Objave: 257
Teme: 37
Ocena:
0
V novogradnjo (na primorskem) nameravam vgraditi TČ za ogrevanje in hlajenje z konvektorji + talno ogrevanje. Za zunanje temperature pod °0-5°C bi potreboval dodatno ogrevanje in sicer:
1. Peč na kurilno olje
2. Kamin na pelete z zalogovnikom do 50 kg in z vodnim sistemom za ogrevanje.
Zanima me predvsem ta druga varianta, če jo kdo ima vgrajeno in kako deluje, problemi, cena, proizvajalec.
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
sklepam, da pri omenjeni temperaturi ciljaš na TČ zrak/voda ali pač ne?
kovektorji bodo, milo rečeno, problematični, če ti bo TČ pošiljala vtok 55st.C ( pa tudi to ji dolgoročno ni ravno idealno). če hočeš čutit kroženje toplega zraka, bo moral imeti konvektor na izmenjevalcu vsaj 60st.C. če se le da, položi talno povsod. TČ ima čimvišje grelno št., tem nižji je temperaturni režim ogrevanja! npr. 35/28st.C..... cca. 3,8, za 55/45st.C pa že pod 3! v osnovi moraš biti pozoren tudi na ustrezen bojler in zalogovnik in seveda primerno električno napeljavo.
peletnik bi moral delovati brezhibno, še posebej, če je nalaganje neposredno ( zalogovnik nad kotlom). krmiljenje ni problematično, še najbolje je, še primarni sistem podpira kompletno reguliranje ogrevanja ( radiatorji, konvektorji, talno, alternativni vir), ponavadi je to TČ. za dogrevanje se sicer v podobnih primerih uporabi pretočen el. grelnik, z močjo 3x2kW ali 3x3kW ( torej stopenjsko). in deluje odlično...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Kod dodaten vir ogrevanja je po sedanjih cenah pelet nesmiselna nabava peči na pelete. Razmišljaj v smeri peči ne olje. Najmanj problemov pa idealno za mrzle dni. Cena se pa ve, nekje kot peleti, peč pa bistveno cenejša.
Ocena:
0
JA TČ zrak/voda....poznam kako deluje TČ pri nizkih temperaturah in kako to vpliva na grelno število, enako vpliva temperatura vode.JA TČ zrak/voda....poznam kako deluje TČ pri nizkih temperaturah in kako to vpliva na grelno število, enako vpliva temperatura vode.
Konvektorji so izbrani na režim hlajenja, lahko pošiljaš tudi 45°C v njih pa bod opri -7°C zunaj v I. hitrosti več kot ogreli. Je pa problem konvektorja, da deluje na 100% konvekcijo in ni sevanja zato imam pa še talno.
V dnevni sem predvidel prostor za kamin. Brez kamina imam tam "luknjo". Torej imam dve opciji. Ali kamin na drva, najcenejši vložek, ki ne bo delal nikoli in bo samo lepotnega značaja ali 2. kamin na pelete z toplotnim izmenjevalcem (toplozračni bi takoj pregrel prostor, kar pomeni da ga nebi užigal nikoli ali bi trpel vročino), ki bo delal v najbolj hladnih dneh ko je zunaj pod 5°C (na primorskem je to mogoče vsega 20 dni) oz. ko se mi bo zahotlo kamina in bom ugasnil TČ.
Opcija 2 mi je ljubša vendar dražja 1Mega dražja. Problem je pa še ker ne vem kako se obnese v praksi ( v teoriji se sliši idilično). In to me zanima; praksa z takim kaminskim vložkom.
Ocena:
0
Pri peči na olje rabim:
200k za peč z gorilcem
400k za podzemni dvoplaščni rezervoar
100k izkop
700k skupaj
kanimski vložek z toplovodnim izmenjevalcem 750k + obloga 300-500k.
To je računica. Pri kaminski varianti v kotlarni pridobim dodaten prostor za karkoli...
