PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - peč na drva, kako se obnese?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
admin - tale tema je bila po neseči pobrisana (čiščenje 'JUNK' prispevkov).
Vračam pokeširano verzijo brez konkretih oseb, ki so pisale prispevke vanjo

Talno gretje - peč na drva; kako se obnese?

Sr dec 17, 2014 17:37
Zanimajo me vaše izkušnje s talnim gretjem v povezavi s pečjo na drva/polena? V kopalnici bi imela dodatno še radiator/lestev. Imeli bi zalogovnik 2500-3000 l. Na kaj moramo biti pozorni?

Re: Talno gretje - peč na drva; kako se obnese?

Sr dec 17, 2014 17:41
Jaz imam točno tako napeljavo, le zalogovnik je 300 l, pa še bojler sanitarne vode 80 l imam. Ne vem, kaj te skrbi.

Sr dec 17, 2014 18:02
Klasično peč na drva moraš terat na 80 in več °C če hočeš dober izkoristek??? v talno ti pa gre pod 30°C. Avto z 300 kavali se povečini vozi 30km/h, malo čudno?

Sr dec 17, 2014 18:08
Zakaj pa naj bi teral na 80 za dober izkoristek? Kaj to sploh pomeni?

Sr dec 17, 2014 18:13
zamot1, zato pa sem v dilemi ali je smisleno dati talno gretje, če bomo kurili na drva. Svetujejo mi čimvečji zalogovnik, pa ne vem če je rešitev v tem. Tukaj vas je sigurno veliko, ki ste te dileme že rešili.

Sr dec 17, 2014 18:24
Nimaš kaj študirat naredi in zadeva bo sigurno delovala veliko sistemov tako deluje.
Lahko ti povem za svoj sistem. V mansardi sem si naredil talno gretje, starši spodaj imajo radiatorje, kurimo pa na peč brez zalogovnika imamo namen posodobit kotlovnico čez leto ali 2. V talno mi gre nekje 28 - 32stopinj. Bal sem se edino tist čas ko pogasne peč, vendar to je največ za 2 do 3 ure proti jutru potem se pa spet zakuri oz. doda drv je še žerjavice.

Tisti vmesen čas ko pogasne in se ne ogreva se sploh ne opazi, ker je vse ogreto od estriha do sten. Sedaj pri takih temperaturah čez dan niti ne kurimo potem popoldne ker hiša drži nekje 21 do 22 stopinj. Je pa hiša fajn izolirana.

Iz prve roke ti povem, da se da tudi brez zalogovnika, če je kdo doma da dolaga vsakih par uric.
Ti boš imel zalogovnik in nimaš boljšega ogrevanjaWink.

Sr dec 17, 2014 19:07
Meni se talno gretje zdi bolj stvar dobrega počutja, predvsem če imaš velike površine v ploščicah.

Sr dec 17, 2014 20:28
Glede izkoristka pri gorenju :
Pri običajnih pečeh so temperature v kurišču nekje med 800 in največ 1.000 stopinjah.
Pri visokotemperaturnih kotlih (ali vplinjakih, kot jih tudi radi imenujete) pa so te temperature okrog 1.200 stopinj, kar pomeni da v kurišču zgori tudi del plinov, ki pri običajnih kuriščih ne zgori, in uide v dimnik.
Glede zalogovnika je pa tako:
na vrat na nos se ne zaganjajte v nakup velikega zalogovnika, osnovna formula je sledeča : 50 litrov zalogovnika po kW ogrevne moči kotla. Se pravi za kotel moči 30 kW je potreben zalogovnik 1.500 litrov (50 x 30 = 1.500). Kakšen liter večji volumen sicer ne škodi, pretiravati pa tudi ni treba. Ni smisel "nafilati" velik zalogovnik z namenom, da potem tri dni ni potrebno kuriti, saj se voda tudi ohlaja v njem navkljub dobri izolaciji okrog zalogovnika. Peč pa tudi verjetno ni moči 60 kW, da bi rabila tak velik zalogovnik.

Sr dec 17, 2014 20:44

Nova2014 napisal/-a:zamot1, zato pa sem v dilemi ali je smisleno dati talno gretje, če bomo kurili na drva. Svetujejo mi čimvečji zalogovnik, pa ne vem če je rešitev v tem. Tukaj vas je sigurno veliko, ki ste te dileme že rešili.

Takšna kombinacija je še boljša kot pri radiatorjih. Uporabna temperatura je nižja kot pri radiatorskem načinu ogrevanja, kar pomeni daljše pavze brez kurjenja, več uporabne energije iz zalogovnika.
Zalogovnik pa prilagodi hiši in kotlu.
Malce opiši hišo m2, izolacija in kakšen kotel imaš oz. boš imel. Če je hiša 150m2 dobro izolirana in kotel 20kw bo 3000L preveč :wink:

Sr dec 17, 2014 20:57
Če je govora o navadnem kotlu 20kw na trdo gorivo je 1000l zalogovnika dovolj ,ker več ni sposoben zagret z enim polnjenjem. Velika razlika je med navadnim 20kw in uplinjevalnim 20kw

Sr dec 17, 2014 21:10
Koliko pa znaša ta velika razlika v %?

Koliko je meni znano je ta razlika 5%. In to je premalo.

Sr dec 17, 2014 21:23
Ne vem, kako je pri ostalih, pri meni pri normalnem kurjenju ni nobene potrebe po zalogovniku. Ni nikoli kakšnih viškov, ki jih tlaki ne bi mogli požreti - edino, če bi kuril smreko, na tanko cepljeno. Potem bi bilo nekaj težav.

Če dec 18, 2014 06:50
Jaz imam pomisleke glede ohlajanja zalogovnika. Sicer imam le 300 l, ampak tudi če bi imela 1000 in več, se v toplem prostoru voda ohladi pribl.1 stopinjo na uro. To pomeni, da zalogovnik deluje je kot odjemalec odvečne toplote in se ga ne more uporabiti za to, da bi zaradi njega kurili le na nekaj dni.

Če dec 18, 2014 07:01

Nova2014 napisal/-a:Zanimajo me vaše izkušnje s talnim gretjem v povezavi s pečjo na drva/polena? V kopalnici bi imela dodatno še radiator/lestev. Imeli bi zalogovnik 2500-3000 l. Na kaj moramo biti pozorni?

Odlična kombinacija - seveda v odvisnosti, kakšna je peč ( velikost nalagalnega prostora ) da nimaš preveč obiskov kurilnice.

Jaz imam talno / stensko ogrevanje, 20 kW peč in 1500 l zalogovnik. Max 1 nalaganje na dan, ogrevanje 24 ur/ dan ( ne vsi prostori ).

Če dec 18, 2014 07:18
Napisal sem za klasično peč, za uplinjevalnike ne vem. Pri nizkih temp. peči se pojavlja problem katrana. Je pa tako kot ugotavljajo tudi drugi primeren zalogovnik glede na peč pa ti ne bo treba skozi v kurilnici nalagat. Imam radiatorsko ogrevanje z zalogovnikom in ga nafilam do 90°C, peč klasika. Višja temp. kasneje zakurim, ni katrana.
Mogoče manjka še neka besedica, oprostite forumaši ki ste semle pisali po 18 decembru... mislim da tegale foruma ne dela admin pač pa mi pisci prispevkov...
po tem datumu je bilo kar nekaj zanimivih postov, in še zlasti linkov...
p.s.
kar pa se tiče "JUNK" prispevkov , upam da se upravljalci foruma zavedate da počasi postajo nadležni tudi za nas uporabnike...
l.p.
Res je. Ali uvedite captcho za slucaj ce to postajo boti oz. skripte ali pa zbenajte ip-je teh posterjev, najverjetneje so kje iz tujine...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Se iskreno opravičujem za mojo napako. Žal pa ni v moji moči, da bi povrnil temo iz arhiva. Snapshot, ki sem ga spustil zgoraj, ima naslednji status:
"It is a snapshot of the page as it appeared on 28 Dec 2014 08:00:09 GMT."
<!-- m --><a class="postlink" href="http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:GhxnieCRk10J:www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php%3Ft%3D59381+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=si">http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=si</a><!-- m -->

Žal pa moderatorji na forumu nismo njegovi upravljalci in do vpeljave ustrezne zaščite pred 'junkom' lahko le brišemo nepotrebno in zelo motečo šaro.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Pozdravljeni!

Sem pred vezavo ogrevanja.
Prilagam približno shemo. Črni krogci so mešalni ventili, rdeči pa črpalke.
Vse skupaj bo nadzorovala Seltornova elektronika WDC20.

Pozabil sem narisati ekspanzijsko posodo za bojler SV.

Zanima me, če bo to delovalo? Najbolj me zanima zaradi priklopa bojlerja za SV na sredini zalogovnika?

Hvala za odgovore.

LP

Priložene datoteke
.jpg   vezava2.jpg (Velikost: 52,54 KB / Prenosi: 1903)
In zakaj si sploh pomislil, da bi kaj takega storil?
Ker je, BTW, totalna glupost.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Natali: zgolj inforamativno, zakaj bi vezal bojler na sredino zalogovnika?

