašu za nasvet. na vikendu bom kamin prestavil iz kopalnice v predsobo. rab bi samo med steno in kamin ter ob strani malo zapru kamin rečmo temu kot eno ohišje, zadnja stena poden in pa stranice nekje do tretjine kamina zato ker so na obeh straneh vrata.
Neki sem gledal da bi uporabu agepan ploščo k bi jo lohka vijačil in sestavil skupaj pa mogoče obdelu z lepilom.
so pa na steni in na tleh ploščice in ker je to starejše izdelave se bojim da bodo zaradi toplote hitr odpadle ploščice zato bi rad dal malo izolacije.
hvala za vsak nasvet.
Objave: 71
Teme: 1
Ocena:
0
Ce se nalepi na steno te izolacijske plosce kolik cm je potem potrebno pustiti med kaminskim vlozkom in plosco?