Ocena:
0
osnovno ogrevanje bi izvajala TČ. peletnik naj bi služil 'le' za feeling in še za tistih 20 dni ( in če pretiravamo tudi 40), ko TČ ne bi zmogla sama pokrivat izgub. v tem obdobju boš itak porabil relativno malo energenta, bilokaterega, tako da bo tudi absoluten strošek za energent dokaj nizek v vsakem primeru ( in s tem tudi zanemarljiva razlika med različnimi energenti >>> nekaj 10 EUR). glede na kotel, ne pozabi tudi na pripadajočo inštalacijo ( hidravlična povezava s priklopi, cisterna,...)!
glede konvektorjev in ogrevne vode pod 60st.C trdim samo, da ti takšen vpihan zrak daje 'hladen', neprijeten občutek.
mogoče je za razmislit, kaj je prioriteta: kamin ali TČ? potem se na osnovi tega naredi zasnovo sistema...
Ocena:
0
phantom:
Osnova je že narejena; glavna je TČ, razen ko nočen njenega hrupa ali si želim gledati ogenj v kaminu ali je zunaj premrzlo.
Dilema je ali kaminski vložek na pelete z vodnim izmenjevalcem (800k)brez peči na kurilno ali peč na kurilno (700k) in kaminski vložek na drva (100k) zgolj za estetiko. Ter delovanje v praksi kamina na pelete z toplovodnim izmenjevalcem je dilema.
Objave: 81
Teme: 1
Ocena:
0
Jaz imam talno, TČ in dodatno še 3 konvektorje (2 v bivalnih prostorih in enega v kopalnici), v bivalnih se letoš še nista vklopila, v kopalnici pa delajo vsak dan.
Vstopna T je med 35 in 45 st in ogreje kopalnico na 21 stopinj.
V dnevni in jedilnici pa imam nastavljeno na 18 stopinj samo v primerih, da bi T občutno padla in bi bilo potrebno hitro dogreti prostor. Drugače je v dnevni 20 stopinj na talno!
Ocena:
0
lesar2:
imaš TČ voda/zrak?
s katerega območja si?
nimaš rezerve za TČ?
Ocena:
0
alesnet Napisal:phantom:
Dilema je ali kaminski vložek na pelete z vodnim izmenjevalcem (800k)brez peči na kurilno ali peč na kurilno (700k) in kaminski vložek na drva (100k) zgolj za estetiko. Ter delovanje v praksi kamina na pelete z toplovodnim izmenjevalcem je dilema.
če ti služi peč na ELKO le za 'mašilo', ni nobene potrebe po tem, da bi bla zadeva ultra super nevemkaj. kot že rečeno, za tiste 3 tedne... torej te ja pride stat kaj manj...
kamin z ognjem je tudi meni všeč gledat, koliko denarja potegne za sabo, kot vgradnja v ogrevalni sistem, tudi glede krmiljenja, je pa druga zadeva. je res smiselno to delat?
kot že napisano:
phantom Napisal:za dogrevanje se sicer v podobnih primerih uporabi pretočen el. grelnik, z močjo 3x2kW ali 3x3kW ( torej stopenjsko). in deluje odlično...
Ocena:
0
phantom:
glavn strošek, ko t sem že napisal zgoraj je pri ELKO podzemni rezervoar in ikop.
Ja ne vem, če je smiselno kamin vezat v sistem, ravno to je moja dilema, ker preveč stane pa še ne vem če se obnese v praksi ali ne.
Ocena:
0
kaj pa polietilenski rezervoar, ravno tako dvoplaščni? cena za 1500l z opremo, je pod 1000EUR+DDV? no, ja , res ni za neposredno v zemljo...
v praksi se itak obnese, problem je, da bolj kot stvari zapletamo že v osnovi, več problemov je možnih. na konc koncev si itak na primorskem in tukaj ponavadi ni bogvekakšne zime... če centralno ogrevanje ( kot sistem) v vsakem primeru bo, je kamin že po definiciji 'luksuz'. sicer je kamin v osnovi služil predvsem za ogrevanje osnovnega bivalnega prostora in tako je povečini še danes.
jaz osebno za tistih nekaj dni hude zime, nebi investiral v tako kompleksno reč...
Ocena:
0
v dnevni imam predvideno talno + konvektor.....torej vprašanje: kdaj bom prižgal kamin in kaj bom dosegu? zaradi mrazu ga ne bom vžgal nikoli in ko ga bom bo pregrel prostor, razen če bom en dan prej odklopu talno...kar pa ne bom ne...edini smisu je da ko prižgem kamin je njegova funkcija v dnevni samo vizualni plamen toploto pa odvajam drugam in s tem preprečim pregrevanje.
Ocena:
0
ja, točno tako. sedaj pa te jaz vprašam: a se ti splača? :wink: