Pred 7 leti smo kupili Wagner & Co solarni sistem, s tem smo morali prenoviti kotlovnico. Pred tem smo se greli na olje in drva in to tudi smo obdrzali.
Takoj po posodobitvi, nam je bilo super, dokler ni prisla zima.
Gretje na olje ni delovalo (in se danes ne dela), drva pa "delujejo".
Nato se je nam se pripetila nesreca.
Ponesreci so se zataknila vratca za zrak od peci za drva in nam je odprlo eno cev.
Podjetje, katero nam je prodalo in montiralo solarni sistem je prislo in ponovno spelalo cevi. Zal, spet pec na olje ne greje in pec na drva, recimo da "dela". Da pojasnim kaj mislim z "dela". Zakurim pec in kadar pec segreje do 60stopinj se vkljuci pumpa na povratku. Pumpe za ogrevalni krog moram rocno prizgati/ugasniti.
Potem smo imeli v druzinske tezave in leta so minevala in seveda smo vedno odlasali z prijavo problema podjetu.
Sele lani sem poklical podjetje in razlozil zadevo in so smo mi rekli, da kako sele sedaj prijavljam napako in da garancija je potekla. Nato smo imeli se par iteracij in so se omehcali in smo se dogovorili, da mi naredijo servis solarnega sistema za 180e in brezplacno bodo mi se pogledali kaj je narobe.
Serviser pride in nato gleda trenutno vezavo (shemo ni imel in shema na racunu se ne ujema z tisto kar je narjeno in govori da je zelo cudno narjeno :S ). Nato pri iskanju napake, sva ugotovila, da pumpa na izhodu peci za olje ni delovala pravilno. Nastavljenja je bila da dela 40 stopinj nato se ugasne (sedaj sva premaknila na 55 stopnij z delto 5 stopinj). Poleg tega me se poduci, kako se nastavlja in doda dokumentacijo, kajti tega nismo dobili ob predaji. Nato v nasl. 15min naredi servis in se dogovoriva da probam in sporocim. Nato grem v tujno za 3 tedene in ko se vrnem, poizkusim in seveda ne dela. Sporocim to njim in nato se izgovorajajo da je garancija potekla, zakaj nisem takrat kadar je bil serviser pri meni to povedal in nakoncu da take so bile nase zelje. Skratka nic jim nemorem.
Zato sem se odlocil, da letos nabavim nekoga drugega in mi naredi kakor treba.
Aja cena solarnega sistema je bila: kombinirani hranilnik, 2xpumpa, tripotni ventil, eletronika, 4 vakumski kolektorji, zelezni okvir, izkop 10m zemlje, cevi, montaza 10400 eurov.
Podjetje pa je ESO inzeniring. Tako izkusnjo imam jaz in sem zelel deliti z vami.
Mogoce pa od vas pa ima kako boljso izkusnjo.
Kako zgleda vezava, lahko vidite na sliki.
PS: Danes sem imel pec na olje prizgano na 60stopinj in po 2h je bilo v radiatorjih 40 stopinj. Pred 2h pa sem imel 41 stopinj.
