PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava oljne peči za peč na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Pri strarših doma razmišljam da bi zamenjali obstoječo peč (Viadrus 22), ki je kombinirana drva/olje, vendar se kuri samo olje za peč na pelete.
Trenutna poraba olja je cca 1500l/sezono, s tem da oče zelo 'špara' in ogreva ravno toliko da je toplo tam kjer je treba.
Seveda je želja po cenejšem ogrevanju, hkrati pa sama investicija predstavlja tudi velik zalogaj.
Sam sem naredil računico, da če npr sedaj stane olje 1500€/sezono, bi s peleti bilo nekako tako: 3000kg peletov (naj bi bilo ekvivalentno 1500l olja) x 300€/tono = 900€/sezono. Se pravi je prihranek 600€ / sezono ?

Da bi se starši spuščali v velike investicije ni (oba sta v penziji), zato razmišljam da bi jima pomagal pri menjavi peči, za nek zmerni strošek.
Našel sem komplet peč z zalogovnikom znamke Ferroli
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.emundia.si/kombiniran-kotel-peleti-drva-ferroli-sfl-4--sun-p7-wfl4p7140ck?filter_name=ferroli&sort=p.price&order=ASC&page=3">http://www.emundia.si/kombiniran-kotel- ... ASC&page=3</a><!-- m -->

Z montažo vred bi prišla cca 2300€, s tem da razmišljam da bi vzel namesto 140kg raje 240kg zalogovnik kar je potem 2400€ z montažo vred (da potem 1x na teden vrže oče notri tiste palete in je mir).
Oljno peč bi dal stran, oziroma skuril še tisto olja kar ga je notri. Sicer sem razmišljal da bi priključili obe, samo je problem s prostorom v hodniku.
Gre za starejšo hišo, ogreva se ccca 80 kvadratov.

Zanimajo me vaša mnenja, bi bila to dobra poteza ali se priporoča kakšna druga peč na pelete ? Smo pa zelo omejeni z denarjem. Kolikor vem, EKO sklad na te peči ne daje subvencij, razen na druge modele, ki pa so dosti dražji. Sam imam doma TČ, katere strošek je bil 7k€.
Pri tej ceni bi dobili peč notri v 3-4 letih, kar je čisto OK, vprašanje pa je ali bo delovala v skladu s pričakovanju ?

V kolikor ima že kdo podobno peč ali izkušnje na to temo se priporočam za informacije, komentarje, predloge, kritike.

Hvala že v naprej
Ena opcija je, da se obdrži obstoječo peč in se menja samo gorilec ne pelete. Recimo na tej strani, ki si jo dal je eden tak
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.emundia.si/hvac-systems/burners/gorilnik-na-pelete-ferroli-sun-p7--dozirni-polz-0u2f6pxb">http://www.emundia.si/hvac-systems/burn ... z-0u2f6pxb</a><!-- m -->
Če je obstoječa peč v redu (kar mislim, da je), pokliči na Etiks, kjer imajo originalne gorilnike za tvoj kotel kompletno z vsem potrebnim za predelavo, vključno z zalogovnikom. Nobenih hudih posegov, vse paše. Pokliči jih. O Ferrolijih sem že nekaj pisal, glih v luft od zadovoljstva ne skačem.
Pa je kaj slabši izkoristek če se obstoječo peč predela na pelete kot če se kupi novo ?
Nekaj sem bral da je pri predelavi peči večja poraba peletov ? Če se ne motim, je nekdo na forumu napisal da prišpara glede na olje (samo) 30% pri predelani peči ?

Strošek predelave obstoječe peči na pelete tudi ni majhen? cca 1600€ za staro peč, za 2400 pa dobim novo, kjer je sigurno boljši izkoristek ?
Ravno prej sem bral tole temo; <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=39785">viewtopic.php?f=7&t=39785</a><!-- l -->

