PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje apartmajev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na morju imam 6 apartmajev(24oseb). Prosim če lahko gdo pove kako velik bojler se rabi in pa energent. Ali z kolektorji Bioplanet 48 cevni, (je sončna lega), ali tč. V zimskem času bi ta energija preko talnega temperirala prostore. Ali je potrebno vgraditi tudi hranilnik toplote in kakšno velikost? Hvala
Če je to namenjeno zgolj poletnemu bivanju, potem zagotovo sončni kolektorji.
Glede na to da lahko po kopanju pričakuješ naval za tuširanje, bo moral bojler biti kar velik. Mislim da več kot 1000l.
Na temperiranje s soncem pozimi pozabi.
Če misliš dati talno, daj še TČ. Ta ti tudi poleti, lahko nadoknadi morebitni primanjklaj sanitarne tople vode, apartmajem pa podaljšaš "uporabno vrednost" tudi izven sezone
Ker boš poleg ogrevanja potreboval tudi hlajenje, bi jaz vgradil klime. Zlata vredna je tudi fleksibilnost, ogrevaš - hladiš le zasedene apartmaje.
Potem bi temeljito preračunal, ali bo cenejše ogrevanje tople vode s kolektorji ali s STČ. Pri kolektorjih je višja investicija, porabijo manj elektrike, pri STČ je obratno.
Problem imaš pri STČ v potrebni dnevni količini vode za 24 oseb. Hišne STČ tega ne zmorejo.
Večji bojler - n.pr. 1 m3 in kitajsko monoblok črpalko...ogrevanje/hlajenje kot rečeno, klime
Možnosti je v tvojem primeru precej, če finance niso problem TČ z iskoriščanjem odpadne toplote, kar pomeni, da boš takrat ko boš hladil imel toplo vodo zastonj, če k temu kombiniraš še minimalno 1000L bojler, zalogovnik hladu in sončne kolektorje bo zadeva "špilala" v nulo. Seveda takšna investicija ni poceni, se pa obrestuje na daljši rok.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Prvenstveno se bo grela sanitarna voda. Izven sezone pa je namen temperiranje apartmajev, saj če so malo ogreti vse skupaj lepše deluje, od jogijev do pohištva.Velikost je pa 6 x 40m2. Hvala in lp
In kje to če ni skrivnost .Lahko na ZS.
Sassapov predlog se mi zdi najbolj smiseln do sedaj. Je pa zagotovo dražji od Homerjevega(saj je njegova nadgradnja, dvomim pa da se ti bo TC in kolektorji hkrati splacajo) kjer bi ti ena TC poskrbela za gretje prostorov pozimi, poleti pa za gretje vode.

Predvidevam da so apartmaji polno zasedeni samo poleti.
Ali jih (zelis) tudi hladiti?
Res da je 24 oseb veliko, hkrati pa se poleti malokdo tušira z vročo vodo, (sploh v nehlajenih prostorih). Zato je najbrž kubik bojler res polna kapa tudi za tako količino porabnikov. Tam moraš že pazit na preseke cevi. 4 tuši hkrati bodo na 3/4"iztok bolj slabo tekli. Da pa zraven odpreš se 2 pipi v kuhinji...
Lahko napišeš kakšna je poraba vode julija in avgusta?
Pa recimo da od tega (optimisticno) porabiš 3/4 tople vode.
Pri kolektorjih moraš res imeti velik bojler (kot lahko bereš so na dolgi rok ploščati bolj zanesljivi kot cevni) ker zvečer ko boš imel največjo porabo tople vode, kolektor ne bo več grel vode. On bo ob 5 popoldne zaključil s svojo funkcijo. In ob petih popoldne moraš imeti zalogo za cel večer in jutro. Za primer slabega vremena moraš pa itak imeti back up. Če so apartmaji samo poleti polno zasedeni, potem je to lahko tudi elektro grelec.
Gretje pozimi s kolektorji je pa bolj žalostno. Sploh če nimaš talnega gretja. Pa ob morju kot vem je pozimi rada megla. Tu mislim da ima Homer največ prakse (ali sem ga z nekom zamenjal? ).

Apartma v katerega sem jaz nekoc hodil je imel 50l elektro bojler. Za štiri osebe dovolj. Če so bile potratne si ga dal na nekoliko bolj vroče, sicer pa je bil na minimum(nekje med 35-40C). Ena oseba pod tušem itak ne porabi ob pametni porabi 50l vode, za drugo ji pa že bojler spet dogreje vodo(itak jo greje samo z 20>30C). Seveda pa v apartmajih niso vedno varčni in pametni ljudje.
Pozdravljeni
Sassapo,omenil si toplotno črpalko za izkoriščanje tople odpadne vode.Mene zanima taka stvar,ker imam odtoke ločene.Lahko kaj več o tem poveš ali pa kontaktno številko.
Če te zanima me lahko kontaktiraš na 014 705 217

Sašo
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ali pa prebereš njegove stare objave. Je že pisal o nečem podobnem/istem.
Mene bi tudi zanimalo, kakšne so to naprave. Lahko kakšen link?
Iskanje po temi