meni ne uspe ogrevati niti dnevne preko kamina, ko se , če se jo lotim ogrevati, sam nimam dovolj vaših drva za en dan... kaj šele celo hišo, vsaka vam čast... lepo bi bilo če bi razčlenili skrivnosti vaše niske porabe...
Te "praznične" dneve sem veliko doma, pa ker je zunaj vsaj zjutraj vedno pod nič, sem si privoščil kurjenje toplozračnega kamina. Sicer pa ogrevam "le" 220m2 hiše od skupne neto površine 320m2. Moj primarni vir ogrevanja za cel objekt in sanitarno vodo je 11 kW TČ zrak/voda, ki popolnoma zadošča potrebe tja do zunanjih minus 20, kdo bi vedel, morda še več. Ogrevanje je relativno poceni.
Neglede na to kurim, ker to rad počnem in ker nam je pred ognjem lušno. Je pa še en razlog. TČ zrak/voda imajo to slabo lasnost, da z nižanjem zunanje temperature jim kar hitro pada izkoristek in s tem namesto linearno, poraba narašča recimo parabolično - pa ne me tukaj prijet ta besedo, gre pač za neko krivuljo zvito navzgor.
Tako sem razmišljal, da s tem tudi nekaj prišparam. Kamin je mislim kao 14 kW, ker pa je nameščen seveda samo v enem prostoru (skupni prostor dnevna + jedilnica + kuhinja) 55m2, toplota le stežka prehaja skozi dvojna odprta vrata (z nadsvetlobo) na hodnik in ostale prostore. Na momente je lahko razlika v temperaturi med hodnikom dnevno tudi 5 stopinj.
V kamin, sem pa od 30 decembra pa do včeraj zmetal približno 1/2 prm, ki jih kupujem na paleti.
Spremljam dnevno porabo TČ in ocenil sem, da sem v tem istem obdobju zaradi kamina prihralil morda nekje od 5 do 10 € električne energije.
Kaj sem prihranil? En klinc sem prihranil. Torej vse gre skozi dimnik v luft. No, res pa je tudi, da je v teh prostorih namesto 22 kar 25°C.
P.s.
Popravil sem porabo drv, ker sem zakuril nekajkrat že prej.
... jaz pa segrevam ca 120 m2 stanovanjske površine (pritličje). Zgoraj je še neizolirana mansarda, ki pobira kar nekaj energije. Povsod imam talno gretje. Občasno zakurim še toplozračni kamin Nordica. Izolacija je 15 cm stiroporja.
Za segrevanje pritličja na ca 21,5 stopinj ter sanitarne vode porabim (v teh mrzlih dneh, ko le redko pride nad 0) ca 1 m3 bukovih drv v 14 dneh. Novembra ter del decembra sem porabil kar pol manj.
1800 litrski zalogovnik tople vode, ki je zvečer relativno dobro segret (zgoraj 80 stopinj, sredina 65 stopinj, spodaj 45 stopinj) se tekom dneva porabi. Zakurim vsak dan ob 5h popoldne in mi gori do 8h zvečer. Pri zunaji temperaturi -6 stopinj mi v talno gre voda ca. 31 stopinj, pri zunanji temperaturi +2 pa samo še 26-27 stopinj. Te nastavitve mi sedaj ustrezajo.
moje ocena o letošnji porabi (12 mesecev) je ca 10 m3. Cenovno to znaša ca. 550 €. Jaz sem zadovoljen.
60m pritličje, 40m ogrevana, 20m neogrevana klet, nova okna, 15 cm fasade, podstreha 20 cm na 10 podlage tervola, zgoraj povsod 22,5°C, klet okoli 20°C ki jo hladi STČ (če se slučajno vklopi) radiatorsko ogrevanje, v kopalnici tudi malo talnega, mešalni ogrevalni krog z vremensko regulacijo, 1000 lit hranilnik, Viadruska VHU26 pri kateri se ne vidi v dimnik :mrgreen: , ogrevanje je intervalno; 6-8, 10-12, 14-16, ob 17 običajno zakurim, 18-20, 2-3. Ogrevanje sanitarne tudi z centralno. Zalogovnik nafilam na 85 do 90°C zgoraj, spodaj čez 70°C (dodatna avtomatika) pri segreti hiši in sanitarni vodi je mešanje v povratnih vodih minimalno. Ker lahko izločim hranilnik iz sistema ogrevanja po koncu gorenja še kako uro in pol segrevam hišo z akumulirano toploto v peči( peč na 90-95°C) Še kaj?
Na 600mNV, kočevsko področje, mraz za pse gont :lol:
To je malo za draženje teoretikov, čista praksa :mrgreen:
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.