V zvezi z opisom ki ga navaja g. »Kojebric« odgovorjamo, da smo očetu tega gospoda ponudili in izvedli dobavo in vgradnjo solarnega sistema za pripravo tople vode in podporo ogrevanju. Sistem smo po najboljših močeh integrirali v obstoječo kotlovnico, ki je bila starejšega datuma in z nekaterimi rešitvami, ki se danes več ne uporabljajo. Naročnik ni bil zainteresiran za posodabljanje drugih delov kotlovnice, zato se v okviru izvedbe solarnega sistema nismo dogovorili za dodatne predelave na sistemu in smo vanj posegali le toliko, kot je bilo nujno za integracijo novega solarnega sistema. Oče »Kojebrica« je rešitve sprejel, potrdil in razumel naš obseg dobave, ter meje med dobavljeno opremo, ki deluje in je delovala skladno z našimi obljubami in obstoječo opremo, ki je bila izvedena mnogo let pred našim posegom in je imela že pred našim posegom svoje pomanjkljivosti, oziroma omejitve. Oče »Kojebrica« (naš dejanski naročnik) je po preselitvi na novo lokacijo pri nas čez nekaj let na osnovi dobre izkušnje ponovno prosil za ponudbo za sončne kolektorje, do realizacije pa ni prišlo, saj v tistem primeru ni bilo možno ponuditi racionalnega (ekonomsko upravičenega sistema). Družina je tudi po izvedbi solarnega sistema pri našem podizvajalcu te kotlovnice naročila nova dela na vodovodni inštalaciji v hiši. »Kojebric«, ki je po sedmih letih delovanja sistema želel izsiliti brezplačni servis solarnega sistema in se je pri tem poslužil tudi izsiljevanja z grožnjo blatenja v medijih in s sklicevanjem na svojega medijsko prepoznanega očeta, pa je brez poznavanja vsebine dogovororov s prvotnim naročnikom (očetom) za vse domnevne probleme kotlovnice obtožil nas. Dejstvo je, da obstoječe stanje kotlovnice predstavlja precejšen kompromis, vendar težave niso vezane na ta kompromis, ampak na ogrevalne kroge in njihovo regulacijo, katere predelave pa niso želeli ali naročili. V idealnem primeru se ob predelavi kotlovnice izvede celotno predelavo skladno s priporočili stroke, sheme so standardne, problemov ni. Vendar imajo uporabniki pogosto svojo vizijo, svoje mnjenje in navade in jih je težko prepričati za celovito prenovo - tako je bilo tudi v tem primeru. »Kojebric« je servis solarnega sitema, v kočni fazi poravnal, svojo frustracijo ob neuspešnem izsiljevanju, pa očitno sprostil na tem mestu, približno tako, kot je obljubljal.
Eso inženiring d.o.o.
Brez zamere, samo to kar si napisal je en čisti šmorn. Tudi to da si iz leta v leto čakal z prijavo napake je en totalen bullshit.... V kolikor bi vam bilo mrzlo v bajti pozimi bi firmo ki vam je delala centralno klicalo ko zmešani....ampak zgleda da le ni blo tako hudo... Po 7-ih letih pa zahtevat garancijske posege??get real....
Ne razumem kaj je sploh vprašanje.....
Iluzija je pričakovati, da bo nekdo odpravljal pred sedmimi leti storjene napake kot garancijsko popravilo.
Iz pomanjkljive skice, tudi ni mogoče veliko sklepati.
Zato jamranje na forumu ne bo nič rešilo.
Poišči zaupanja vrednega mojstra in naj pogleda kaj je narobe in odpravi napake. To boš seveda plačal.
Hvala za odgovore. Hocem samo deliti mojo izkusnjo z tem podjetjem, tako da bodo lahko ostali uporabniki se lazje odlocali pri izbiri ponudbnika in kake so cene.
Nic ne jamram, letos sem ze nasel drugega majstra in tega bom placal. Normalno. Odlocil sem se da bom obe peci vrgel ven in dal pec na pelete. Kajti nimam svojih drv in nafta je draga, ceprav cena pada, ampak peleti so iz drv in ceno ne regulirajo arabci ali americani.
Zakaj 7 let? Zal, smo imeli resne tezave. Locitev v druzini, moral sem koncati srednjo in fax ter na hitro postati alfa hise in tako dalje. Enkrat vmes sem poklical in mi je direktor povedal, da ce ni njihova napaka bom moral placati 220e za delo in potne stroske. Bil sem se mulc in sem imel komaj za cez mesec, kaj se kaj drugega. Pac smo potrpeli, zakuris drva, cez 20 min gres vzgat pumpe in preden grem spat jih ugasne. Sedaj ko pa imam denar in vem malo bolj kako se svet vrti pa gledam malo drugace.
Vem da po 7 letih nemorem pricakovati, da bodo prisli in priznali da so zajebali in popravli napako. Za 10000 bi clovek pricakoval, da je zadeva tiptop.