Kar se pa komplet Ferrolijeve peči iz linka tiče pa lahk povem, da jo ima žlahtnik. Tehnologija, elektronika in ostale novodobne stvari so mu španska vas.Čisti jo, ko se mu zazdi, da bi bilo dobro očistiti. Pri praznem zalogovniku je poštudiral old scool varijanto, v novodobnem času temu rečemo prvo polnjenje peletov. Z gorilcem dela, kot da je iz plastelina. Letni servis je pri njemu "kaj je že to", itd...Ampak hej, že nekaj let se greje brez problema.
Hočem povedati, da je to dober nakup za ta denar, če mislite iti v investicijo. Sem že nekajkrat opazoval start kurjenja in ima hiter zagon. Edino kar mene moti, njega očitno pač ne, je to, da ko temperatura vode doseže ciljno temperaturo, se peč ugasne in se spet prižge, ko temperatura vode pade pod spodnjo vrednost nastavitve. To pomeni, da imaš več dnevnih zagonov, kar pa vemo, da se šalčka vsakokrat ponovno napolni, kar pa ni malo. Ne vem, če se da kje nastavit, da bi pri doseženi temperaturi vode peč samo ohranjala gorenje, kot recimo kamini.
Če ima takšna peč vsaj malo boljšega lastnika, ne vidim nobenega problema.
Cevko, preden se zaletite se najprej vprašajte:
- je možnost pripeljati 1 tono pelet na paleti s paletnim viličarjem? Imate prostor dovolj blizu peči za 3 palete 80x120x150cm (raje malo več)? (jaz imam prostor, vendar moramo s samokolnico zvozit vreče v hišo in jih ponovno naložit - smo mladi in fit)
- so starši dovolj fit, da bodo redno dvigovali vreče in polnili tedenski zalogovnik? 240 kg je navadno povišan in bo treba dvignit vsako 15 kg vrečo najmanj 1,5m visoko.
Jaz 5 ton pelet dvignem 3x = 15 ton. (Sem še mlad, vendar na starost tega ne bom počel...)
- so starši dovolj fit za redno odnašanje pepela in čiščenje peči (to delam najmanj 1x tedensko)?
- rezervni scenarij v primeru bolezni? (sem mlad in imam otroke doma)

Ta vprašanja so bila do sedaj omejena na letni pregled dimnikarja in polnjenje cisterne z ELKO. Olje potrebuje manj prostora za skladiščenje ob enaki kapaciteti energije.

- kako bi z drugimi posegi zmanjšali izgube toplote teh 80 kvadratov? Morda s tesnenjem oken/vrat, morda z enostavnejšimi izolacijskimi posegi (proti podstrešju in kleti)? Poglej sosednje teme. Izkušnje potrjujejo prihranke ob sprejemljivih vložkih.

Če že gledaš za peletnimi kotli, raje glej specialko, ki bo imela dovolj majhno moč. Za 80 m2 še zdaleč ne potrebuješ 20 kW, raje pol manj. Pel-tec 12 je sicer dražji, vendar že ima avtomatsko čiščenje, predvsem pa že osnovno regulacijo, ki je potrebna za učinkovito delovanje celotnega sistema. Peletna peč se v primerjavi z oljno prižiga in ugaša samodejno, intervali delovanja pa so (in morajo biti) nekajkrat daljši, saj se les ne prižge hipno kot ELKO. Idealno bi bilo, da bi peč delovala stalno in skladno z izgubami. Temu idealu se da približat (izpolnit nikoli). Rezultat je stalna toplota in dobro delovanje peči - malo pepela, visok izkoristek...

Tu smo da delimo izkušnje in te zavajamo v skušnjave. Točne situacije ne poznamo, na koncu se boste odločili, upam da staršem in sebi v prid.
Najcenejša varianti ti je ta Ferrolijev gorilnik (ki ga sam ne bi imel) in zalogovnik, ki ga narediš sam. Drugače imaš original Etiksov gorilnik, ali pa mogoče kakšna varianta direktno iz Hrvaške - Centrometalov gorilnik.
giovanotti Napisal:Cevko, preden se zaletite se najprej vprašajte:
- je možnost pripeljati 1 tono pelet na paleti s paletnim viličarjem? Imate prostor dovolj blizu peči za 3 palete 80x120x150cm (raje malo več)? (jaz imam prostor, vendar moramo s samokolnico zvozit vreče v hišo in jih ponovno naložit - smo mladi in fit)
- so starši dovolj fit, da bodo redno dvigovali vreče in polnili tedenski zalogovnik? 240 kg je navadno povišan in bo treba dvignit vsako 15 kg vrečo najmanj 1,5m visoko.
Jaz 5 ton pelet dvignem 3x = 15 ton. (Sem še mlad, vendar na starost tega ne bom počel...)
- so starši dovolj fit za redno odnašanje pepela in čiščenje peči (to delam najmanj 1x tedensko)?
- rezervni scenarij v primeru bolezni? (sem mlad in imam otroke doma)

Ta vprašanja so bila do sedaj omejena na letni pregled dimnikarja in polnjenje cisterne z ELKO. Olje potrebuje manj prostora za skladiščenje ob enaki kapaciteti energije.

- kako bi z drugimi posegi zmanjšali izgube toplote teh 80 kvadratov? Morda s tesnenjem oken/vrat, morda z enostavnejšimi izolacijskimi posegi (proti podstrešju in kleti)? Poglej sosednje teme. Izkušnje potrjujejo prihranke ob sprejemljivih vložkih.

Če že gledaš za peletnimi kotli, raje glej specialko, ki bo imela dovolj majhno moč. Za 80 m2 še zdaleč ne potrebuješ 20 kW, raje pol manj. Pel-tec 12 je sicer dražji, vendar že ima avtomatsko čiščenje, predvsem pa že osnovno regulacijo, ki je potrebna za učinkovito delovanje celotnega sistema. Peletna peč se v primerjavi z oljno prižiga in ugaša samodejno, intervali delovanja pa so (in morajo biti) nekajkrat daljši, saj se les ne prižge hipno kot ELKO. Idealno bi bilo, da bi peč delovala stalno in skladno z izgubami. Temu idealu se da približat (izpolnit nikoli). Rezultat je stalna toplota in dobro delovanje peči - malo pepela, visok izkoristek...

Tu smo da delimo izkušnje in te zavajamo v skušnjave. Točne situacije ne poznamo, na koncu se boste odločili, upam da staršem in sebi v prid.

Ne kupujem jaz :lol:
Ups. Saj bo Bernikm razumel...
bernikm Napisal:neglede na olje (samo) 30% pri predelani peči ?
še izenačilo se bo: namreč peleti grejo gor, kurilec dol_še malo pa bo 50 centov in boš ob 1500 litrov porabe plačal 750€ za pelete pa dal 900 kot si napisal ( še investija ti ostane mogoče za kakšno doizolacijo, če je možno...oz. za začetek zamenjava oken; 80m2 je trisobno stanovanje, recimo 5 oken, ena balk. vrata)
Po moje: peleti gredo dol, olje gre dol (oljni optimisti: za koliko časa?). Mislim, da je moj prejšnji nasvet kar dober. Sam bi sicer zalogovnik naredil sam ali polža "pomočil" v 200 litrski sod. Ne bi pa vlagal več, kot je nujno. Ko bo ta komplet kotla in gorilnika crknil, bo tehnika že veliko napredovala, pokazalo se bo, kateri energent bo takrat za nucat. Enako je naredil po mojem nasvetu en žlahtnik, tri leta je zadovoljen (s Ferrolijem na štajerski peči).

Glede manipulacije s peleti: otroci so mi znosili vreče na en kup na palete. Od tam vrečo podričnem na rudlna, odpeljem do zalogovnika, odprem vrečo in s fanglom počasi napolnim zalogovnik. Gre tudi z malim vedrom. Počasi in sigurno.

Sicer se trenutno grejem s klimo in drvi, ki so se sama odkazala (veter, žled).

Vlagaj denar le toliko, kolikor je nujno potrebno.
giovanotti: hvala, se popolnoma strinjam a tvojim razmišljanjem. Oče tudi ni več 'mlad', tako da ravno premetavanje vreč s peleti ne zmore. Jaz sem nekako razmišljal tako, da se 1x na leto kupi tiste 3t peletov, se jih zloži zraven in potem 1x na teden ko se vidimo nafilam zalogovnik. Zato se mi zdi smiselno dati čim večji zalogovnik (v primeru Ferroli namesto 140 raje 240kg). Čiščenje peči pa nebi smelo predstavljati težav, oče rad 'rofka' okoli :-)

Sem pa preveril na Etiks glede predelave obstoječe peči Viadrus, strošek je 1500€. Se pravi je razlika med novo Ferroli ( z montažo) in predelano obstoječo 900€.
S tem da je treba računati, da predelana peč po njihovih besedah porabi med 10-20% več peletov kot originalna. Se pravi da je to v primeru 3t pelet dodatnih 600kg da prideš nekje na isto kot pri novi peči. To je slabih 200€ na sezono, se pravi je v 4 sezonah nova peč pokrita z razliko v manjši porabi pelet.

