Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Prebrskal sem forum, presurfal internet, .... Vendar preprostega odgovora na vprašanje ( Zakaj zalogovnik ? ) ne dobim. Povsod se navaja cel kup tehničnih podatkov, razno razne mere, znani in neznani proizvajalci TČ.
Kako naj se laik prepriča. če mu projektant ali dobavitelj ogrevalnega sistema zahteva oz ne zahteva vgradnjo zalogovnika ?
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Znanec ima 300l pa pravi da bi bilo bolje 500l. Nekateri nimajo nič, drugi pa še montirajo kaj za vsak slučaj. Če ne boš hitro naletel na realnega monterja boš spoznal vse opcije.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Pa saj je enostavno: ce imas viske (ogrevas z vplinjakom, on/off TC...) jih shranjujes v zalogovnik. Ce pa ogrevas regulirano, potem ga ne rabis.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Čemu služi zalogovnik oziroma čemu ga ni potrebno imeti je odvisno od kotla (ogrevalne naprave).
Pri kotlih na drva je prednost zalogovnika:
- Drva naložena v peč lahko zgorijo brez dušenja dovoda zraka in je izkoristek kotla boljši.
- Ni potrebno neprestano nalaganje po eno poleno, ampak pokuriš šajtrgo drv, toploto shraniš v zalogovnik pa se do naslednjega kurjenja normalno ogrevaš iz zalogovnika. V ta namen rabiš dovolj velik zalogovnik (1000 do 3000 l).
Pri kotlih na pelete ti zalogovnik zmanjša število vklopov. Pravijo, da število vžigov določa življensko dobo gorilnika.
...
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 235
Teme: 1
Ocena:
0
Jaz ga imam na toplotni zaradi dveh krogov in moznosti hlajenja
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Imaš ga zato, ker ga sistem TČ zahteva. Drugače pa je vse odvisno od prilagodljivosti TČ. Tiste z večjim obsegom delovanja ga ne potrebujejo, tiste z manjšim obsegom delovanja npr Mitsubishi Zubadan, Fujitsu Waterstage potrebujejo, če že in potrebujete tč tudi za hlajenje, manjšega, on off sistemi pa večjega zaradi nesposobnosti prilagajanja moči potrebam in pogojem.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 3458
Ocena:
9
Zalogovnik se doda in izbere glede na objekt, ogrevalno napravo, način ogrevanja, potrebe in želje uporabnika.
Zato ni enostavnega odgovora ni. Dokler teh podatkov ni možno podat odgovora.
Objave: 86
Ocena:
0
Meni so za Thermio rekli tako za zv in vv, da ga ne potrebujem. Pri Kronotermu pa v obeh primerih priporocajo zalogovnik. Gre za radijatorsko ogrevanje cca 170m2. Tako da mi ni jasno na podlagi cesa za isti objekt eni svetujejo zalogovnik in drugi ne s tem da gre pri obeh prpizvajalcih za on-off in enako moc 13kw.
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
Direktna goriva, plin (takšen in drugačen), olje, avtomatizirana peč sekancev ali avtomatiziran sistem peletov, ne rabijo zalogovnika, ker je topla voda akumulirana v ceveh (radiatorjev ali talnega gretja). Ko se voda shladi, se prižge gorilnik, ki spet pregreje vso to vodo v teh ceveh. Poleg tistega radiatorja, ki potrebuje toploto.
Bolj potratna je hiša, bolj je priporočljiv zalogovnik, saj vžiganje in ugašanje gorilca le-temu zmanjšuje njegovo življenjsko dobo.
Primer žarnica oz. svetilka oz. še bolj pravilneje svetilka. Življenjska doba 50.000 ur oz. 1.000 vklopov.
Drva ali ročno doziranje sekancev, pelet. Zelo priporočljiv zalogovnik. Zakuriš 1x in kot je Žerjavar napisal, ti tisto kurjenje lahko zdrži do drugega kurjenja. Ti ni potrebno vsako uro ali dve hodt polena metat v peč. Seveda je zaradi boljšega izkoristka delovanja same peči posledično boljši izkoristek samega goriva, manj svinarije po dimovodnih ceveh, manj katrana, ...
Toplotne črpalke so isti princip, kot drva. Segrejejo neko količino vode, v zalogovniku in se ji ni potrebno vžigati in ugašati na vsake npr. 15 minut.
Je pa tudi res, da so lahko po principu direktnih goriv, kjer ne potrebuješ zalogovnika. Nizkoenergijska hiša in predimenzionirana toplotna črpalka.
Spet je pa odvisno, ali je temperatura povratne vode 5 ali 10°C razlike od izstopne vode, ki gre v sistem, ... pa spet, visokotemperaturni režim ogrevanja ali nizkotemperaturni sistem, ... in naprej, same razvade/navade stanovalcev dotične hiše, ogrevanje tudi sanitarne vode ali ne, ...
Tako da, ni univerzalnega odgovora. Priporočljiv je, nujen ni. Če me pa spomin ne vara, je pa očitno prodaja premajhna in bojo zalogovnike zakonsko predpisovali in bodo obvezni.
LP, stekelnicka
LP, steklenička
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Tole je sploh bučka napisana...al pa jačevec.
Se ne strinjam!
Očitno si hitel pisati odgovor, predno si prebral drugo polovico stavka:
Citat:Bolj potratna je hiša, bolj je priporočljiv zalogovnik, saj vžiganje in ugašanje gorilca le-temu zmanjšuje njegovo življenjsko dobo.
Pri bolj potratni hiši se prej porabi notranja (zidovi, estrihi, ...) akumulacija toplote in je čas pavze gorilnika krajši = krajši cikel = več vklopov = krajše življenje.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 86
Ocena:
0
Potem takem se mi zdi, da je za mojo hiso in nacn ogrevanja potreben zalogovnik. Cudno mi je, da ti na sejmu recejo da potrebujes zalogovnik cez pol ure ti druga oseba istega proizvajalca rece, da ni potrebe po zalogovniku in potem ti na ogledu hise odzunaj in kurilnice brez podrobnosti kaksne velikosti so radijatorji in podobno spet prva oseba rece da sploh ne dajejo zalogovnikov zravn tc...na sejmu pa gvorijo obratno. In potem bodi pameten, ce se ne spoznas na zadevo.
Objave: 5764
Ocena:
32
Verjetno je človek mislil izključno zalogovnik pri toplotnih črpalkah, ker o uporabi zalogovnikov nasplošno je vse več ali manj znano.
Glede uporabe zalogovnikov pri TČ pa je bilo tudi že kar nekaj debate, nazadnje je koristnost pri inverterjih iz lastnih izkušenj opisal, mislim da Labelsm.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Krištofer Napisal:Meni so za Thermio rekli tako za zv in vv, da ga ne potrebujem. Pri Kronotermu pa v obeh primerih priporocajo zalogovnik. Gre za radijatorsko ogrevanje cca 170m2. Tako da mi ni jasno na podlagi cesa za isti objekt eni svetujejo zalogovnik in drugi ne s tem da gre pri obeh prpizvajalcih za on-off in enako moc 13kw.
Ker je krmilje pri Thermii vrhunsko! Večina oz. vsi inverterji v klima preobleki v resnici bolj potrebujejo zalogovnik kot omenjena naprava čeprav je on - off :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Če sem pravilno razumel komentarje, bo potrebno poiskati TČ, ki ne potrebuje za svoje delovanje zalogovnika. Katerega proizvajalca pa predlagate ( na podlagi svojih izkušen, če se da )?