PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo

Imam eno vprašanje. Pol leta imam nizkotemperaturno TČ ter 1 leto sanitarno TČ 300L od Kronoterma, ki mi sedaj služi kot zalogovnik.

Prodal jo bom prijatelju, ker bi jo rad pa me zanima kak zalogovnik kupiti za 4 ljudi v hiši, kjer je poraba vode čisto povprečna?

Hvala!
300l (odvisno od navad)

Ni mi pa jasno zakaj sploh greš v to menjavo?!
Namenska STČ je namreč bolj ekonomična kot TČ (izven ogrevalne sezone)
Z koncem kurilne sezone ogrevalno TČ ugasneš, da lepo počiva do naslednje kurilne sezone. Montaža in nabava novega bojlerja te bosta na koncu dražje prišla kot STČ.
Ostale razloge, zakaj poseb STČ si preberi na forumu.
Hm ja meni je rekel monter, da je brezveze imeti to, ker Mitsubishi Zubadan isto skuri elektrike kot namenska.
No ja, ne bom komentiral komentarja tvojega monterja.
Namenska TČ za ogrevanje sanitarne vode le to greje direktno plin - voda. Ogrevalna najprej plinsko instalacijo do notranje enote, plin potem primarno vodo, in ta sekundarno- sanitarno vodo, če k temu dodaš še porabo OČ, inverterske elektronike še posebej pa standbay porabo zubadana imaš pri nizki porabi sanitarne vode preko neogrevalne sezone račun enak kot bi grel z električnim grelcem v bojlerju Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hm, da mi slikovito prikažeš odgovor na to prej sem porabil cca 10 € elektrike več na mesec z namensko TČ, koliko bi jo pa sedaj? 20?
Kaj ni vseeno koliko več bi porabil?
Ti to STČ že imaš in četudi jo prodaš, ne boš iztržil toliko, kot si jo plačal.
Pa četudi bi dobil kolikor si jo plačal, boš spet plačal montažo in potrebne napeljave za nov zalogovnik.

Vprašal si za mnenje in dobil si odgovore.
Ti pa lahko narediš kot misliš da je prav, saj te nihče od nas ne sili, da obdržiš STČ

PS: Tudi jaz sem imel pred nabavo TČ, že montirano STČ. Lahko bi kupil bojler s spralo in ogreval s TČ. Ampak le zakaj, če je to že montirano in deluje? Poleti pa namesto da "nategujem" TČ, ki pri visokih zunanjih temperaturah celo zaradi zaščite začne greti z grelci, lepo (ne)poslušam brnenje STČ, ki brez napora segreje vodo, kot stranski produkt pa še ohlajuje eno manjšo shrambo.
Vse so napisali ,ni več kaj.Naj dela do konca svojih dni.
sassapo Napisal:, če k temu dodaš še porabo OČ, inverterske elektronike še posebej pa standbay porabo zubadana imaš pri nizki porabi sanitarne vode preko neogrevalne sezone račun enak kot bi grel z električnim grelcem v bojlerju Idea
5 litrski podpultni ja, ne pa 200/300 litr. - če hočeš ogret to količino in imet udobje kot z gretjem TČ te bo elektrika mesečmo prišla najmanj 30-40€ (ELKO 50-55€) namenska TČ 7-10€ "neprava" 10-15€
Hm malo sem zbegan. Sem mislil, da mi bo TČ za ogrevanje ogrevala pač samo sanitarno poleti?! A bo ogrevalo kar vse? Wtf? Smile
Od kje si kaj takega razumel?!
Seveda ne boš ogreval stanovanja poleti....
sassapo Napisal:No ja, ne bom komentiral komentarja tvojega monterja.
Namenska TČ za ogrevanje sanitarne vode le to greje direktno plin - voda. Ogrevalna najprej plinsko instalacijo do notranje enote, plin potem primarno vodo, in ta sekundarno- sanitarno vodo, če k temu dodaš še porabo OČ, inverterske elektronike še posebej pa standbay porabo zubadana imaš pri nizki porabi sanitarne vode preko neogrevalne sezone račun enak kot bi grel z električnim grelcem v bojlerju Idea
Sassapo zanima me ali je možno brez kakšnega prevelikega posega poleg ogrevanja sanitarne vode ogrevati tudi stanovanje s sanitarno toplotno črpalko. Saj s 3kw grelne moči bi se lahko v predhodnem obdobju tudi ogrevalo stanovanje. V mislih imam samo preklopni ventil na centralno, vendar me zanima kako bi reguliral temperaturo vode. S prigradno sanitarno toplotno črpalko mislim, da bi vodni del opravil najlažje brez posega v samo toplotno črpalko. Regulacija temperature ogrevanja vode me zanima, če se lahko na kateri sanitarni toplotni črpalki nastavi, da ogreva določeno obdobje na določeno temperaturo. Se pravi ogrevanje na urnike? Primer zjutraj od 9-10ih ogrevanje sanitarne vode na 50C nato od 10ih do 14ih ogrevanje na 40C... Sobno temperaturo bi pa enostavno uravnaval s sobnim termostatom, se pravi izklop obtočne črpalke ob zadostni notranji temperaturi.
Če smo natančni zubadan porabi na mesec 56 kWh v standbay, ni malo ni pa tako hudo. Tisti kateri pa imajo porabo enako z bojlerjem 100 kWh se pa nobena TČ ne splača....
No, to je uporaben podatek.....
Meni STČ (termotehnika) porabi mesečno med 51 in 70 kWh Torej povprečje nekje okrog 60 kWh, kar je le nekaj več kot standby zubadana.
Iz tega lahko sklepamo, da za ogrevanje sanitarne vode ima TČ skoraj 2x porabo napram STČ.
Še vedno se ne splača kupiti namensko STČ. ampak če jo že imaš, je iracionalno ne uporabiti.
Kaj pa npr, če naredim 800 € profita pri prodaji? Smile
1 2 3
Iskanje po temi