Nekako se kar nagibamo k nakupu predlagane Ferroli z 240kg zalogovnikom. Mnenja so sicer deljena, čeprav ne moreš vedeti dokler se sprobaš.
Gre se mi predvsem zato, da potem ne 'šparaš' pri kurjavi ker je olje drago. Saj na koncu načeloma prideš na isto, samo več dobiš ven.
Sam sem predelal avto na LPG, konec koncev na mesec dam enako za gorivo kot prej na bencin, samo dosti več se vozimo, ker je tisti psihološki moment, saj je poceni plin pa gremo večkrat na izlet z družino kot prej ko je bilo na bencin :-)
Bom kontaktiral uvoznika za Ferroli da pride pogledat pa da naredi izračun, pa bomo videli kako in kaj.
Kaj pa drva? Glede na to, da je peč kombinirana olje/drva? Pri hiši je verjetno nekaj prostora za zložit drva in jih pokrit. Če je pa še v blizini peči prostora, da bi se zložilo za priblizno en tedn drvi (ponoči tko ne kuriš) bi bila varjanta, da ko bi prišel na obisk bi si vzel pol urce časa in drva notr znosil/zvozil, oče bi pa potem po malem nalagal v peč, če je še toliko pri močeh. Nekaj takega počnem sam, če mi pa slučajno ne uspe, da bi šel na obisk (80km razdalja), pa prosita sosedovega sina, da jim notr spravi, da nista brez kurjave, včasih si jih pa tudi sama eno po eno notr odneseta. Imata pa navado, da zakurita zjutraj, ko se zbudita in potem čez dan počasi nalagata in zvečer okoli 8h prenehata z kurjenjem. prej se je porabilo skoraj 2000l nafte in s tem da bilo v hiši max 20 stopinj, sedaj pa okoli 15m drvi in v hiši 22 stopinj.

Razmisli tudi o tej varjanti, saj nimaš nobenega stroška z menjavo/predelavo kurilnice. Čez par let pa lahko še vedno zamenjaš peč, ali pa se nam nasmihne sreča in bo kurilc spet toliko poceni, da se bo splačalo.
Hvala, tudi to je ena od variant, morda sedaj sploh ko je cena drv ugodna.
Pri peletih vidim to prednost, da ni nalaganja, kurjenja itd. Enostavno vržeš v zbiralnik pelete in vse kar rabim je 1x na teden dofilati in pa čiščenje pepela, kar lahko oče naredi sam. Bomo pa razmislili tudi o tem.
Mimogrede, koliko cenovno pa pride 15m drv ? Govorimo o nasekanih polenih za v peč ?
Tako enostavno vendar le ni. Ni samo polnjenje in odnašanje pepela, ampak čiščenje kotla na 7-10 dni, dvakrat tedensko čiščenje in sesanje gorilne šalčke, tu in tam tudi izpraznitev polža zaradi prahu v peletih, pa vsakokratne prenastavitve gorilnika glede na vrste pelet. Če sam nisi nikoli ogreval na pelete in tovrstno ogrevanje predlagaš očetu, mu po mojem mnenju delaš medvedjo uslugo :wink: .
Sam ogrevanja na pelete z nizkocenovnimi gorilci nebi nikoli priporočal starejšim.
Moj predolg je, da ohraniš kotel, pripelješ mojstra, mu vgradi zalogovnik tople vode in lepo kuri drva. Najceneje in nikoli ne boš dežurni krivec za vse težave, ki bi se eventuelno pojavile pri peletih :wink: .

p.s.
če je šparal z oljem je logično, da bo šparal tudi s peleti.
1 2
Iskanje po temi