Na splošno je segrevanje bojlerja preko zalogovnika po večini precej neoptimalna rešitev, da bi vzel toplo vodo za bojler iz sredine, pa se tudi meni zdi problematično, če se izrazim malce bolj diplomatsko kot Fery. Večinoma rabiš ravno za segrevanje Sv najvišji DV. Če boš ogreval hišo 24 h na dan bo DV v radiatorje precej nižji, kot je sedaj brez zalogovnika.
Zadeva za laika je dobro mišljena, samo detalje je potrebno popraviti.

1. SV poveži na zgornjo polovico ali 1/3 in mešaj samo tisti del tople vode v zalogovniku za ogrevanje SV

2. Izhod iz peči veži s T kosom na ogrevalne kroge, kjer itak imaš mešalne ventile. Tipalo temp. za zalogovnik daj na vhodno cev v zalogovnik, tako dobiš hitreje odziven sistem. Takoj, ko peč začne segrevati vodo v zalogovniku že tipalo zazna temp. vode in WDC20 s tem prične ogrevati hišo - če je seveda prej zalogovnik čisto prazen. Če imaš tipalo na zalogovniku v višini vtoka, se mora najprej segreti del zalogovnika, da tipalo zazna dovolj segreto vodo in šele potem WDC20 ogreva hišo. S to postavitvijo tipala prihraniš pri odzivnosti cca 15-30 min.

3. Ne vem katere prostore boš ogreval z radiatorji. Če boš isti prostor ogreval z radiatorji in talnim, potem lahko oboje vračaš v spodnji del zalogovnika. Če pa z radiatorji ogrevaš drugi prostor, kjer boš imel potrebo po višji temp. vode, potem je bolje od radiatorskega ogrevanja vračati vodo 1/3 nad spodnjim delom zalogovnika.

Jaz sem naredil takole
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/113294279728930596535/Kurilnica?noredirect=1">https://picasaweb.google.com/1132942797 ... redirect=1</a><!-- m -->
In samo pogrešam T-kos med ogrevalni krogi in izhodom iz peči. Zakaj? Ko v peči pogori in pada temp., zaprem ventil na zalogovniku čisto spodaj na hladni veji in se z vklopljenim ogrevanjem počasi peč v 1-2 urah ohladi na 30°C, potem odprem ventil spodaj na zalogovniku in sistem črpa toplo vodo iz zalogovnika. Imam peč 40kW in mi v cca 30-40 min. ogreje zgornji del zalogovnika, tako da potem ogreva WDC20 celotno hiško.
Jaz jmam bojler SV na vrhu, voda gre gor termosifonsko, vendar se mi zdi malo prepočasna, zato razmišljam, da bi dala črpalko. Radiatorji in talno pa nekje na sredini zalogovnika, kjer ima Natali SV.
, zato razmišljam, da bi dala črpalko.
Boš naredil vihar in mešanje v zalogovniku, slabša varianta!
Kakša vezava bi bila, da gre voda iz peči v razdelilnik, kjer so priključki za SV, talno, radiatorji, s tem bi pridobili na odzivnosti, samo kako potem priklopit hranilnik.

Jozl, kako imaš narejen razdelilnik, kakšne velikosti je.
zamot1 Napisal:, zato razmišljam, da bi dala črpalko.
Boš naredil vihar in mešanje v zalogovniku, slabša varianta!
Zakaj le? Kolikor vem, imajo vsi črpalke.
Karmen1 - torej imaš bojler nad zalogovnikom ali vgrajenega v zalogovnik.
Se pa strinjam da imamo vsi črpalko, ki nam požene vodo po kači v bojlerju, ko je le potreba po tem.
Torej imaš zgornji del zalogovnika namenjenega samo za SV.
Ja, bojler 80 l je nad zalogovnikom.
Razdelinik je za 5 vej ogrevanja. Namenjen je samo za ogrevanje prostorov in sicer 2x talno in 2x radiatorsko. Vse skupaj krmili 2x WDC20. Bojler sanitarne vode imam priklopljen na zgornjo polovico zalogovnika in imam speljano čisto iz vrha zalogovnika pri odušniku in vrnjeno hladno vodo nad spiralo od sončnih kolektorjev. Zadevo sem čisto sam sestavil in tudi serijski zalogovnik predelal s 13 novimi luknjami za senzorje in dotoke-odtoke vode.

Če bi še enkrat delal, bi raje uporabil razdelilnik ločen za talno in ločen za radiatorsko, kjer bi vračal povratek v spodnjo 1/3 zalogovnika. Sedaj pri ogrevanju rabim za talno cca 30°C, za radiatorsko pa pod 40°C toplo vodo. SV pa še nisem ogreval, ker še ne bivam v hiški, bomo se pa z družino kmalu preselili.
1 2
Iskanje po temi