Mislim da je samo problem vezava in garancija nima veze nato, kajti vezava se enkrat naredi pol in dela ali pa ne dela. Ko recem vezava, mislim elektronika + so spelane cevi. In pac ce si posten, gres to popravit, drugace pa dobis slabo reklamo.
Skico sem sam narisal, kajti jo nisem dobil poleg. Zal mi forum ne pusti vecjo velikost.
Tukaj je večja:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://drive.google.com/file/d/0Bxrsq0QVblvUVXRpZ2RFUjZuSGs/view?usp=sharing">https://drive.google.com/file/d/0Bxrsq0 ... sp=sharing</a><!-- m -->
Oni pravijo da naredijo po eni standardni, potem pa poklicejo v Nemcijo in prilogodijo na tvoj sistem. Ampak mislim da pri meni je sama ena velika zmeda.
Tako nekako izgleda izhod iz obeh peci. Levo je drva, desno olje, ozadaj ogrevalni krog (rebrasta cev), prva cev z zaprtim ventilom je bypass in una majha pa gre v zgornji zalogovnik.
Pomoje ta zadeva ne more delat, vsaj kot se zagre ne.
Če je skica pravilna, me moti:
- cev, ki je na skici označena kot bypass;
- baypas cev, ki je narisana pod radiatorji (lahko da je mišljena kot kakšna zaščita pred previsoko temp. v kotlu na drva - ampak imaš zalogovnik);
- na cev, ki gre v zalogovnik (dovod, zgornja cev), bi jaz dal rotodivert oz. preklopni ventil, ki bi gretje zalogovnika odprl šele, ko bi bila voda v ogrevalnem sistemu dovolj topla.
Če prav razumem, dela sistem tako, da ne glede katero peč zakuriš, najprej segreješ zalogovnik (ne glede katero črpalko imaš prižgano, saj ima ta veja najmanj upora) in tudi ko je ta segret voda ne kroži kot bi morala.
Bypass so dodali po prvi nesreci. Rekli so mi, da nobenemu dajo vec bypassa, ampak ce mene vprasas bi morali vsakemu dati, kateri kuri na drva. + kadar je bil zled nam je dosti pomagal, je bilo vsaj v 1. nastopju toplo.
Imam 3 stopensko stikalo: ugasnjeno, vkljucene crpalke, vkljucene crpalke + gorilec na nafto.
1. moznost - ugasnjeno: zakurim na drva, se pumpa na povratku vkljuci kadar je voda 60 stopinj, vse ostalo je ugasnjeno.
2. moznost - vkljucene crpalke: crpalke kontrolira termostat v sobah. zgodi se naslednje. v sobah imam nastavljeno 21 stopinj, trenutna temperatura je 19, ne zakurim in voda veselo krozi nonstop.
3. moznost - vkjucene crpalke + gorilec: isto kot 2. moznost samo da sedaj se gorilec vklopi in greje glede na temperaturo nastavljeno na peci. zal ta temperatura se ne prenese naprej. crpalka se vrti ampak. koda voda gre skozi pec na drva, ker je lazja pot. v peci naj bi blo 60 stopinj, na ogrevalnem krogu pa je 40.
tako jaz vidim, ampak nisem strucko.
kaj vse me moti:
- ta solarni sistem naj bi tudi grel hiso, ampak to ne dela, ker crpalke se ne avtomatsko vklopijo kadar je zalogovnik dovolj vroc
- pec na nafto ne greje
- pumpe se ne vzigajo glede na stopinje zalogovnika (avtomaticno vklop/izklop crpalk kadar kurim drva)
- ker je kombiniran hranilnik, pomeni da temperatura sanitarne vode zelo niha, posledicno je vroca voda iz pipe, enkrat hladna drugi vrela. imam rocni mesalni ventil in zelel pa bi avtomatskega (to nevem ce obstaja), ampak to je ze zelja za novega majsta ostale 3 pa mislim da so nekaj normalnega v tem biznisu.
- Ta solarni sistem nikoli ne bo grel hiše razen če se preseliš v afriko. V kolikor bi imel talno, bi zadeva še šla, preko radiatorjev pa no go. Solar ponucaj za sanitarno vodo - obezno kupi svoj bojler za sanitarno vodo.
