PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obtočna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje:
Imam dve zaporedno vezani obtočni črpalki. Ali v primeru, da je druga obtočna črpalka izklopljena, prva črpalka lahko potisne vodo preko druge ali obstajajo kake blokade?
Zakaj pa imaš zaporedno vezani črpalki?
Pred in za zalogovnikom. Sprašujem zato, ker opažam, da bo počasi drugi črpalko vrag vzel. Je možno, da se je zaradi tega dvignil tlak v delu ogrevalnega sistema med črpalkama?
Če imaš zaporedno vezani črpalki, potem ti tista, ki ne dela, prav gotovo povzroča večji upor pretoku. Zaradi tega ti tudi naraste pristisk. Črpalke se, vsaj, kolikor je meni znano, montirajo paralelno kot rezerva oz. po potrebi povečanja pretoka.
Imajo obtočne črpalke kakšno "bremzo"?
zalogovnik deluje kot hidravlična kretnica
branci:
bi mi lahko prosim malo "po kmečko"pojasnil tole, ker nisem od foha.
Namen teme je ugotoviti razlog za dvig tlaka v sistemu.Obtočna na povratnem vodu je 120W->oljna peč->800L zalogovnik->90W obtočna črpalka.

Ali je ta postavitev sploh pravilna, ali moram inštalaterja pocukati za rokav, da pride popraviti?
Nisem iz foha, le iz paralelnega foha in zlahka potegnem hidravlični model v električnega.

Zaporedna vezava dveh črpalk je po mojem mnenju nesmiselna. Morda le v primeru, da ena sama ne zmore tlačnega upora in posledično pade pretok. Nikakor pa ne smeta biti različni. Ker bo črpalka z manjšim nazivnim pretokom predstavljala nekaj upora za črpalko z večjim nazivnim pretokom. Pretok je skozi obe črpalki enak in vedno manjši od nazivnega pretoka močnejše črpalke.

Kot je napisal predhodnik, za povečanje pretoka črpalke vežemo vzporedno.
ena je 90Wtna , druga je 120Watna -ali sta obe nastavljeni na polni moči, ali pa je 120Watna na nižji?
Obe sta nastavljeni na polni moči. Je možna da bi tlak v delu med črpalkami postopoma naraščal?
Verjetno ti ena črpalka napaja zalogovnik, druga pa iz zalogovnika ogrevanje?
Kakšna fotka kurilnice, bo več kot dobrodošla.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zaporedno vezani črpalki predstavljata druga drugi breme. Ne ena ne druga, niti obe skupaj ne bosta delovali tako kot bi delovala le ena. Še nisem imel takega primera vezave črpalk. Pa ti je zadevo delal izkušen vodovodar ali šalabajzer?
kalkulator123 Napisal:Pred in za zalogovnikom. Sprašujem zato, ker opažam, da bo počasi drugi črpalko vrag vzel. Je možno, da se je zaradi tega dvignil tlak v delu ogrevalnega sistema med črpalkama?
Daj ti lepo skiciraj zadevo, ker iz tvojih skopih besed ni jasno kaj sploh imaš.
Se mi zdi, da nimaš nič zaporedno vezano, le 2 črpalki vidiš.
In kdaj ter za koliko se tlak dvigne? 7-meterska pumpa (kar bi 120W lahko bila) nekako ne more narediti več kot 0,7bar nadtlaka.
Črpalki sta vsekakor vezani zaporedno, vmes pa je še 800L zalogovnik.

V prilogo sem dodal na hitro skicirano shemo, pofotkati pa žal ne morem, ker še nekaj dni ne bom prisoten(zaradi službe).

Priložene datoteke
.jpg   sistem.jpg (Velikost: 36,6 KB / Prenosi: 1681)
Zalogovnik ima samo 2 priključka?
Povratni vod iz radiatorjev gre na 120W pumpo? (manjkajoči del na shemi)

Še vedno nisi povedal, kdaj in za koliko se tlak dvigne?
1 2
Iskanje po temi