- peč na nafto ne greje? peč normalno gori? se normalno vklaplja? tu neke ni ok....
- peč na nafto gre ven si rekel? torej ostane peč na drva, dodal pa boš peč na pelete? Zakaj nebi na obstoječo peč dodal samo peletnega gorilca? Pač manjši stroški...Na obstoječi peči na drva obvezno dodati ladomat al neke podobnega.
Najdi dobrega majstra za centralno ki bo celotno kurilnico zvezal na novo, brez nekih baypassov in še enega dobrega majstra k iti bo porihtal elektroniko.
Tisti bypass je tudi en nateg, ki si ga plačal, čeprav praviš, da ti je prav prišel. A elektromotornega pogona pa ne znate zasukati v odprt položaj, če že štroma zmanjka? Ne vem kakšne izvajalce si imel, oziroma delavce, ampak po slikah sodeč je vse skupaj izvedeno bolj kot ne slabo, če ne zanič. Rešitev težav ti je nakazal že "marisol". Verjetno ne bo šlo brez temeljitega posega v cevni kot tudi v električni del ogrevanja. Pa brez krmilnika ogrevanja tudi ne. Če pa boš menjal ogrevni sistem z peletno pečjo boš po moje še najceneje prišel skozi.
"Počistiti" hidravlične vezave, da bodo vsaj približno delovale, "počistiti" električne vezave in nabaviiti krmiljenje (elektroniko), ki bo vse skupaj krmililo.
Po domače povedano "fleksarca" in "cvikcange", pa narediti tako da bo prav.
Tak sistem nikoli ne bo deloval sam po sebi brez elektrike. Zato je za take primere za razmisliti o zasilnem napajanju. Pa če ne drugo pa vsaj zaradi varnosti UPS
Glede nato da je treba vse nanovo narest, mislim da je boljse da kupim novo pec na pelete in ostale peci prodam.
Studiral sem da bi dal gorilec na pelete na pec za drva ampak mislim je pec na drva prevec stara in slab izkoristek (ferroterm iz 2. roke okrog leta 90 ali 80).
Da bi pa na naftni peci zamenal gorilec pa spet treba vsak dan cistiti pepel.
Bypass: na pumpah imam samo 3 hitrosti za izbirat. Nisem videl da se jih da dati odprt polozaj in kadar sem odpru ventil za bypass je bistveno hitreje spustil toploto naprej na radiatorje. Ob naslednji predelavi bom rekel da mi naredijo se priklop za agregat, da lahko vse normalno dela, cetudi zmanjka elektrika.
Pec na nafto se normalno vkaplja in gori ampak kakor sem rekel zdi se mi da voda ne krozi skozi njo.
Solarni sistem mi je do sedaj ob soncem zimskem dnevu, segrel kolektorje na 60 stopinj in vodo v ogrevalnem krogu segrel do 40 stopinj, kar je premalo za gretje radiatorjev ampak vsaj nekaj pomaga. Mormo pa se upostevat trenutno vezavo. Voda krozi 100% in neglede koliko je stopinj v zalogovniku.
To sem ze slisal, da bi blo boljse da bi imel za sanitarno vodo posebi boljer, ampak kaj vas muci z tem kombiniranu hranilniku? Kaj profitiram?
Se enkrat, delalo mi je podjetje: Eso inženiring d.o.o. - <!-- m --><a class="postlink" href="http://solarni-sistemi-wagner.si/">http://solarni-sistemi-wagner.si/</a><!-- m -->
Aja elektroniko imam pa tako za 150e + DDV = SUNGO SXL - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oeko-energie.de/downloads/sungosxl.pdf">http://www.oeko-energie.de/downloads/sungosxl.pdf</a><!-- m -->
zdravapamet
prosim razloži kako vezat zalogovnik z vgrajenim bojlerjem na kotel, po moje bi vtok vroče vode moral biti nekje v sredini zalogovnika, tako da je bojler vse čas topel ko se odzema toplota iz zalogovnika, ali se motim
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.